Nechcem zovšeobecňovať. Poznám veľa dobrých lekárov aj zdravotných sestier. Budem písať o tých druhých – ktorí dobrí nie sú. Niektorí iba nevedia komunikovať s pacientom, iní si nevedia zorganizovať svoju prácu, ale aj odbornosť mnohých je na nízkej úrovni. Vyštudovali protekčne a robia svoju prácu len pre status a peniaze. Hovorím o lekároch, ktorí sa lekármi nikdy stať nemali. Majú silné ego, slabú empatiu a odbornosť. Keď sa hovorí o tom, ako otrasne komunikujú lekári a sestričky so svojimi pacientmi, ľudia ich ospravedlňujú tým, že majú ťažkú prácu. A predavačky v obchode, šoféri v hromadnej doprave, sprievodkyne vo vlakoch alebo pracovníčky v banke majú tiež ťažkú prácu a komunikujú so zákazníkmi slušne.

Lenže viacerí lekári si myslia, že oni zákazníkov nemajú. Iba ustrašených pacientov. Niektorí sa boja, že sa nedostanú na rad, alebo nebudú riadne ošetrení. A tak sú radšej ticho, alebo strkajú lekárom rôzne podarúnky. Stále je dosť lekárov, ktorí nie sú schopní objednať pacienta cez internet, mnohí nedvíhajú telefón ani neodpovedajú na email. Je to problém v dobe covidu, keď by mali ľudia obmedziť pohyb a dostať radu lekára na diaľku. Na stenách visia zošity, na dverách oznamy „neklopať“ a pacienti chodia s rôznymi lístočkami a kartami. Vo svojom blízkom okolí som zažil v posledných rokoch desiatky fatálnych zlyhaní lekárov s veľmi vážnymi následkami. Mnohí poškodení sa nesťažujú, lebo rezignovali alebo vôbec nedôverujú zdravotníckemu systému. A tak chýbajú aj prípady a štatistiky, z ktorých by sa lekári mohli aspoň poučiť.

Keď vás aj lekár objedná na nejaký čas, obyčajne to vôbec neplatí. Hodina – dve hore dole. Raz bude musieť slovenský minister zdravotníctva zverejniť v ukrajinských médiách takýto oznam: Hľadáme do našej krajiny ukrajinských lekárov a sestričky, ktorí majú úctu k pacientovi a empatiu. Vedia objednávať pacientov cez internet, dvíhajú telefón a vedia si zorganizovať svoju prácu. Skôr sa slovenskí pacienti naučia ukrajinsky jazyk, ako niektorí naši lekári a sestričky pochopia, kto je ich zákazník.

29