Roboty a automaty nahrádzajú ľudí. Slovo robot má napríklad v množnom čísle dva tvary: roboty sú stroje vykonávajúce zložité operácie a roboti sú automaty podobné človeku, umelí ľudia. Sú často rýchlejšie, spoľahlivejšie a majú dlhšiu pracovnú dobu. Mali ľudom pomáhať v práci a napokon ich o prácu pripravujú. Právo na prácu majú stále viac stroje ako ľudia a zdá sa, že podiel automatov a robotov na tvorbe HDP sa bude zvyšovať. V IPA Stuttgart som v laboratóriách vždy obdivoval budúcnosť, ktorú vytvárali – najskôr roboty a linky na montáž výrobkov, neskôr roboty a linky na demontáž a recykláciu, roboty na operovanie mozgu, servisné roboty na pomoc pacientom v nemocnici, dnes linky na výrobu ľudskej kože. Áno, budeme mať stroje nielen na výrobu strojov, ale aj na opravovanie ľudí a výrobu náhradných orgánov.

Nathan Myhrvold píše o zariadení „food compositor.“ Nie je to automat, ktorý vám podá nazdobené jedlo podľa vášho výberu, je to „automatický“ kuchár, ktorý vám jedlo aj vyrobí a vytlačí ako 3D tlačiareň. Viem, že takýto vývoj dnes vzbudzuje úsmev, krútenie hlavy u môjho syna a ďalších kuchárov. Máme však už generáciu ľudí, odchovaných na práškových potravinách, ktorí nevypijú domáce mlieko a nezjedia mäso z domáceho chovu.

Na jeseň mi Stanko Lajda kreslil obrázky do knihy Povolanie. Na schodoch do práce som stretol mladú brigádničku a chcel som jej dať obrázky zoskenovať. Keď kolega Roman videl, čo sa chytám robiť, zobral mi obrázky, vložil do tlačiarne a asi 50 strán bolo zoskenovaných na niekoľko sekúnd. Našiel som si ich v mailovej schránke. A bigádnička nemala prácu. Podobné veci nás čakajú v obchodoch, bankách a v iných druhoch služieb – ľudí o prácu pripravia samoobslužné kiosky, pokladnice a internetová samoobsluha.Odborníci odhadujú, že v roku 2050 dokáže len 5-10% svetovej populácie vyprodukovať všetko potrebné pre tých ostatných. Dnes máme miliardu ľudí bez práce, viete si predstaviť bez práce 9 miliárd ľudí?

Máme už aj smetiarske autá, ktoré nepotrebujú ľudí a samé si vysýpajú odpadkové koše. Spomínam si na návštevu v podniku Toyota, kde nám hrala kapela robotov. Google auto bez vodiča (Driveless Car) vraj najazdilo bez nehody vyše 300 tisíc míľ a pripravuje sa do normálnej prevádzky.

Vírusy, ktoré denne napádajú naše počítače píšu tiež roboti a roboti ich aj chytajú napríklad v centrále firmy ESET. Človek zasahuje len v špeciálnych situáciách. Spomínam si na jedného profesora v Nemecku. Jeho články na konferencie robila sekretárka. Od profesora dostala základné parametre – názov, jazyk, rozsah, počet obrázkov a rozsah textu. Sekretárka dokázala s veľkou produktivitou vytvárať z kvalitnej databázy textov a obrázkov články na svetové kongresy. Dnes je už aj práca takejto asistentky ohrozená. Študenti na jednej univerzite vytvorili program (robota), ktorý skenoval vedecké články v danej oblasti, urobil z nich rešerš a vygeneroval ďalší článok. Bol prijatý do vedeckého časopisu.

Budeme mať automaty na písanie vedeckých článkov? Na druhej strane vzniká taký nadbytok informácii, že sa vytvárajú špeciálne automaty na čítanie kníh, článkov a internetu a ich rešeršovanie pre vedecké tímy, ktoré nebudú schopné urobiť túto prácu vlastnými silami. Roboti budú písať a roboti budú skenovať, podobne ako pri tvorbe vírusov a ich odstraňovaní. A roboti budú sedieť na úradoch. Niekedy to vyzerá tak, že tam už dnes sedia.

Roboti porážajú ľudí v šachu už dávno, pripravujú sa majstrovstvá sveta vo futbale ľudí a robotov. Existujú roboty na pasenie kráv, pestovanie kvetov a obilia, kosenie záhrad aj prechádzky so psami. A čo ľudia? Nepíšeme listy. Občas pošleme mail alebo SMS, niekedy pozdrav alebo fotografiu z internetu. Sme produktívni. Čítať za nás budú stroje a dajú nám iba dôležitý extrakt informácie. Čas je predsa taký dôležitý. Budú sa za nás nakoniec stroje aj milovať? A budeme ešte vôbec žiť? Japonci už majú ženu robotku Aiko. Dnes riešime sobáše rôznych abnormálnych párov. V budúcnosti vraj budú aktuálne sobáše s robotmi. Predstavte si v uliciach tisíce hučiacich robotov s ružovými mašličkami, ako demonštrujú za toleranciu.

Ešte, že mám svoje roky. Nebavilo by ma popíjať červené víno s robotmi, radšej sa budem hádať so svoju ženou, ako s robotkou, záhradu si pokosím sám a uvarím si lečo alebo huspeninu. A zabudol som na milovanie. V mojom veku sa to už stáva 🙂stiahnuť (5)

0