Predstavte si, že sedíte v obývačke v kresle, čítate dobrú knihu a niekto vám vtrhne do domu. Kráčate v prírode a užívate si krásu a ticho a z ničoho nič na vás niekto vyskočí spoza stromu. Ste na záchode, v aute, v kostole a všade vás prepadávajú. Kradnú čas, pokoj a schopnosť sústredenia. V minulosti boli takéto prepady zriedkavé. Občas zazvonil telefón, medzimesto sa prepájalo ručne a na spojenie sa muselo čakať. Dnes sa pokúšajú rôzni ľudia vlámať do vášho života 24 hodín denne. Keby len ľudia, vraj to už robia aj naprogramované roboty. Technológie pre kradnutie času sú rôzne – mobilný telefón, sms, mms, chat, email, cloud. Majú aj rôzne mená – WhatsApp, Zoom, Meet, Teams, WeChat, Slack, Trello…

Mobil je najhorší. Ten, kto vám volá očakáva, že zdvihnete. Najlepšie hneď. Vôbec nerieši, čo práve robíte – či je ráno a ste na prechádzke, je predpoludnie a sústredíte sa na dôležitú prácu, alebo podvečer čítate dobrú knihu.

Je zaujímavé, že silná stránka mobilného telefónu sa stáva aj jeho stránkou najslabšou. Všade je signál a môžete ho nosiť so sebou vo vrecku. Keď nedvíhate mobil, tak vám chodia rôzne správy. Keď sa odpojíte, čakajú na vás. Nedávno mi jeden riaditeľ hovoril, že po návrate z dovolenky (riaditeľ si môže dovoliť na dovolenke neotvárať maily) našiel v počítači stovky správ. Povedal asistentke, nech ich vymaže. Ak tam bolo niečo dôležité, tak sa ozvú ešte raz, povedal si. Ozvalo sa pár ľudí a nič vážne sa neprihodilo.

Bojíme sa, že nás v noci na ulici prepadnú zlodeji, máme strach, že na nás preskočí koronavírus, ale denne sa nechávame prepadávať zlodejmi, ktorí nám berú čas, sústredenie, energiu a pokoj. Ako sa dá pred nimi chrániť? Veľmi jednoducho. Vypnite sa z on line sveta – aspoň na pár hodín počas dňa alebo na pár dní počas mesiaca. Keď som napríklad medzi mníchmi v kláštore, zdá sa mi prirodzenejšie pripojiť sa na Pána a odpojiť sa od mobilného operátora. Verte mi, že sa to dá aj doma. Nemusíme byť na všetkých sieťach a internetových fórach, nemusíme čítať emaily a smsky pri každom cinknutí. Aj zvonenia sa dajú jednoducho vypnúť. Viem, zlodeji sú rafinovaní a nájdu si vás. Tak nájdite odvahu a postavte sa im – povedzte im, že chcete mať pokoj a ticho. A doprajte ho aj im. Hotovo.

27