Mnohí ľudia u nás nadávajú na Európsku úniu. Vraj tam v Bruseli sedia blázni a byrokrati, ktorí ničia našu krajinu. Hovoria to často práve tí, ktorí Slovensko rozkrádajú alebo ho ochudobňujú svojou neschopnosťou riešiť problémy. Europrojekty sú vraj spojené s korupciou a byrokraciou. Je to pravda, pokiaľ ich prevzali pod seba slovenskí úradníci. V Európe fungujú tieto projekty celkom dobre. Európski úradníci chcú vraj regulovať a štandardizovať aj tvary uhoriek a banánov. Aj ja som si to kedysi myslel, ale zistil som, že sú to často iba vymyslené historky. Áno, v porovnaní s Amerikou je v Európe asi viac regulácii, ale mnohé z nich sú zamerané na ochranu zdravia, prírody a občanov. Dosť som pochodil po svete a myslím si, že Európa má oveľa lepšie sociálne a demokratické štandardy ako napríklad USA, Čína a mnohé ďalšie krajiny.

Kedysi nám Rusi a komunisti ohradili krajinu ostnatým drôtom a strieľali a zatvárali na ľudí, ktorí ju chceli opustiť. Dnes máme voľné hranice, otvorené univerzity v celej Európe pre naše deti a obrovský trh pre ľudí, ktorí chcú podnikať alebo pracovať hocikde v Európe. A nadávame na Európsku úniu. Je to jeden z najlepších projektov na našom kontinente v histórii. Rusi by sa k nám určite radi vrátili a ešte stále je u nás dosť judášov, ktorí by im dokázali napísať pozývací list.

Áno, rozhodovanie v Európskej únii niekedy prebieha pomaly – aj to je rozdiel medzi demokraciou a diktatúrou. Bol som v mnohých krajinách sveta a všade som sa stretol s túžbou domácich navštíviť starý kontinent, alebo tu žiť a pracovať. Máme bohatú históriu, architektúru, umenie, kultúru vysoký životný štandard, krásnu prírodu, výskum, vývoj aj rozvinutý obchod a priemysel. Áno, v inováciách a podnikaní sú možno lepší Američania, ale ich sociálny systém zaostáva za nami. Číňania rýchlejšie stavajú diaľnice, vyvíjajú rýchlovlaky a elektromobily, ale na každom kroku monitorujú správanie svojich občanov. Nechcel by som žiť ani v indickom kastovnom systéme. A Rusi, ktorých mnohí naši spoluobčania obdivujú, ale nesťahujú sa tam, patria dlhodobo k najlepším v klamaní, kradnutí, vraždení, deštrukcii a ničení. Nič dobré som zatiaľ na tejto najväčšej krajine na svete nenašiel.

Som presvedčený, že Európska únia má dobré základy a vie riešiť svoje problémy. Blázni, kriminálnici, diletanti, byrokrati a mafiáni nám vládnu už vyše 30 rokov z Bratislavy a nie z Bruselu. Píšem tieto riadky z Prahy u dcéry Lucky. Zuzka za nami priletela z Kodane. Žil som dlhšie v Stuttgarte a vo Viedni, ako doma sa cítim aj v Česku alebo v Poľsku. Lucka študovala v Tampere a Zuzka v Liverpoole. S mnohými cudzincami si rozumiem lepšie ako s niektorými ľuďmi z našej dediny. Možno ma slovenskí národniari budú preklínať, ale stále viac sa cítim byť doma v Európe ako na rozhádanom Slovensku.

Vypočujte si zaujímavý rozhovor s Ľubkom Klieštikom. Stretneme sa na konferencii v Nimnici.

33