Čo bude našou ekonomikou a krajinou? V máji sme mali najväčší prepad priemyselnej výroby v Európskej únii. Klub 500 má vraj „výpočty,“ že o prácu príde na Slovensku 60 tisíc pracovníkov. A čo s tým chcú robiť? V minulosti ich šéf z golfového ihriska zavolal Ficovi a ten mu pomohol. Ficov nástupca mu vraj neberie telefón. Pýtajú peniaze. A na čo? Na mzdy v auguste? Alebo v septembri? Na Slovensku prídu desaťtisíce ľudí o prácu. Na tom sa zhodneme. Nezmení to ani obnovená prevádzka reštaurácií a fitness centier. Naša domáca spotreba nie je ťahúňom ekonomiky. Automobilový priemysel plánoval v tomto roku vyrobiť na svete okolo 90 miliónov osobných automobilov. A vyrobí sa niečo medzi 70 – 80 miliónov. Takže bude treba menej ocele, hliníka, plastov, súčiastok, robotov a mnohých iných produktov a služieb slovenských firiem. Vraj by pomohlo šrotovné. Možno, ale v Nemecku. Ak chceme zvýšiť domácu spotrebu, tak sa sústreďme na potraviny a poľnohospodárske produkty. Premeňme žltú krajinu repky olejnej na pestrú krajinu ovocia, zeleniny, salašov a ovčieho syra. Videl som jednu fabriku, ktorá patrila pánovi z Klubu 500. Kedysi to bola slávna česká strojárska firma. Dnes patrí Číňanom a vidieť na nej, že zaspala inovácie. Niektorí priemyselníci si nevšimli, že peniaze sa dnes viac zarábajú na informáciách a znalostiach, ako na tonách železa.

Na Slovensko prídu miliardy. Každý by sa chcel k nim dostať. Všetci sa učia čarovné slovíčko inovácia. Lenže mnohí vedia iba rozprávať a nie je veľa ľudí a firiem, ktorí vedia inovácie skutočne robiť. Každý má inú predstavu o míňaní miliárd na Slovensku. Premiér nedávno hovoril o kanalizácií. Aj taká možnosť existuje – spláchnuť peniaze do kanálov. Keď sa bavíme o inováciách a budúcnosti našej krajiny mali by sme mať víziu, v akej krajine chceme žiť. Či to bude krajina, ktorá bude súťažiť so svetom v počte vyrobených automobilov, v zarábaní peňazí v digitálnych technológiách, alebo vytvoríme krajinu, kde bude v centre záujmu človek (bez ohľadu na jeho vek, bohatstvo a postavenie), čistá voda, pôda, lesy a kvalitný život pre všetkých.

Potom by sme mohli definovať oblasti inovácii, ktoré chceme podporovať. Pri inováciách je to ako so záhradou – keď sadíme semienka do zeme, ešte nevieme, ktoré vyklíči a akú úrodu prinesie. V záhrade je dôležitá pôda, prírodné podmienky a záhradník, ktorý tomu rozumie. Aj pri inováciách je ťažké povedať na začiatku, ktorý projekt bude úspešný. Preto by sa finančná podpora nemala dávať do projektov, ale do ekosystému. Tri desiatky rokov som spolupracoval s Fraunhofer Gesellschaft v Nemecku. Je to najväčšia spoločnosť pre aplikovaný výskum v Európe a nemecká vláda financuje približne tretinu jej rozpočtu. Sám som pracoval vo Fraunhofer IPA Stuttgart na inováciách, kde niekedy vznikla myšlienka na Univerzite Stuttgart, v IPA bol vytvorený prototyp a potom vznikla spin off firma, ktorá túto inováciu komerčne využívala. Presne takto vznikal napríklad známy simulačný systém PlantSimulation, pri ktorého zrode a prvých aplikáciách som bol.

Nemusíme na Slovensku teda nič nové vymýšľať len nájsť vhodné inovačné záhrady (ekosystémy, siete – napr. Podnikateľská univerzita, Inovato) a záhradníkov (inovátorov – napr. Brath, Švec, Paul, Omelka, Karaffa, Kunsch, Levársky, Štencl, Kočiš, Habovštiak, Šlinský a i.). V sieti Inovato sú spojení experti na marketing, budovanie značiek, obchod, vývoj výrobkov, konštrukciu, technológiu, optimalizáciu procesov, prototypovanie a výrobu, priemyselný dizajn, logistiku a prepravu, distribúciu, právnu ochranu a financovanie).

Slovensko už nemá veľa času – treba nájsť ostrovčeky inovácií, prepájať a rozširovať ich. Z môjho poznania existujú nasledovné oblasti, kde sa v najbližších rokoch môžu zrodiť zaujímavé inovácie:

– Digitálne technológie a i.

– Biotechnológie a farmaceutické produkty

– Automatizácia a robotizácia, smart systémy

– Zdravotnícka technika

– eMobilita – eBiky a príslušenstvo, ľahké elektrické vozidlá pre rôzne účely

– Presné poľnohospodárstvo

– Ekologické projekty, systém re-lokalizácie a cirkulárnej ekonomiky

– Priemyselný dizajn a prototypovanie

– Sociálne orientované podnikanie v komunitách

– Vzdelávanie mladých inovátorov a podnikateľov

Tu je príklad niektorých firiem, ktoré si určite zaslúžia pozornosť: Anasoft, Sygic, Eset, Pixel Federation, Ipesoft, Exponea, Sensoneo, HighChem, MultioplexDX, Saneca, GA Drilling, MTS, Bizzcom, Matador Industries, Švec Group, emst, t-mech, Robotec, OMS Lighting, Kinazo Design, Gevorkyan, Agrokruh, Kros, Inovato, Národné centrum robotiky, Elcom, EKOM, Technia, Lumaco, i-industry, Sova Digital, Microstep MIS a i.

Môj okruh poznania je obmedzený, ale stretávame sa na pôde Podnikateľskej univerzity a siete Inovato. Vznikajú tam zaujímavé riešenia. Verím, že financie, ktoré prídu, sa nevysypú do kanalizácie, neprejedia na zachraňovanie niekoľkonásobne tunelovaných firiem, alebo podnikov v kóme. Nepáči sa mi vyplakávanie majiteľov niektorých spoločností, ktoré sa zlým vedením dostali do problémov a dnes sa hlásia ku koronovým záchranným balíkom. Mnohé firmy boli v minulosti napadnuté vírusom lenivosti a bezstarostnosti, korupcie a priživovania sa na štáte a dnes volajú vládu, aby im pomáhala. Ďalší si vybudovali pýchu a imunitu voči inováciám a zmenám a dnes hovoria o kríze. Hlavnou krízou je ich spôsob myslenia.

Slovensko má niekoľko ciest:

1. Nasypať peniaze na reštrukturalizáciu a inováciu krajiny do kanálov, porozdávať ľuďom balíčky a prejesť jedinečnú príležitosť na zmenu.

2. Vrátiť do hry Fica, Pellegriniho a ich zlodejskú družinu – tí majú mechanizmy ako vysať zo štátu tieto peniaze bez stopy.

3. Hádať sa, kto bude sedieť na ktorej kope peňazí a vrátiť nevyčerpané financie späť do EÚ.

4. Povolať odborníkov a inovátorov na to, aby každé investované euro v budúcnosti prinieslo niekoľko desiatok eúr a lepší život ľuďom v našej krajine.

Čas beží veľmi rýchlo, nie je čas hádať sa, kto je lepší inovátor alebo demokrat. Treba od fondov izolovať zlodejov a neschopných rozhadzovačov a začať premieňať nápady na inovácie a meniť Slovensko na lepšiu krajinu.

0