Je zaujímavé pozorovať prístupy rôznych kultúr k problémom a katastrofám. Keď príde v Japonsku zemetrasenie alebo cunami, ľudia pokojne a disciplinovane spolupracujú na záchrane životov a obnove škôd. Číňania tiež preukazujú veľkú disciplínu. Cez vírus však môžeme vidieť sami seba – pokoru ľudí v Ázií aj chaos v Európe, ktorá už desaťročia nepozná hlad, vojnu, prírodné katastrofy a epidémie. Na koronavírus zomrelo už niekoľko tisíc ľudí. Na samovraždy ročne zomrie vo svete vyše 800 tisíc ľudí a na cukrovku okolo 1,5 milióna. V bohatej Európe trpí 20% ľudí osamelosťou. Vírusy a krízy sú poslovia. Hovoria nám, že niečo nie je v poriadku. Je normálne neustále zvyšovať výrobu, spotrebu, ťažiť viac surovín a vyhadzovať odpad? Alebo sa zastaviť a premýšľať nad tým, koľko peňazí a vecí skutočne potrebujeme a koľko času máme na svojich blízkych? Ekonómovia a politici nás strašia, že sa zastaví rast a klesnú akcie na burze. Naša Zem funguje aj bez burzových indexov, bánk a korporácií.

Európania, ktorým je už veľmi dlho príliš dobre, sa obmedzujú neradi. Mnohí hundrú na opatrenia, ignorujú ich, niektorí vykupujú obchody, iní vyvolávajú paniku a ďalší si z toho všetkého robia žarty. Nie som si istý, či boj proti vírusu smeruje hlavne k záchrane ľudských životov alebo ekonomických ukazovateľov. Vírus nám hovorí, že príroda je silnejšia ako naše individuálne potreby a túžby. Banka využíva vírus na propagáciu bezkontaktných platieb, čudný doktor z „cestovky pre elitu“ na propagáciu cestovania do teplých krajín, predajcovia na zvýšenie predaja, konšpirátori vymýšľajú nové rozprávky. Bývalý premiér sa predvádza na tlačovkách, ale odborníci tvrdia, že zanedbal veľa dôležitých vecí. Ľudia si vraj rúška majú zháňať sami, štát na ne zabudol. Dnes sme sa dozvedeli, že hlavný hygienik zakázal dávať prebytky potravín do Potravinovej banky. Budeme teda musieť v Dobrom Pastierovi zmeniť systém varenia a stravovania pre 600 ľudí. Singularity University organizuje sériu prednášok o corona víruse a Harvard Business Review publikuje články o on line vzdelávaní a webinároch. Nám sa zrušili semináre a projekty, môj syn Janko zatvára reštauráciu a bude rozvážať obedy ľuďom. Naša Lucka s Honzom to už majú v Šanghaji za sebou. Od začiatku roka sedeli doma, ako na predčasnom dôchodku – Lucka lúštila sudoku a Honza pozeral hokej. Veľká automobilka predala za ten čas 4 autá. Aj naši kamaráti Pavel s Liyou prežívali izoláciu v Šanghaji. Šanghaj však už pomaly ožíva. Aj my musíme vydržať.

Ľudia budú teraz sedieť doma ako naši starí rodičia. Necestovali tak ako my a aj vírusy sedeli doma. Budeme mať viac času na seba – na prechádzky v prírode, knihy, rodinu a premýšľanie o tom, ako ďalej, keď vírus ustúpi. Je normálne naháňať sa za ekonomickými ukazovateľmi, alebo radšej spomaliť a žiť? Nedávno som čítal Harariho knihy Sapiens a Homo Deus. Sapiens je o minulosti – kde sa objavili ľudia, tam vyhynuli ďalšie druhy a často nastala katastrofa. Homo Deus je o budúcnosti – čo sa môže stať, keď sa ľudia začínajú hrať na bohov. Koronavírusy sú proti týmto scénam iba milé a neškodné bacily.

Málokto si v tejto panike všimol, že Slovensko je zavírusované až po uši. Na každom úrade – od Bratislavy až po Košice, od hora až dole sú nakazené osoby korupciou a zlodejstvom. Sú ich tisíce a nemoc je v chronickom štádiu. Epidémia zlodejstiev a podvodov na každom kroku. Kde boli vyšetrovatelia, policajti a sudcovia, keď sa tento vírus rozšíril? Čaká nás veľa práce s týmto korumpovírusom. Na vyšetrovateľov čakajú tisíce nakazených. Karanténa mnohých bude dlhšia ako štrnásť dní. Bude do nej treba poslať aj celé firmy, ktoré sa nakazili pri obchodovaní so štátom. Sú medzi nimi stavebné firmy, IT firmy, firmy v oblasti energetiky, služieb alebo obchodu. Bude to nebezpečný boj. Veľa nakazených je medzi sudcami. Aj policajti, ktorí ich zatýkali, museli mať kukly a rúška. Korumpovírusy sú veľmi odolné a šikovné – rýchlo preskakujú z nakazených na lekárov. Korumpovírus je zlý. Očkovacie látky neexistujú a Slovákom sa za tridsať rokov znížila imunita. Korumpovírus mutuje, schémy cez ktoré sa vyťahujú peniaze zo štátu sú sofistikovanejšie a ich rozkľúčovanie pripomína prácu expertov na demontáž zložitej časovanej bomby. Verím, že Slovensko napokon nad korumpovírusom zvíťazí. Nesmieme si podávať ruky s podvodníkmi a musíme nájsť odvahu ukázať na nich prstom. A neustupovať im. Najlepšou protilátkou je pevný charakter.

Čo robiť v tomto karanténnom čase? Inovovať!

Mnohí ľudia sú bezradní. Život v Európe sa zastavil. Zatvorili sa hranice, letiská, školy, kiná, divadlá, obchody aj niektoré firmy. Ľudia sú doma. Niektorí v karanténe, iní pracujú z domu alebo sa starajú o deti. Všetko je zrazu iné. Niektorí nadávajú, ale to nepomáha. Ďalší čakajú, kedy sa to skončí. Ako využiť tento čas? Mám pre vás radu – inovujte!

Môžete začať inováciou seba. Kedy ste naposledy mali čas sami na seba? Prečítať si knihu, len tak sedieť v záhrade alebo ísť na prechádzku do lesa. Ja som napríklad v poslednom týždni namiesto zrušených projektov prešiel okolo 80 kilometrov na bicykli a vyše 90 kilometrov pešo. A pritom som premýšľal a pomodlil sa niekoľko ružencov. Byť sám so sebou je dobré. Byť so svojimi najbližšími je tiež dobré. Mám pri sebe Milenu, maturantku Zuzku aj dvojročnú vnučku Stelku, s Jankom a Saškou. Rodičov teraz nechávame na pokoji, aby sme ich nenakazili. Študujem a píšem knihu s Danom Hevierom, pripravujem si nové semináre a projekty. V tichu a pokoji.

A čo firmy a podnikatelia? Majú ideálny čas inovovať svoje podniky. Začať môžeme tam, kde je najväčší problém alebo potreba. Môžeme pomáhať starým, chorým, preťaženým zdravotníkom alebo predavačkám v obchodoch s potravinami a drogériách. Môžeme začať vyrábať veci, ktoré chýbajú – rúška, dezinfekčné prostriedky, ochranné obleky, dýchacie prístroje alebo testovacie súpravy. Všimnite si, koľko inovácií vzniklo za niekoľko dní: kuchári a majitelia reštaurácií začali voziť ľuďom jedlo domov, novinári píšu články, ktoré ľuďom pomáhajú zorientovať sa v zložitej situácií. Vedci, matematici a informatici robia modely šírenia vírusov, vyvíjajú testovacie prístroje a zariadenia, pracujú na výskume a testovaní vakcíny. Ľudia nechodia na koncerty, ale robia si ich sami na balkónoch. Aj učiteľ hudby takto hrá svojim susedom. Dobré príklady pre hudobníkov alebo hercov, ktorí teraz nemôžu hrať vo svojich koncertných sálach a divadlách.

Máme veľa zákazníkov, ktorí potrebujú pomoc – opateru, lieky, dovoz potravín, dobrú radu, prejav lásky alebo solidarity. Postihnutí sú aj majitelia reštaurácií, hotelov a ľudia v cestovnom ruchu. Môžeme si u nich objednať jedlo, alebo rezervovať služby na obdobie, keď sa situácia zlepší a pomôcť im tak. Učitelia viac využívajú so svojimi žiakmi EduPage, školitelia a konzultanti webináre a videokonferencie. Mišo Meško zatvoril predajne Martinusu a radí ľuďom, aby si stiahli eknihy, alebo siahli po neprečítaných knihách v policiach. Môj kamarát Artur Gevorkyan, expert na výrobu z práškov, začína vo Vlkanovej vyrábať ochranné rúška. Aj technici a údržbári môžu pomáhať cez teleservis, virtuálnu alebo rozšírenú realitu. Pomáhať môžeme aj s rozšírením zdravotníckych kapacít, skladmi a logistikou.

Toto sú len niektoré tipy, ako môžeme inovovať a byť užitoční v situácií, ktorá nastala. A teraz si predstavte, že by táto situácia netrvala pár týždňov, ako všetci dúfame, ale niekoľko rokov. Profesionálni športovci by nesúťažili, žiaci by nechodili do školy, reštaurácie a zábavné podniky by boli zatvorené. Letiská by boli prázdne, doprava a služby by museli fungovať tak, aby sa ľudia nedostávali do kontaktu. Bolo by potrebné vybudovať úplne inú infraštruktúru s testovacími a dezinfekčnými stanicami, inou logistikou, inými výrobkami a službami. Nie, nechcem vykresľovať nejaké katastrofické scenáre. Len ponúkam námety na inovačné zadania. Najlepšie inovácie vznikajú vtedy, keď vám biznis zrazu rozplynie. Teraz to postihlo letecký priemysel, cestovný ruch, reštaurácie a zábavné centrá, ale podobné scenáre môžu postihnúť každého z nás. Tak premýšľajme nad novými biznis modelmi, službami a produktmi. Ako využiť to čo vieme a máme v nových podmienkach, keď sme stratili zákazníkov alebo naše predajné kanály? Premýšľajme aj nad tým, ako pomôžeme druhým – nielen ľuďom, ale aj firmám, ktorým dochádza dych. Ako im pomôcť prežiť, oddialiť splátky úverov, alebo znížiť náklady? Ako pomôcť rodinám a ľuďom, ktorí nemajú prostriedky a sú izolovaní doma alebo v cudzine? Ako pomôcť tým, ktorí sa doma trasú od strachu o seba a svojich najbližších? Ako v tejto dobe, keď sa každý bojí o seba, nezabúdať na tých najslabších na okraji spoločnosti?

Vidíte koľko máme tém na premýšľanie? Majitelia firiem by si mohli začať študovať čo sa to vlastne okolo nich deje. Mnohí z nich sú workoholici, ktorí sa už roky nezastavili, pracujú od rána do večera a ani nevedia čo nevedia. Svet sa mení a aj ich biznis bude čoskoro možno úplne iný – alebo nebude. Ako sa mení svet podnikania, ako sa menia zákazníci, konkurenti, nové materiály a technológie? Študujte, diskutujte cez internet s expertmi, pozerajte videá, čítajte analýzy a pripravujte si scenáre pre budúcnosť. Keď skončia karantény zase budete bojovať s časom. Využite toto pokojné obdobie na nové vízie a stratégie.

A poďme ešte ďalej. Chcete sa vrátiť do obdobia pred vírusom? Je táto honba za neustálym rastom, ziskom a peniazmi normálna? Nie je čas prehodnotiť svoj život a povedať si dosť? Ľudia majú znečistené životné prostredie, ale aj svoje svedomia a srdcia. Kam sa tak ponáhľame, prečo sme stále pod tlakom a zabudli sme sa zdraviť a usmievať? Vírus nás zbližuje – s Číňanmi, Iránčanmi, Talianmi, migrantmi alebo liberálmi. Vírus nám ukazuje, že ľudia si musia pomáhať.

Neprináša nám tento vírus posolstvo solidarity, spolupatričnosti a lásky? Zastavme sa na chvíľu, pozerajme sa na prírodu, ktorá sa zobúdza zo zimného spánku a premýšľajme nad tým, či v dobe po víruse chceme žiť tak, ako doteraz. Alebo musíme niečo zásadne zmeniť.

virusliek

corona

Toto v týchto dňoch ponúkajú v Šanghaji

0