Rozhovor s profesorom Vladimírom Šuchom, ktorý bol riaditeľom JRC v Bruseli a dôverne pozná inovačné ekosystémy v Európe. V rozhovore som sa Vladimíra pýtal na to, aké sú trendy, ktoré menia Európu, svet a Slovensko, ako by sa mali budovať inovačné ekosystémy, čo by sme sa mohli naučiť od krajín, ktoré nás v inováciách predbehli a ako vníma inovátorov na Slovensku. Zaujímalo ma aj čomu sa dnes venuje v Európskej komisii a či si súčasní politici od neho v niečom nechajú v oblasti inovácií, vedy a výskumu poradiť.

Tu sú otázky, ktoré sme diskutovali s Vladimírom Šuchom:

  1. V Európskej komisii a JRC si mal prístup k rôznym analýzam trendov, ktoré ovplyvnia v najbližších rokoch Európu a Slovensko. Ktoré z nich sú zásadné pre našu krajinu a čo by sme mali urobiť, aby sme ich využili vo svoj prospech?
  2. Mám pocit, že ministri sa dnes dohadujú, kto bude rozdeľovať aké peniaze, ale otázka je skôr kto tieto peniaze dostane a aké výsledky za ne očakávame. Myslíš si, že dokážeme efektívne využiť peniaze, ktoré k nám prídu z EÚ? Čo si myslíš o Pláne obnovy, ktorý vznikol na Ministerstve financií a súčasnom prostredí v oblasti inovácií, vedy a výskumu? Čo treba zachovať a čo nové by sa malo vytvoriť?
  3. Nedávno mi jeden politik hovoril, že namiesto nového ministerstva regionálneho rozvoja malo radšej vzniknúť ministerstvo inovácií, vedy a výskumu. Myslíš si, že inovátori potrebujú svojho ministra a ministerstvo?
  4. Slovensko v inováciách zaostáva, čo však môže byť výhodou v tom, že sa môžeme poučiť od druhých. Ktoré modely inovačných ekosystémov sa vo svete osvedčili a ktoré nie?
  5. Ktoré výskumné a priemyselné odvetvia považuješ na Slovensku za vhodné pre inovácie a kde očakávaš problémy?
  6. My v Inovato sa skladáme z vlastných zdrojov na to, aby sme pomohli niektorým nápadom na svet a dokázali ich premeniť na inovačné prototypy, prípadne nové biznis modely. Nemal by takéto iniciatívy podporiť aj štát? Je to vôbec možné bez ťažkopádnych, korupčných a byrokratických systémov, ktoré poznáme z minulosti?
  7. Vladko, Ty patríš na Slovensku podľa nás, inovátorov a podnikateľov, k ľuďom, ktorí najlepšie rozumejú tomu, ako vytvárať inovačné ekosystémy. Počúvajú ťa tí hore, nechajú si aspoň trochu poradiť?
  8. V Európskej komisii sa momentálne venuješ oblasti umelej inteligencie. Viem, že tento výskum ešte nie je hotový, ale môžeš prezradiť niektoré zaujímavé výsledky, ktoré budú mať vplyv aj na Slovensko?

a tu je celý rozhovor:

Na záver moja súkromná poznámka. V posledných mesiacoch som stretol veľa podnikateľov a inovátorov v rôznych projektoch a na rozličných akciách. Diskutovali sme často o tom, čo bráni rozvoju inovácií v našej krajine. Ak by som mal zhrnúť tri hlavné brzdiace faktory inovácií vo firmách, tak sú to nedostatok zdrojov, nekompetentnosť a nespolupráca. Ak by som mal definovať tri systémové prekážky inovácií na Slovensku, tak by som ich definoval nasledovne – Sulík, Remišová a Gröhling a ich ohromujúca nekompetentnosť spojená s neschopnosťou transformovať starý a nefunkčný systém. Zatiaľ jediná osobnosť v Slovenskej vláde, ktorá inovácie pochopila a maximálne sa im venuje, je minister financií Eduard Heger.

0