Pozorujem vystresovaných ľudí. Naháňajú sa, nestíhajú, sú vyčerpaní a nespokojní so svojim životom. Keď je vyčerpaná nádrž treba ju doplniť, keď je vyčerpaný človek musí načerpať silu a energiu. Viac pracovať, nepomôže. Ak niekto dlhodobo pracuje príliš veľa, jeho výkon klesá.

Všímam si niekoľko skupín ľudí, ktorí sa dostávajú do stresu:

  1. Perfekcionisti – sú tak posadnutí dokonalosťou riešenia, ktoré hľadajú, že majú problém veci dokončiť a neustále sú nervózni z toho, že „to nie je dosť dobré“ a „ostatní to neurobia tak, ako treba,“ takže ich treba neustále kontrolovať, alebo si to radšej urobiť sám.
  2. Záchranári sveta – sú neustále v nasadení, radi pomáhajú a obetujú sa, nikomu nevedia povedať nie, až kým nepadnú – vyhorení a vyčerpaní.
  3. Nemajú jasné priority – chaotici, ktorí sa neustále naháňajú, preskakujú z jednej veci na druhú, nič poriadne nedokončia ale neustále začínajú nové projekty. Nevedia si jasne stanoviť svoje smerovanie a priority, na ktoré by sa mali sústrediť.
  4. Majú vyššie ambície ako schopnosti – majú v sebe veľkú ctižiadostivosť, vytýčili si také ambiciózne ciele, na ktoré buď nemajú talenty alebo energiu. Ženú sa za niečím, čo možno ani nepotrebujú a zbytočne sa dostávajú pod tlak.

Určite by sa dali definovať aj iné skupiny ľudí, ktoré prežívajú dlhodobý stres a spôsobujú si tak problémy.

Mnohí ľudia spôsobujú stres druhým. Medzi nich patrím aj ja. Niekedy sú to tí, ktorých baví to, čo robia a vyžadujú to aj od druhých. Vidím majiteľov firiem, ako tlačia na svojich spolupracovníkov, očakávajú od nich podobnú motiváciu a nasadenie ako majú oni. Nechcú pochopiť, že ľudia sú rozdielni, majú svoje vlastné motivácie a povolania. Keby „zamestnancov“ bavilo podnikanie tak, ako ich  „zamestnávateľov,“ tak by si svoje role mohli vymeniť.

Mnohí ľudia si kladú otázku ako majú bojovať proti stresu a neuvedomujú si, že to niekedy boj proti sebe samému. Stres je našou súčasťou. Je dobrý aj zlý stres. Adrenalín ľuďom v určitých situáciách zachraňuje život a pomáha dokončovať veci. Namiesto boja proti stresu je lepšie stres prijať, pochopiť jeho príčinu a ovládať ho. Tak, ako všetky oblasti našej osobnosti, kde sa v nás spájajú anjeli aj démoni.

0