V priebehu týždňa sa nám zmenil život. Autá stoja a my máme telekonferencie na Slackoch, Zoomoch a Teamsoch. Pri Žilinskej priehrade a v Malej Fatre sa pohybuje veľa ľudí – pešo, na korčuliach a bicykloch. Ľudia budú možno zdravší. Aj príroda vraj ozdravela – nad Čínou a Talianskom až z vesmíru vidieť vyčistenie ovzdušia, v Benátkach je vraj priezračne čistá voda a zmizol smrad. Vidíte čo sa deje, keď ľudia obmedzia svoju túžbu po raste, cestovaní a priemyselnej výrobe? A mnohí ekonómovia už počítajú kedy by sa to mohlo vrátiť späť. Bože, späť nie! Skúsme v tomto čase hľadať riešenia, aby sme dokázali žiť v súlade s prírodou a Bohom. Veď ešte pred pár dňami nám nad hlavami lietali prázdne lietadlá, aby neprišli o svoje pristávacie dráhy. Máme teraz šancu hľadať iné nastavenie našich životov, firiem aj spoločnosti. Prichádza nová vláda a bude to mať ťažké. Dnes zverejnili mená. Až na toho Holého, to vyzerá dobre. Táto vláda má šancu zásadne zmeniť niektoré veci. Ťažká doba možno vytvorí podmienky na to, aby sa konečne zastavil biznis rôznym príživníkom na štáte – od stravných lístkov, až po peňazovody oligarchov zo zdravotníctva, energetiky, dopravy a pod. Možno príde aj na znárodnenie majetkov tých, ktorí ich nakradli. Dá sa premýšľať, kto bude dobrý generálny prokurátor, ale možno by pomohlo, keby táto funkcia bola zrušená úplne. Veľká moc v rukách jedného človeka je vždy nebezpečná. Aj počet štátnych úradníkov by sa dal redukovať na polovicu. Eurofondy by sa už nemuseli rozkrádať, ale mohli by pomôcť slovenským inovátorom. Aj poľnohospodárstva mafia, prepojená s vedením rôznych agentúr, veterinármi a ďalšími by mohla byť rozbitá. Dúfam, že prichádza čas inovácií a radikálnych zmien.

Kedysi som sa zaoberal simuláciami a viem, že dnes dokážu výkonné počítačové modely ukázať zložité dopravné a logistické problémy, predpoveď počasia, ale aj šírenie cunami a vírusov. Keď si predstavím, že vieme sledovať pohyb každého človeka cez adresu jeho mobilu, tak nechápem prečo sú teraz mnohí politici takí prekvapení, oneskorene nakupujú predražené rúška a ochranné pomôcky. Des už modely máme a vidíme, že to nebude len taká chrípková epizóda na pár dní.

Život beží. Včera ráno mi volal Pavel Dvořák zo Šanghaja. Začiatkom roka som ho ľutoval – zastavil sa mu s manželkou celý biznis v cestovnom ruchu. Včera mi hovoril, že Šanghaj ožíva a všetko sa vracia do normálnych koľají. Volala aj naša Lucka a potvrdila mi to. Pavel zorganizoval v Číne ľudí, ktorí robia zbierku a organizujú pomoc pre Slovensko. Zajtra odtiaľ odletí špeciál plný výbavy pre naše nemocnice. Prepojil som ho s Luciou Šickovou a poobede nám prišli tabuľky s cenami rôznych ochranných pomôcok. V cenách boli obrovské rozdiely. Aj v dnešnej dobe si treba dávať pozor čo sa nakupuje, od koho a s akými certifikátmi. Za naše certifikáty je trojnásobná cena, aj keď sú čínske rúška rovnaké. Vďaka Pavel, Michal Bútor, Igor Krúpa a ďalší. Ak by ste chceli voziť veci z Číny a pomáhať, Pavel je k dispozícíi a čaká na telefóny neskoro do noci.

Po Pavlovom telefonáte sme mali dve telekonferencie – Brain Breakfast s Janom Maškom a jeho slovenským tímom a potom partiu okolo Ľuba Šveca, Nora Bratha, Peťa Ballona, Miloša Olejára a Patrika Paula v Inovato. Brain Breakfast bude asi bežať cez telekonferencie, Inovato presúva Strojársku univerzitu a chystáme sa na niekoľko nových inovačných projektov. Volal mi aj Janko Šlinský z Agrokruhu – možno práve s Inovatom by sa dala začať výroba maých modulárnych fariem, ktoré budú produkovať lokálnu a zdravú zeleninu. Ozval sa mi aj Karol Stýblo, ktorý zadarmo posiela svoje výborné čokolády záchranárom, lekárom a policajtom. Píše mi: Janko, beriem to tak že nám bolo dané a my teraz máme dávať. Tak makáme na tom a super to zoceľuje kolektív aj rodiny. Ďakujme aj za skúšky, ktoré sú nám dávané. Drž sa.“ Teším sa, že sú ľudia, ktorí v zlých časoch myslia aj na druhých. Objednal som hneď z eshopu Lyra Chocolate balíček pre moju mamu. Je to ťažké, ale dohodli sme sa so sestrami, že našich, vyše osemdesiatročných rodičov, nebudeme navštevovať a vystavovať riziku nákazy. Sestra Zuzka je s nimi. Píše mi aj Artur Gevorkyan: „Už som nechcel čakať, kedy to urobí vláda a kedy zapnú mozgy ostatní demokrati v Európe. Vyrobili sme naše filtre z práškovej metalurgie a zvyšok sú vojenské masky. Mal som strach o firmu a modlil som sa, za vyriešenie situácie. Verím, že to prišlo zhora. Pozeral som sa pred pár dňami na fotku Baťu a pýtal som sa, čo by robil on. Odpoveď bola jednoznačná – masky, ktoré si bude môcť kúpiť každý.“

Môj syn Janko tiež bojuje. Varí obedy do krabičiek a rozváža ľuďom. Seniorom dáva zľavy a keď treba urobí im aj nákupy. Tržby má, ako keď začínal pred pár rokmi, ale dúfa, že prežije. Predplatil som si u neho obedy do konca mesiaca aj ja a pozastavil som mu splácanie pôžičky. Musíme si pomáhať. Včera sme priviezli sedaciu súpravu od firmy Krošlák. Samuel chodí do našej Podnikateľskej univerzity a robia v Nitrianskej Blatnici špičkové produkty. Teraz sedíme s dcérou Zuzkou na polohovateľných kreslách pripojení na internet. Aj kamarát Dano Hevier už spustil na internete vzdelávanie pre deti, Vladko Krčméry, ktorý podobných vírusov už zažil naozaj dosť, upokojuje ľudí, že bude dobre. Takže, ak by ste chceli nejako využiť čas koronavíru, môžete si objednať sedačku od firmy Krošlák. Máte už iba pár dní. Samuel píše: „Všetky naše šicie kapacity sme presunuli od pondelka na šitie rúšok –  https://kroslak.sk/produkty/rusko/. Viem, že je problém s týmto tovarom, keď sa objedná zo zahraničia a miestne kapacity sá preťažené. Ak by ste chceli pre svoje firmy, alebo chcete aj nakúpiť a viete rozdistribuovať ďalej, tak sa na mňa obráťte.

Píše mi ďalší absolvent Podnikateľskej univerzity – Emil Schultz: „Čítal som tvoj blog o zastavení dodávok pre Potravinovú banku. Je to hrozné, ak niekto takto rozmýšľa. Nám sa úplne prepadol predaj ovocia, lebo sme prevažne predávali do Čiech. Každý v obchodoch hľadá len trvanlivé potraviny, rúška a vitamíny v podobe tabletiek. Človek by si povedal, že budeme mať teraz Vianoce. Ale nie je tomu tak. Ale aj napriek tomu všetkému musíme pracovať, lebo vegetáciu nezastavíme. Striháme , hnojíme a pripravujeme sa na mrazy. Chcel by som vám do Dobrého Pastiera ponúknuť jablká, ktoré máme ešte na sklade. Vám určite pomôžu zlepšiť imunitu a ja budem môcť vypnúť chladenie a znížim naklady v tomto stratovom biznise. Možno si v týchto ťažkých časoch štát uvedomí, že potravinová sebestačnosť je dôležitá. Nechcem byť zlým prorokom, ale v prípade, že zahraničné reťazce obmedzia zásobovanie svojich filiálok v SR, tak to budú na tom poľnohospodári a potravinári možno ešte horšie ako naše zdravotníctvo. Pozdravujem Vladka Masláka a jeho hrdinov.“

Píše nám aj Tilo Schwarz: „I’ve been thinking of you and the team at IPA these days. A time of great uncertainty, with challenges and tough decisions to take. Yesterday I shared on my blog 5 very personal points I took for myself in the face of crisis. I would like to also share them with you. Maybe they can offer a tiny bit of help for you and the team these days. Takes only 3 minutes to read. https://www.tiloschwarz.com/post/leadership-in-the-crisis. Take care! We are in this together! Warmly, Tilo.

Zdá sa mi, že „autority“ v riešení súčasnej situácie zlyhávajú – nielen politici, ale nefunguje riadne ani infraštruktúra – internet banking alebo mobilní operátori. Aktivizujú sa však ľudia zdola a prejavujú veľkú solidaritu a proaktivitu. Ale nepíšem to preto, aby ste teraz začali doma šiť rúška, alebo robiť webináre o tom, ako prežiť čas koronavírusu. Nemusíte robiť nič. Pokojne si ľahnite a oddychujte. Aj ničnerobenie je niekedy dobré. Lepšie ako bedákanie a panika. Držte sa.

Tu ja maska od Artura Gevorkyana

IMG_20200318_155247

0