Choďte do obchodu a nájdete stovky kníh o tom, ako sa stať úspešným človekom. Zoberte do ruky časopis alebo otvorte internet a valia sa na vás ľudia s radami ako dosiahnuť úspech v živote. Záplava prednášok „úspešných” o úspechu, ktoré počúvajú „neúspešní” so zatajeným dychom.  A čo je úspech? Z väčšiny „success stories” sa na nás usmievajú bohatí, dobre oblečení ľudia, ktorí si užívajú luxusné autá, domy a iné zážitky. Jeden vám hovorí, že máme od rána do večera myslieť na peniaze a zbohatneme, ďalší tvrdí, že máme sledovať životy úspešných a napodobňovať ich. No neviem, práve v posledných týždňoch spáchali samovraždy viacerí bohatí a úspešní ľudia. Niekedy ich volajú aj celebrity. Nežeňme sa za úspechom a tešme sa s Anjelom pomalosti.

Začínam byť na slovo úspech alergický. V podnikoch je oveľa viac neúspešných projektov ako úspešných, cesty k inováciám sú vydláždené pokusmi a chybami, success stories niekedy pripomínajú historky chvastajúcich sa rybárov alebo poľovníkov. Život predsa nie je závod o úspech, ktorý sa často meria peniazmi alebo aplauzom publika. Všimli ste si, že to, čo sa často prezentuje ako úspech, sú vlastne tri pokušenia, ktorými diabol lákal Ježiša na púšti? Premeniť kamene na chleby – pokušenie byť dôležitý a obdivovaný. Skočiť z vrchola chrámu a nechať sa zachrániť anjelmi – pokušenie urobiť niečo veľkolepé a zožať slávu pred publikom a médiami. Získať všetky kráľovstvá – pokušenie moci.

Práca pre Božie kráľovstvo je viac ako manažérsky post v najslávnejšej firme, láska Otca je viac ako všetky vyznamenania tohto sveta, odovzdanie sa vôli Najmocnejšieho je moc, ktorá je neporaziteľná. Richard Winter vo svojej knihe Perfekcionizmus cituje Davida Brooksa, ktorý hovorí o najšikovnejších študentoch: „Najvýraznejší rozdiel medzi elitou tejto a predchádzajúcej generácie je v tom, že v minulosti neboli študenti zameraní až tak výrazne na akademické úspechy, ale venovali úsilie prehĺbeniu svojho charakteru. Avšak my vyvíjame enormný dôraz na úspechy, výkony a zisky…“

Výsledky vidíme okolo seba. Z túžby po moci rozvracia Ukrajinu bývalý komunistický špión z jednej strany, banda neschopných hlupákov z druhej strany a organizované zlodejské skupiny zvnútra. A úbohý ukrajinský ľud takto platí krutú daň za „úspech” niekoho druhého. Sedel som v posledných dňoch s ľuďmi, ktorí mi hovorili o podvodoch, klamstvách a korupcii v známych nadnárodných firmách. Hrôza. Potom si kúpite auto prémiovej značky a pretrhne sa vám reťaz v motore, praskne disk alebo len tak vypadne skrutka z kolesa a poloosi. Veci, ktoré ohrozujú život vodiča a ich opravy následne stoja tisíce eur.  Prečo nepovedia pravdu, nestiahnu tieto nepodarky do servisu a neopravia ich? Čakajú, kým sa to prevalí ako posledná aféra v GM, ktorú manažéri tajili 10 rokov? Hovorím o svojich vlastných skúsenostiach s BMW. Oni majú heslo – pôžitok z jazdy a ja mám z jazdy v ich aute stále väčší strach. Už ani nepočúvam v aute rádio, lebo sa bojím, že zase niečo praskne. BMW nemá náhradné koleso, ale od soboty nosím so sebou imbusový kľúč 17 a lešenársku rúrku – skrutky vraj vypadávajú práve z modelu, ktorý mám.

Toto všetko sú dane za „úspech” manažérov, ktorí sa klamstvami držia vo funkciách, nákupcov alebo audítorov, berúcich provízie a úplatky alebo šialených politikov, ktorých opantala moc. Hovoríme o úspechu, výkonnosti a raste a zabúdame na slová pokušenie, hriech a svedomie. Neuvedomujeme si, že za úspech nemôžeme považovať nič, čo sme dosiahli porušením Božích princípov? Úspech je, že sme dostali dar života, že máme okolo seba ľudí a krásnu prírodu, že sme dostali talent aby sme mohli každý deň urobiť niečo užitočné. Úspech je každé ráno, keď sa zobúdzame do nového života a každý večer, ktorého sme sa dožili. Úspech je, že máme čo dávať, pretože sme každý deň tak veľa dostali. A najväčší úspech je, keď sa nám rozjasní srdce a zrak a uvidíme všetky dary a Darcu, ktorý sa zhovievavo usmieva nad tým ako sa naháňame za „úspechom.“ A raz nás možno príjme vo svojom dome a budeme sa spolu smiať na táraninách o úspechu.

0