Mal som v mladosti svoje sny a plány. Niektoré vyšli, iné nie. Veľa ľudí má svoje projekty a ciele. A sú sklamaní, keď sa im nepodaria. Veď boli také dobré a vložili do nich toľko námahy. Tak prečo nevyšli? Neviem. Možno neboli od Boha, možno neboli potrebné, možno sa presadili lepšie projekty. Tak ako náš Dom sv. Margity, ktorý sme nedávno vysväcovali na Vrícku. Chceli sme postaviť veľkú stavbu za dva milióny eúr a postavili sme niekoľko stavieb za tretinu. S trojnásobnou kapacitou. Trápili nás prekážky, ktoré zastavovali náš plán. Ale Boží plán bol lepší – prichádzali stretnutia, príležitosti, dary a pomoc, ktoré sme nečakali. A prinášali lepšie ovocie, ako sme plánovali my. Mnohí sa pýtali ako to ten pán farár Maslák dokázal. A Vladko si o tom myslí svoje. On vie, že je len lopata v Božích rukách. Prečo to niekoľkým majiteľom stavba verejného domu a penziónu vyše 20 rokov nevychádzala? Prečo sa z nej nakoniec stal dom sociálnych služieb – rýchlo a ľahko. Možno sa Boh pozerá na svet a pomáha tým, ktorí pokorne a ťažko pracujú. A nepomáha tým, ktorých ženú iba ich vlastné pohnútky. Vo svojom živote som bol účastníkom mnohých projektov. Niektoré dopadli dobre, ale pôvodný zámer bol úplné iný. Niekedy veci nevychádzajú, keď človek príliš tlačí na pílu. Zdá sa nám to nespravodlivé – toľko sústredeného úsilia a žiaden výsledok. A keď človek svoj problém odovzdá Bohu, odrazu prichádza riešenie – elegantné a lepšie ako sme si vedeli predstaviť. Prosíme niekedy Boha, aby urobil to, čo chceme my. Lenže prosiť by sme ho mali, aby sme my vedeli urobiť to, čo chce on. A aby sme to počuli, pochopili a poslúchli. Boh má lepšie projekty ako my, tak sa nehrajme na projektových manažérov. Pokora, poslušnosť a pokoj sú lepšie ako pýcha a plány nášho ega.

Ako na to? V škole nás učili, že si máme urobiť svoju víziu, stratégiu, ciele a plány. A tak si pripravíme plány a realizujeme ich. Pri montáži auta alebo stavbe domu to funguje. Pri projektoch, kde chceme opravovať a meniť svet, väčšinou nie. Naše predstavy narazia často na rôzne prekážky. Druhí ľudia nám nerozumejú a majú úplne iné predstavy a plány. Niekedy ešte nedozrel čas na zmenu, ktorú chceme presadiť. Alebo sme nedozreli my. Ak chceme zmeniť svet k lepšiemu, nestačí pasívne sedieť a čakať, že všetko za nás vykoná Boh. Naša námaha je však márna bez požehnania Pána a naše projekty nebudú nikdy úspešné, ak nie sú v súlade s tými Božími. Niekedy potrebujeme trpezlivosť vytrvalosť a vieru. Keď som bol mladý, prosil som Boha, aby mi pomohol naplniť moje plány a sny. Dnes sa k nemu modlím, aby dal moje myšlienky, slová s činy do súladu s Jeho vôľou. Keď som bol mladý, mal som pocit, že som silný. Už viem, že skutočná sila pochádza z mojej slabosti. Aj preto sú pri riadení projektov dôležité slová – Pane ukáž mi moje miesto v Tvojom projekte, pomôž mi prijať moje prehry a pády, odovzdať Ti moje problémy a daj mi pokoru poslušne plniť Tvoju vôľu.

Dnes sa v kostole hovorilo o kúkoli a obilí, zle a dobre, aj o tom, že treba byť trpezlivý a vydržať robiť dobré veci. Ráno nám Vladko Maslák po svätej omši v Dobrom Pastierovi pripomenul 6P:

6 P

Premodliťˇ

Pretrpieť

Preplakať

Potom

Pán

Požehná

1