Všímam si na Slovensku nenávisť a závisť k bohatým ľuďom. Áno, je možné, že tí, ktorí dnes figurujú v rebríčkoch najväčších slovenských boháčov, na ceste k bohatstvu robili nesprávne veci. Mali ich za to potrestať. Poznám viacerých podnikateľov z rebríčka slovenských a českých boháčov osobne. Sú to vzdelaní, pracovití a slušní ľudia. Ľudí môžeme hodnotiť podľa toho akí sú a aké dosahujú výsledky. Bohatí ľudia často vlastnia firmy, zamestnávajú ľudí a platia dane štátu. Mnohí aj pomáhajú tam, kde štát zlyháva – v sociálnych projektoch, zdravotníctve alebo školstve. A politici často zbierajú body na tom, že týchto ľudí osočujú a prenasledujú. Viacerí bohatí Slováci už presunuli svoje firmy aj trvalé pobyty do zahraničia. Strácame tak nielen peniaze, ale aj skúsenosti a znalosti. Zostanú nám tu raz len hlúpi politici, dôchodcovia s nízkymi dôchodkami a veľká skupina chudobných a nespokojných ľudí.

Obľúbeným terčom útokov politikov je skupina Penta. Spolupracoval som s jej niektorými podnikmi v Žiari nad Hronom a boli to veľmi dobre riadené firmy. Podobne ako viaceré spoločnosti Penty v zdravotníctve. Tento týždeň som navštívil Nemocnicu Bory. Štíhle procesy, plynulé toky, chybuvzdorné systémy, digitalizácia, robotické dávkovanie liekov, moderné zariadenia a interiéry – všetko zamerané na pacienta. V tomto systéme sú všetci pacienti vybavení tak ako treba, nehľadajú sa známosti a protekcie, netelefonuje sa riaditeľovi a primárom, nenosia sa fľaše a bonboniéry, nedá sa predbiehať. Projekt sa začal v roku 2017, takmer 4 roky sa navštevovali najlepšie nemocnice vo svete, nastavovali sa procesy, projektovalo a plánovalo sa. Minulo sa 240 mil. eúr (110 na stavbu, 75 na zariadenia a vybavenie, 55 na projektový manažment). Myslím si, že keby takúto nemocnicu staval štát, tak by sa minulo niekoľkonásobne viac. Kapacita je 405 lôžok a 21 JIS. Ročne sa plánuje 350 tisíc ošetrení, 35 tisíc hospitalizácií a 3500 pôrodov. V súčasnosti tu pracuje okolo 500 ľudí a cieľový stav je 1530, z toho okolo 600 lekárov, 800 zdravotníkov a 100 upratovačiek. V administratíve je 25 ľudí – aký kontrast so štátnymi nemocnicami. Celý interiér je presvetlený veľkými oknami, všade sa dbá o bezpečnosť a komfort pacienta, ktorému sa od začiatku až do konca venuje osobný lekár a podľa potreby si pozýva špecialistov. Problémom Nemocnice Bory je personál – lekári a sestry. Mnohí zo štátnych nemocníc zdegenerovali – nechce sa im pracovať a majú veľa zakorenených komunikačných a pracovných zlozvykov. Prichádzajú úspešní slovenskí lekári a zdravotníci zo zahraničia aj pracovníci zo zahraničia.

Kedysi mi vysokopostavený úradník na Ministerstve zdravotníctva rozprával ako by chceli obmedziť a zničiť zdravotnícky biznis skupiny Penta. Nerozumiem prečo. Ja sám som sa rozhodol prestúpiť do Dôvery a využívať služby tejto skupiny. Štát by sa mal od nich radšej učiť ako sa to má robiť a nie ničiť to, čo už funguje. Alebo im radšej odovzdať neefektívny a skorumpovaný štátny systém, do ktorého sa iba lejú peniaze ale výsledky nevidieť.

Musíme sa rozhodnúť, či chceme žiť v chudobnej krajine, kde rozhodujú hlupáci, alebo v krajine, kde je bohatstvo, veci fungujú a riadia ju profesionáli. Zatiaľ si Slovensko vybralo cestu hlúposti a chudoby.

Stretnutie s riaditeľom Lubošom Lopatkom v Nemocnici Bory

Na prízemí sa prijímajú a registrujú pacienti

Na oddeleniach sa sleduje časový priebeh tak, aby sa nečakalo

Sem sa radšej nedostať, ani na krátky pobyt

Presvetlené priestory a zelené plochy

V septembri sa pripravuje sa rozbeh urgentu

Všade sú lôžke, ktoré sme kedysi vyvíjali s firmami Linet a Borcad, mám z toho radosť

Systém triedenia pacientov

Kaplnka

Tu sa rodia deti

Moderné operačné sály

Potrubná pošta

Vitajte v najmodernejšej nemocnici na Slovensku

A takto to dnes vyzeralo nad Varínom. Verím, že mi chodenie po horách pomôže držať sa radšej ďalej od bežných slovenských nemocníc

44