Takto pred rokom sme sa veľmi tešili. Padla vláda mafiánov a zlodejov. Vyhrali Obyčajní ľudia. Bol to malý zázrak. Jedna zmena po roku je nesmierne dobrá – viacerí zločinci spomedzi sudcov, policajtov, politikov a oligarchov sú vyšetrovaní a dúfame, že budú aj spravodlivo odsúdení. Je to obrovská zmena, oslobodenie Slovenska, ktoré tridsať rokov ovládali oligarchovia a mafiáni. Ešte stále mnohí z nich pracujú na súdoch, ministerstvách a úradoch, ďalší sa tam infiltrovali po voľbách, ale krajina sa začína očisťovať.

Očakávali sme však viac. Slušné Slovensko. A prišli plagiátori, hulváti, klamári a nekompetentní hlupáci. Problém nie je len to, že tomu nerozumejú, oni ani nedokážu prijať pomoc od skutočných odborníkov. Vrchol neschopnosti riadiť vládu a ministerstvá ukazujú Igor Matovič a Richard Sulík. Im dvom skôr pomôžu lekári, ako odborní poradcovia. Totálne sklamali aj ministri Mičovský, Krajčí, Mikulec a Remišová. Minister Holý nesklamal, od neho nikto nič neočakával. Ani po roku vlastne nevieme načo ho tam dali.

Vláda sa vyhovára na vírus, ale používa ho ako figový list. Nezvládajú pandémiu, ale skrývajú za ňu aj svoju neschopnosť riešiť veci, ktoré s ňou nemajú nič spoločné. Najhorší člen vlády je jednoznačne Igor Matovič, ktorý jej robí hanbu na Slovensku aj v zahraničí. Normálny človek by už dávno podal demisiu, on namiesto toho uráža všetkých okolo – aj nás, obyčajných ľudí. Úradníci nás rok po voľbách šikanujú viac ako rok pred nimi. Možno sú to starí ficovci, ktorí chcú sabotovať zmeny, neviem. Ale to, že vo svojich funkciách stále sedia napríklad veterinári Jozef Bíreš alebo Jozef Felcan, hovorí za všetko. Takto sa nadvládu nenásytných agrobarónov odstrániť určite nepodarí.

Fico s Pellegrinim, ktorí toho majú na rováši viac ako dosť, sa z tohto festivalu neschopnosti môžu iba radovať. Určite táto vláda urobila aj dobré veci, ale nevedia ich ľuďom ani odkomunikovať. Práve ukazujú v televízii premiéra a ministra zdravotníctva. Pôsobia ako Pat a Mat, ktorí, ako dvaja ruskí trollovia, svoju neschopnosť riešiť pandémiu, skrývajú za vakcínu Sputnik. Radšej mohli dnes Rusom pripomenúť, že je práve siedme výročie ich vojenskej okupácie Ukrajiny. Matovič sa správa ako vládca, ktorému patrí celá krajina, narcisisticky sa predvádza a ničí všetko okolo seba.

Rok po zmene sú ľudia nahnevaní a znechutení. Čím skôr podá Igor Matovič demisiu, tým menej bude táto krajina poškodená. Nie je to voľba medzi Matovičom alebo Pellegriniho zlodejmi. Slovensko si zaslúži vládu slušných odborníkov. Táto vláda to nie je. Škoda. Ešte majú šancu na rozsiahlu rekonštrukciu vlády, alebo ich ľudia všetkých postupne vyženú z úradov.

Pozerám si fotografie, ktoré som si pred rokom urobil počas volebnej noci v Trnave. Svietilo tam – úprimne a odvážne. Výsledok, ktorý predvádza Igor Matovič je – falošne a zbabelo. Vedľa stojí – sme pripravení, nezradíme vás. Výsledok – sme totálne nepripravení a postupne zrádzame ideály, pre ktoré ste nás volili.

Pred rokom mal Igor v regionálnych novinách rozhovor, v ktorom žiadal, že ak budeme mať pocit, že zblúdil, tak mu máme dať vedieť. Nuž Igor, zblúdil si a riadne. Väčšina ľudí na Slovensku by sa tešila, keby si niekam utiekol. Píš na fejsbúk, buď strážnym psom politikov, prenasleduj mafiánov – len už nerob premiéra, lebo je to jedna veľká katastrofa. Ničíš všetko, čoho sa dotkneš, si stelesnenie deštrukcie, rozbíjač, narcis, …a zober so sebou aj zblúdeného Sulíka, Kollára a Remišovú. Tí škodia tiež.

28