Občas sa mi sníva sen, v ktorom som sa stratil – vo veľkom meste, v hustom lese alebo v inom neznámom prostredí. Po prebudení cítim úľavu. Pravdou je, že s mojim orientačným zmyslom sa strácam aj v reálnom svete – v nákupných centrách alebo v mestských uliciach. Moja žena si ma však našťastie vždy zase nájde. Horšie sú na tom stratení, ktorí už nenájdu cestu späť. Stratili sa v konšpiráciách, majú to pomotané vo svojich hlavách a cítia veľkú potrebu šíriť svoje bludy medzi ostatných.  Nedávno som zablokoval pána, ktorý vie robiť výborné víno a vie o ňom aj zaujímavo rozprávať. On je však posadnutý mudrovaním o tom, ako nás v svätej vojte Putin s Kirillom ochraňujú pred zlom zo západu.

V Dobrom Pastierovi je veľa zatúlaných ovečiek, ktoré blúdili ale nakoniec našli cestu ku svojmu Pastierovi. Vladko Maslák hovorí, že sú to tí, ktorí otvárajú bránu do neba. Stratení a posadnutí konšpirátori sa hrajú na falošných prorokov a otvárajú brány do pekla.

Oslavujeme 33 rokov od revolúcie a 33% Slovákov by vraj chcelo radšej žiť v žalári komunistického režimu. Mnohí sa stratili v dnešnom svete chaosu. Od revolúcie nám vládnu nevzdelaní, neschopní, morálne a psychicky narušení ľudia. Niet divu, že veľa ľudí nevidí východisko, cítia sa opustení a bezradní. Nedávno sme sa na seminári bavili o pravidle 90/10. Hovorí o tom, že len na 10% vecí v našich životoch nemáme vplyv, ale 90% je pod našou kontrolou. Nevieme ovplyvniť niektoré udalosti, ktoré sa stali (ceny komodít na burze, nástup nových technológií alebo živelné pohromy), ale vieme ovládať naše reakcie na ne.

Musíme sa naučiť pozorovať svet okolo nás, citlivo vnímať zmeny, ktoré prichádzajú. Máme dnes dostupné čísla a analýzy, ktoré naši predkovia nemali. Môžeme zorganizovať workshop a definovať s účastníkmi problémy, ktoré ich trápia. Možno sa tam objavia témy školstvo, zdravotníctvo, životne prostredie, osamelí a stratení ľudia, chudoba alebo násilie. Pozorovanie môžeme zúžiť iba na naše podnikanie – ako sa zmenili naši zákazníci, ich stratégie, práca, život a potreby? A kde sú naši nezákazníci? Čo robia naši priami a nepriami konkurenti? Aké nové materiály, technológie a podnikateľské modely prichádzajú do nášho odvetvia? Prvé odpovede na tieto otázky nás možno vystrašia, lebo v nich uvidíme koniec nášho podnikania. Lenže vystrašení by mali byť tí, ktorí ho nevidia. Tí, ktorí pochopia, to, čo pozorovali sú na tom lepšie ako tí, ktorí nič nevideli a nepochopili. Ohrozenie je je ohrození vtedy, keď ho vidíme, ale keď sme si ho nevidíme a ignorujeme. Pozorovania a pochopenie situácie nás vedie k podniknutiu akcie. Čím lepšie pochopím zmenu a čím skôr urobím potrebné kroky, tým väčšiu šancu mám na úspech. O tom, ako používať 3P a nestratiť sa v dnešnom svete budeme hovoriť na našom seminári 15.12.2022 v Žiline.

Áno, zmena a vykročenie do nekomfortnej zóny sprevádzajú bolesť a strach. Ale pasívne čakanie na to, ako to nakoniec dopadne väčšinou skončí ako kráter po zblúdenej ruskej rakete. Máme teda tri možnosti – nerobiť nič a čakať kedy to na nás spadne, blúdiť vo virtuálnom svete bludov a konšpirácii alebo racionálne hľadať cestu do nového sveta, ktorý prichádza. Bude to oveľa lepší svet, aký poznáme – ak dokážeme spájať proaktívnych ľudí, nečakať na zázraky zhora a meniť svet z regiónov, v ktorých žijeme. Zuzana Wienk hovorí o bystrinách, ktoré vytvárajú rieky a oživujú a menia tvár krajiny. Vytvárajme radšej bystriny ako krátery.

Teším sa na náš posledný seminár v Piešťanoch, v ktorom sa budeme baviť o motivácií a radosti v živote a v práci.

Tu sú moje rozhovory s Romanom Dvořákom z MM Spektra.

19