Ľudia, ktorí chcú žiť dlhý a kvalitný život by mali žiť zdravo a vyhýbať sa rizikovým faktorom. Zdravý život znamená 3P – pokojná myseľ, pravidelný pohyb a plnohodnotná strava. Rizikové faktory sú stres, fajčenie, alkohol alebo nezdravé jedlá. Moja mama má 82 rokov. Nepije, nefajčí a stravuje sa striedmo. Každý deň sa jej zvýši tlak. Niekedy je zúfalá a bezmocná, inokedy sa trasie od strachu alebo hnevu. Jej hlavné rizikové faktory sú 3P –  premiér, predseda a politici. Rizikový faktor je lenivý minister bez emócií, ktorý provokuje svojho emočne nestabilného šéfa. Ten je ultra rizikový faktor. Všade, kde sa objaví vzniká toxický mrak urážok, hádok a negatívnych emócií. Keď sa v rodine urážajú manželia, poškodzujú psychiku detí. Keď sa pred celou krajinou hádajú dvaja blázni z vlády, ohrozujú psychiku miliónov ľudí.

Aj prostredie vlády a ministerstiev spôsobuje čudný vírus – nakazení si o sebe začnú myslieť, že sú mesiáši a svojich kritikov označujú za agentov zla. Mnohé fyzické choroby majú svoj pôvod v psychickej nerovnováhe. A psychická nerovnováha vzniká často z televízie, rozhlasu alebo internetu. Verím, že mojej mame by menej uškodilo, keby zjedla kilo slaniny alebo vypila fľašu slivovice, ako sledovanie tlačovej konferencie alebo besedy politikov v televízii. Tie hlúposti, prekrikovanie, klamstvá a urážky sa už nedajú počúvať. Zvlášť nebezpečné časové úseky sú v nedeľu okolo obeda. Podvečer je večerníček pre seniorov – strašenie novými mutáciami vírusu, počítanie nakazených a mŕtvych. Nebezpečným vysielaním sú aj televízne noviny. Môj kamarát sa v čase televíznych novín rozhodol behať, ja v tomto čase chodím na prechádzky. Všimol som si, že ľudí, ktorí sa namiesto sledovania televíznych novín chodia prechádzať alebo behať, pribúda. Pochopili, čo je dobré a zlé pre ich zdravie. Pohyb pomáha, politika škodí. Premýšľam niekedy prečo musia ľudia takto trpieť. Celý deň pracujú a večer, keď si majú oddýchnuť, im do obývačiek vtrhnú hlúpi politici a pripravia ich o pokoj. Chcete byť zdraví? Vyhoďte televízor a politikov.

Ak chcete mať radostnú nedeľu, môžete si pustiť túto svätú omšu. Kázeň, ktorá hovorí o slovenských národných nerestiach, začína po desiatej minúte.

29