Čítal veľa kníh a vyštudoval teológiu. Jedného dňa zašiel do herne v Žiline. Zahral si ruletu a už neprestal. Skončil na ulici. Bez peňazí a strechy nad hlavou. Hanbil sa, ale hlad ho premohol. Dojedával zvyšky jedla v bufetoch a prežíval tak, ako ľudia, ktorých nazývame bezdomovcami. Lenže každý z nás má svoj domov – ten, kde sme sa narodili svojim rodičom a ten, kde sa raz možno stretneme s nimi aj s našim spoločným Otcom.

Peter pozoroval život ľudí okolo seba a začal písať príbehy z ulice. Písal v knižnici, texty rozmnožil a predával ako samizdat. Raz sa pri ňom pristavil náš spoločný priateľ Dano Hevier. Povzbudil ho a pomohol mu vydať prvú knihu zápiskov z ulice – Pouličný diviak. Peter predával svoju knihu na Miletičke, posielal ju poštou a zo zarobených peňazí si zaplatil podnájom. Neskôr napísal druhú knihu a začal pripravovať anglický preklad. Potreboval peniaze a požičal som mu 200 eúr. Vlastne som mu ich dal. Lenže on to bral ako pôžičku, aj s úrokmi. Pred pár mesiacmi mi napísal, že už má našetrené a chce mi peniaze vrátiť. Priznám sa, že som na to už zabudol. Povedal som mu, že mi vracať nič nemusí, ale on trval na tom, že mi peniaze pošle. Nakoniec poslal. 250 eúr, pôžičku aj s úrokmi, do Dobrého Pastiera. Požičal som v živote mnohým ľuďom. Bez úroku. Niektorí postupne prestali splácať, iní sa stratili a už sa neozvali. Taký je život. Ale Peter sa zachoval ako poctivý chlap. Priznám sa, že som to nečakal. Prepáč Peťo. Nedávno mi napísal takýto mail:

Ahoj Janko. Požehnané dni Tebe, rodine aj okoliu 🙂 Podarilo sa mi vydať kratšiu verziu Pouličného diviaka v angličtine, je tam aj 24 stranová príloha s farebnými fotkami. Som rád, že som nemusel na vydanie tentokrát od nikoho nič žobrať. Financoval som to zo zarobených peňazí 🙂 Prosím však teraz o pomoc 🙂 Ak môžeš, daj o tomto vedieť svojim známym. Blížia sa Vianoce, ponúkam anglického aj slovenského Pouličného diviaka za cenu 12 eur. Záujemcovia mi môžu napísať na túto mailovú adresu, alebo si môžu pozrieť môj profil na FB, ktorý využívam ako biznis stránku a mám tam len fotky, ktoré popisujú moju literárnu kariéru.
Ak by to niekoho zaujalo, môže mi napísať a objednať si knihu. Tým, ktorí sú v Bratislave prinesiem osobne kam budú chcieť. Ostatným, mimo BA, pošlem poštou. Ďakujem! Nech sa darí!!!! peťo

16