Kedysi chlapi chrabro bojovali za svoje ideály na barikádach a za svoju česť v súbojoch s mečom v ruke. Dnes bojujú zbabelí chlapi hysterickými výkrikmi a nadávkami ukrytí za obrazovkou počítača. Alebo blázni bez rúška v obchode. Kedysi odvážni chlapi bránili bezbranné ženy. Dnes na ne útočia na internete. Zbabelci v politike nemajú odvahu povedať ľuďom pravdu a začať reformovať krajinu. A tak hovoria to, čo chce dav voličov počuť. Len aby získali ich hlas. Zbabelci vo vláde sa boja urobiť rázne rozhodnutia. Hovoria, že bojujú proti mafiánom a tí sa im vysmievajú do očí. Kedysi rytieri so zbraňou chránili svoje územie. Dnes tí hore majú strach postaviť sa maďarskému oligarchovi s ruskými peniazmi, ktorý si kupuje našu krajinu. Na niektorých ministerstvách si znovu začali účtovať percentá a nikto nemá odvahu povedať verejne pravdu. Slovensko je plné ruských agentov, ktorí rozvracajú Slovensko. Kto nájde odvahu ukázať na nich a poslať ich tam kam patria?

Zbabelí manželia utekajú od svojich manželiek a detí, keď do rodiny príde vážny problém. Kedysi bránili rodiny s nasadením života. Jedného zbabelého chlapa som videl nedávno v akcii. Opustil svoju manželku a dcérku a vyháňa ich z domu, ktorý spoločne postavili. Najskôr im vypol vodu a odmontoval vaňu, neskôr odniesol kotol. Tento sebecký zbabelec vyhnal svoju manželku a dcéru do mrazu na ulicu, aby si do domu mohol nasťahovať svoju mladú milenku.

Kde sú tie časy, keď chlapi hovorili pravdu a pozerali sa pritom do očí. Za svoju pravdu a česť dokázali odvážne bojovať a obetovať aj to najcennejšie. Fašisti urážajú ľudí na internete a keď ich predvolajú na políciu, zbabelo klamú, že to neboli oni a nevedia pracovať s počítačom. Ich šéf sa rád predvádza s fašistickými kódmi, ale pred súdom zapiera a hovorí, že tie čísla nič neznamenajú. Obvinia mafiánov za ich zločiny a oni chcú zbabelo hodiť vinu na svojich mŕtvych kumpánov. Zbabelí manažéri si radi privlastňujú výsledky druhých a svoje zlyhania hádžu na svojich nevinných spolupracovníkov.

Kde sú tí chrabrí rytieri, mušketieri a skutoční chlapi s odvahou? Prečo sa bojíme povedať pravdu, priznať si chybu a zlyhanie a nechceme bojovať s presilou?

Zvykli sme si na odmeny bez námahy a obety. Chceme mať všetko a hneď, ale bojíme sa riskovať. Konfucius pred vyše 2500 rokmi povedal: „Vedieť, čo je správne, a neurobiť to, je najväčšia zbabelosť.“

Nájdime odvahu hovoriť pravdu, nebuďme populistami, ktorí sa chcú všetkým zapáčiť. Postavme sa za chudobných, slabých a utláčaných. Buďme odvážni priznať sa, že sme omylní, hriešni a často bezmocní. Zbabelec umiera stokrát, hrdina iba raz.

foto dvoch klamárov a zbabelcov: zdroj TASR

45