Stretnem niekedy ľudí, ktorí mi po krátkej chvíli začnú rozprávať o tom, ako nás „niekto“ chce ovládať a obmedzovať našu slobodu. Niekedy sa pritom záhadne tvária a hovoria tak, aby nás ten „Veľký brat“ nepočul. Zdá sa mi, že ich tento stihomam dosť zamestnáva, lebo vedia predložiť množstvo informácií, ktoré nepochádzajú z oficiálnych alebo overených zdrojov (veď sú to „ich“ zdroje ). Debata sa často končí tým, že oni sú odhodlaní nenechať sa ovládnuť týmito temnými silami, nebudú používať informácie, očkovacie látky alebo iné škodlivé produkty od svetovládcov.

Ja považujem za jediného svetovládcu Pána Boha a bol by som veľmi rád, keby ma úplne ovládol. Áno, uvedomujem si, že keď budem hovoriť ateistovi o odovzdaní sa Bohu, bude ma možno považovať za blázna. Mnohí ľudia, ktorí sa obrátili k Bohu, majú svoju skúsenosť, ktorá sa nedá prerozprávať a preniesť na niekoho iného. Boh má vlastnú komunikáciu. A jeho syn Ježiš Kristus liečil hluchých a slepých.

Mnohí uverili, že nás chcú ovládnuť novodobí králi tohto sveta. Možno majú pravdu. Aj v histórii bolo veľa generálov a cisárov, ktorí chceli ovládnuť svet. A poznáme aj odpovede, ako sa skončilo ich úsilie. Ich ríše sa nakoniec rozpadli. Aj oni odišli z tohto sveta a možno sa nevedeli dostať cez tesnú bránu do večného života.

Mnohí z tých, ktorí mi hovoria, že chcú byť slobodní a nenechajú sa ovládnuť temnými silami, už dávno slobodní nie sú. Hltajú rôzne informácie z pochybných zdrojov, zamotávajú sa do vymyslených príbehov, ktoré šíria ďalej na druhých ľudí. Je to ako drogová závislosť. Oberá ich o radosť zo života a šťastie. Viackrát mi títo ľudia hovorili, že strácajú ilúzie, nádej a zmysel života. Podliehajú pesimizmu a negatívnym myšlienkam.

Ja sa cítim slobodný a šťastný. Neverím, že by ma ovládali nejakí všemocní kazisveti (aj keď je okolo nás kazisvetov určite dosť). Som šťastný, lebo som dostal talenty a dary, ktorými môžem každý deň aktívne meniť tento svet k lepšiemu. Tak ako každý človek, ktorý nepodľahne tomu, že nás ovládajú iní a my sme iba ich bezbranné a kričiace obete.

Prišla mi reakcia mojej 83 ročnej svokry Bohumily Zahradníkovej z Moravy:

Jano, věř, nebo nevěř, ale i já se cítím velice svobodná, volná, spokojená a šťastná, zvláště když jsem na zahradě v Měrůtkách. Tam mne nikdo neřídí, neomezuje, sama sobě vládnu, věřím v Boha, modlím se , pracuji a myslím, že Bůh mému snažení žehná. Často se mi stane, že zvládnu i to v co jsem sama nevěřila. Jak ponořím ruce do hlíny tak mi dodává energii. Škoda, že to netrvá celý rok. Nemám ráda zimní období a drží mne jen naděje , že zase příjde jaro. Děkuji za pěkné počtení a pozdravuji.

Tu je moravská záhrada s babičkinou lavičkou pripravená na zimu

Pripájam aj aktuálnu fotografiu rekonštrukcie našej zhorenej maštale v Dobrom Pastierovi.

37