Poznáte dve zábavné animované postavičky Pat a Mat? Takí dvaja babráci, ktorí riešia rôzne problémy – neefektívne a zle. Je celkom zábavné pozerať sa na nich v televízii, ale pracovať s takými spolupracovníkmi pod jednou strechou vôbec veselé nie je. Úplná tragédia je mať takúto dvojicu za šéfov. Okrem toho, že sú nekompetentní, nevedia často prijať žiadnu spätnú väzbu. Najskôr sa obhajujú a potom útočia. Ostatní po čase rezignujú, prestanú im oponovať a myslia si svoje. Pat a Mat majú radi tituly a funkcie, potrpia si na svoje postavenie. Nevedia si vytvoriť prirodzenú autoritu a tak si ju vynucujú silou. Oponentov potláčajú – niekedy priamo, inokedy rôznymi intrigami a manipuláciami. Niektorých donútia ustúpiť alebo ich vyhodia, iní radšej odídu sami. Pat a Mat majú teda veľmi premenlivý okruh spolupracovníkov. Vydržia s nimi iba tí, ktorí ich ignorujú a robia si svoje (ak si to môžu dovoliť), alebo tí, ktorí prijali ich pravidlá hry – hovoria im, čo chcú počuť a prispôsobia sa.

Pat a Mat nie sú v podstate zlí. Oni si len myslia, že všetkému rozumejú a pritom často ani nevedia, čo nevedia. Sú ako slony v porceláne. Vo firme sa o nich často rozprávajú historky – väčšinou v vtedy, keď tam nie sú. Ak sa im niekto snaží vysvetliť, že by mali zmeniť svoje správanie, tak to nedopadne dobre. Občas poľutujú sami seba ako sa narobia. Majú pravdu. Väčšinou sa veľa narobia tí, čo sú nešikovní. Bolo by lepšie keby robili menej – spôsobili by menej škôd a problémov.

Pat a Mat majú niekoľko znakov – majú sami o sebe vyššiu mienku, ako sú ich reálne schopnosti a výsledky, podceňujú a podozrievajú druhých ľudí a radi ich kriticky posudzujú. Nepriznajú si vlastnú chybu, ale s obľubou hľadajú nedostatky na iných. Sú dosť zameraní na svoje potreby a ostatní ľudia pre nich predstavujú len zdroje na dosiahnutie ich plánov. Radi poúčajú druhých a zdôrazňujú svoje postavenie. Dokážu sa aj pretvarovať a správať ľudsky a priateľsky, lebo pochopili, že tak svoje ciele dosiahnu ľahšie. A vedia byť aj dobré „vlezdoprdelky„, keď potrebujú niečo pre seba získať od silnejšieho.

Čo s Patom a Matom? Spätné väzby nefungujú a tak sa ich správanie nemení. Funkcie si držia a chyby nepripúšťajú. Môžete sa im vyhýbať, ale ak sú vašimi šéfmi, tak len obmedzene. Bojovať s nimi sa tiež veľmi nevypláca – bývajú niekedy zákerní a pomstychtiví. Môžete ich ignorovať a baviť sa na nich tak, ako v televíznych príbehoch – pokiaľ vám nerozoberajú vo firme strechu nad hlavou. Najlepšie je utekať od nich kade ľahšie a sledovať ich zábavné vystúpenia na diaľku.

6