Veľa ľudí sa v dnešnom rýchlom svete nedokáže zorientovať. Strácajú sa, cítia sa nedocenení, neuznaní, opustení, odstrčení, izolovaní alebo chudobní. Výsledkom je frustrácia a nespokojnosť so svojim životom. Mnohí z týchto ľudí hľadajú pomoc, ale nenachádzajú ju. Žijeme v spoločnosti, kde sa cení rýchlosť, úspech a sláva. Úspešní ľudia nemajú čas na tých menej úspešných, mladí na starých, zdraví na nemocných. Nespokojní ľudia sa spájajú do kmeňov. Niekedy im na to stačí internet. Kedysi vznikali kmene, aby sa ľudia dokázali ochrániť a zabezpečiť si obživu. Dnes vznikajú s cieľom útočiť. Spája ich často iba nenávisť proti niekomu alebo niečomu. Bez ohľadu na to, či to existuje alebo spôsobuje nebezpečenstvo.

Hannah Arendtová hovorí, že osamelosť je živnou pôdou teroru. Jej výskum dokázal, že ľudia, ktorí prepadli politickému fanatizmu majú spoločné dve veci – osamelosť a duchovnú prázdnotu. Duchovná prázdnota je viac ako samota. Je to strata koreňov, pocit zbytočnosti, strata seba samého a viery vo svoje schopnosti. Mnohí z týchto ľudí sa cítia ohrození a na tento pocit odpovedajú sebaobranou a protiúderom. Tento fenomén sa volá tribalizmus. Nie je to tradičná komunita ľudí. Spojovacím prvkom tejto skupiny ľudí je spoločná nenávisť k nepriateľovi. Stavajú múry, zdôrazňujú odlišnosť, prejavujú sa agresivitou a neustálou potrebou bojovať. Budujú kultúru oni proti nám.

Zdá sa mi, že okrem negatívnych emócií okolo nás rastie akési grobianstvo a sebectvo. Nedávno sme sedeli s rodinou vonku v reštaurácii. Najskôr kúsok od nás zaparkoval hulvát s otvorenými oknami a revúcou hudbou. Odskočil si na nákup. Keď ho moja dcéra Lucka, s trojmesačnou dcérou v náručí, požiadala, aby stíšil hudbu, ukázal jej vulgárne gesto a odfrčal na svojom aute s označením KIA ZA 966 JL. O chvíľu sa tam pristavil ďalší, ktorí nás nechal niekoľko minút dýchať výfukové plyny. Ak chcete vidieť galériu blbcov a hulvátov, príďte si posedieť na kebab vo Varíne. Nedávno sme mali v Dobrom Pastierovi incident s pani, ktorej Vladko Maslák pomohol v prežiť zimu aj so svojimi deťmi, koňmi a psami. Keď odchádzala, predala mu kobylu a o pár týždňov podala trestné oznámenie na políciu, že jej ju ukradol. Vyvolávala, vulgárne nadávala a zamestnala niekoľko ľudí. Doktor chcel kúpiť pozemky od pána farára, ktorý sa stará o ľudí v núdzi. Pán farár ich kúpil pre svoju komunitu na to, aby na nich pestovali zeleninu pre svoju obživu. Nakoniec ich doktorovi predal za pôvodnú cenu a on ich predal za trojnásobok a zarobil – na úkor núdznych. Čo sú toto za ľudia? Hulváti, grobiani, sebci a podvodníci, ktorí nevidia nikoho iného, len seba. Kmene, ktoré spája hlúposť, egoizmus a nenávisť. Odkiaľ sa to berie? Vo vnútri majú možno rôzne zranenia, komplexy a frustrácie, zvonka ich povzbudzujú nenávistní politici typu Mečiar, Slota, Fico, Harabín, Kotleba alebo Matovič. Možno trpia a potrebujú pomoc. Ale spôsobujú vo svojom okolí veľa problémov. Ich vyprázdnené duše boli naplnené zlom. Neopakujme ich správanie, nehádajme sa s nimi, nebojujme proti nim. Nerozširujme kmene nenávisti. Radšej im pomáhajme hľadať pozitívnu energiu prijatia seba a druhých. Buďme rozsievačmi pokoja. Premieňajme kmene nenávisti na komunity lásky. Nenávisť rozdeľuje a ničí a láska spája a tvorí. Nebojujme proti nenávisti a zlu, spojme sa za lásku a dobro. Obnova spoločnosti nie je v tom, že postavíme nové budovy a vytvoríme digitalizované systémy, ale v tom, že sa naučíme vzájomne počúvať, rešpektovať odlišné názory a budeme spolupracovať.

Obrázok – radi ukazujeme na druhých a nevidíme sami seba v zrkadle. Viete, kde je najvyššia koncentrácia ľudí, ktorí všetkému rozumejú, robia samé dobré veci a svet ich nevie oceniť? V parlamente a v psychiatrickej liečebni.

26