Pre vás, ktorým chýbajú stretnutia v Dobrom Pastierovi prinášam zopár fotografií a poznámok. Dnes ráno sme vykladali kanvice s mliekom a chlapi si pochvaľovali, že mlieko pribúda. A ešte bude, keď pôjdu ovce, kravy a kozy von. Všade sa zastavuje život a v Dobrom Pastierovi beží zatiaľ všetko ako má. Sme izolovaní a obmedzil sa pohyb s vonkajším svetom. Ale ľudia pracujú. Miloš s partiou triedia súčiastky, Miško pracuje na obrázkoch, Dušan tká koberece. Ráno si nás stopla Erika, šéfka výroby syrov. Autobusy chodia ako v sobotu, ale u nás sa pracuje normálne. Erika je super, okrem výborných výrobkov rozdáva všade úsmev a dobrú náladu. Naše slniečko.

IMG_9655

Z obchodov nám prestali dávať vyradené potraviny. Vravia, že to zakázal hygienik. Na pečivo vraj môžu ľudia kýchať a obchytkávať ho. Nerozumiem tomu, či ľudia kýchajú a obchytkávajú pečivo až pred koncom pracovnej doby, alebo počas celého dňa. Vychádza mi z toho, že kontaminované pečivo si môže počas dňa kúpiť každý z nás, ale naše prasiatka sú dobre chránené, aby sa k nim takéto poraviny nedostali. Ale sú aj dobré správy. To, čo sa pred vírosum muselo na úradoch vybavovať v dvoch – troch iba osobných návštevách, sa dá dnes, vďaka vírusu, vybaviť aj cez internet. Dúfajme, že to tak zostane aj v dobe po víruse.

IMG_9616

IMG_9677

IMG_9674

Naplno sa pracuje aj na Vrícku. Vlani sme opravovali Dom Sv. Anny, teraz sa pracuje na Dome Sv. Margity. Mali sme plány s výstavbou, ale boli rôzne protesty a problémy. Lokalita sa zmenila už štyrikrát a riešenie je v nedohľadne. Pán Boh rozhodol inak. Stavebník, ktorý chcel postaviť stavbu na nemravné účely (bordel) skrachoval (sestričky na Vrícku sa dobre modlili). Ďalší majiteľ mal lepší zámer – postaviť penzión, ale tiež mu to nevyšlo. A tak stavbu kúpil Vladko Maslák a už tam pracujú naši chlapci a dievčatá. Ak sa to všetko podarí, budeme mať nakoniec trojnásobnú kapacitu pre starých a chorých ľudí, za polovičnú cenu, ako bol pôvodný plán. Božie plány sú lepšie ako si ľudia vedia predstaviť. Keď sme sa dohodli na kúpe tejto stavby, tak Vladko povymetal všetký kúty, aby našie dostatok peňazí na zaplatenie. Dobrý Pastier je do určitej miery spoločnosť, ktorej akcionármi a investormi sú aj klienti. Zaujímavé je, že pána farára začala vyšetrovať banka, kde na to zobral. Zaujímalo by ma, či takto vyšetrovali aj Mariána K., Strapatého, Kaliho, skorumpovaných sudcov a ďalších. Žijeme v čudnej dobe – kňaza, ktorý pomáha stovkám ľudí na okraji spoločnosti, prešetrujú a kontrolujú úrady a mafiáni, oligarchovia, poľnohospodárska mafia a iní podvodníci sa ľuďom smejú do očí.

IMG_9671

IMG_9660 IMG_9667

Dom sv.Margity sa teda pripravuje tak, aby v ňom na jeseň mohli byť prví pacienti. Volali sme dnes aj so Staňom Martincom, majiteľom Koma Modular, a pokračujeme aj na spoločnom projekte modulov. Štyri pripravujeme pre karanténnu stanicu. V Dome sv. Margity je ako prvá zariadená kaplnka. Chlapci krásne zrekonštruovali bohostánok, Jurko inštaloval kríž, Vladko vyberal sochu Ježiša Krista. Helenka medzitým piekla kuracie stehienka.

IMG_9654

Dnes sme mali aj dve slávnosti – Svätého Jozefa a 10 ročné výročie Domu Sv. Alžbety. Jozefov sme oslávili vo všetkých filiálkach s výbornými zákuskami (cukrárne vypredávajú svoj tovar) a mali sme slávnostnú sv. omšu a obed s dievčatami v Dome Sv. Alžbety na Vrícku. Tento Dom pomohol za desať rokov vyše 200 ženám v núdzi. Aj ja som mal sviatok. Vladko si ma vybral za miništranta. Zopakoval som si to po 50 rokoch.

Pred 2000 rokmi sa Ježiš stretával a stoloval viac s ľuďmi na okraji spoločnosti ako s farizejmi a zákonníkmi. Aj dnes, keď sú zatvorené všetky kostoly na Slovensku, je Ježiš každý deň na hostine s chudobnými ľuďmi okolo Vladka Masláka, Petra Gombitu, Nora Durdíka, Jurka Malého, Mariána Vivodíka, Humberta Virdzeka alebo Mariána Kuffu. Je to symbolické, pod koho strechu prichádza Boh, v týchto pohnutých časoch.

Tešíme sa, že nám Pán pomáha a ukazuje cestu. Prichádzajú aj inovácie. Kedysi sme mali veľké prebytky darovaného tropického ovocia a Vladko nechal z neho vypáliť pálenku. Lenže pálenka je v Dobrom Pastierovi prísne zakázaná. V tomto čase, keď máme nedostatok dezinfekčných prostriedkov, sa celkom hodila. Katka z nej vyrába roztoky proti vírusom. Poobede prišli listy z väzenia, chlapi by sa chceli vrátiť do normálneho života a píšu Dobrému Pastierovi. Vladko ma poveril touto korešpondenciou – asi zistil, že lepšie píšem ako pracujem.

Priatelia, plánovali sme v apríli Akadémiu Dobrého pastiera, ktorá asi nebude. Pripravovali sme aj púť na horu Butkov. Tá bude, ale až v lepších časoch. Modlite sa za Dobrého Pastiera, aby bol tento ostrov milosrdenstva a pokoja, uchránený pred všetkými vírusmi a zlom.

0