Občas stretnem ľudí, ktorí sa nudia – v živote aj v práci. Všetko sa im zdá všedné a obyčajné. Alebo vidia veci okolo seba negatívne a zlé. Slovensko je plné sťažovateľov, nadávačov a vzdychačov. Zdá sa mi, že pomer ľudí, čo iba nadávajú a tých, ktorí vidia okolo seba dobré a neobyčajné veci je 3 : 1. A pomer tých, čo opravujú svet okolo seba voči tým, ktorí ho kazia je opačný. A možno sú tieto pomery aj väčšie 5 : 1 alebo 10 : 1. Keď vidím nejakého človeka na zlej ceste, ktorého činy nie sú správne, tak niekedy hľadám pozitívne príklady. Spomínam si na ľudí z rovnakým menom, ktorí robia niečo dobré a výnimočné. Napríklad známe meno Marián K. vyvažujú moji priatelia Marián Beniač, Marián Kolník alebo Marián Weber a našli by sme aj ďalších. Skúsme ďalšie mená. Napríklad Róbert F.  – Róbertovia Slamka, Bezák, Braciník, Miroslav V. – Miroslavovia Saniga, Očenáš, Klimant, Štefan H. – Štefanovia Kassay, Súkeník, Čeman, Ľubomír J. – Ľubomírovia Švec, Očenáš, Klieštik. Michal (nenapadá ma žiaden Michal, ktorý by robil zlé veci) – Mišovia Meško, Truban, Hrabovec, Pri každom mene by sme našli oveľa viac poctivých chlapov, ktorí mu robia česť, ako tých, čo ho zahanbujú. V posledných týždňoch som stretol Vladimíra Krčméryho, ktorý pomáha v Afrike. Kňaz Vladimír Maslák buduje komunitu Dobrý pastier dáva silu aj mne. Tretí Vladimír – Šucha sa vypracoval na vysoký post riaditeľa výskumného centra v Bruseli.  Rozhodol sa však vrátiť na Slovensko a pomôcť vzdelávaniu a výskumu v našej krajine. Sľúbil mi, že príde hovoriť o vzdelávaní a výskume do Brain Breakfast.Vidíte? Traja Vladimírovia, ktorí robia dobré veci a len jeden Vladimír M. Už vidíte, že tých, ktorí menia veci k lepšiemu je viac ako kazisvetov?

Niektorí vzdychači rozprávajú o tom, ako nás ovládajú temné sily, iní už valiace sa hordy migrantov alebo krízu, ktorá všetko zničí. Ďalší počúvajú v rádiu a pozerajú v televízii hádky a hlúposti politikov. Mnohí si púšťajú nahrávky mafiánov a potom nemôžu dobre spať. Zbytočne sa takto ľudia okrádajú o čas aj o dobrú náladu. Namiesto lamentovania nad stratégiami temných mocností, ekonomických a ekologických kolapsov by sme si mohli aspoň trochu urobiť poriadok na svojich pracoviskách a domovoch – zbaviť sa zbytočností, vyčistiť vzťahy, zaoberať sa podstatnými vecami, ktoré dokážeme zmeniť. Každý z nás môže opravovať svet – nie nadávaním pri pive, ako konkrétnymi činmi. Verím, že veci sa menia k lepšiemu. Miško Pallo v Dobrom pastierovi prišiel ako osemnásťročný o nohy. Dnes má 31, vyrába syry a drevené výrobky. So spájkovačkou robí krásne obrázky na drevo. Nedávno prišiel, že si chce kúpiť novú vypaľovačku z Amazonu. Keď prišla vypálil s ňou portrét prezidentky Čaputovej. Na našej konferencii Výrobný manažment sa hovorilo viac o srdci, dôvere a spolupráci, ako o číslach, kontrole a bojoch s konkurenciou. Chlapci, ktorým chceli v lete rozpustiť salaš, si práve robia kurzy, aby mohli robiť svoju prácu ešte lepšie.

Predstavte si, že by bol pomer slepých a hluchých ľudí k tým, čo normálne vidia a počujú 3 : 1. Bol by to veľmi smutný svet. Niekedy to vyzerá, že je to tak. Mnohí nevnímajú všetko do pekné a dobré, čo sa okolo nich deje. Tak, ako pomáhajú vidiaci nevidiacim, aj my by sme mali pomôcť ostatným vidieť na svete veci, ktoré potešia a  povzbudia. Tak ako to robí každý týždeň Mirko Saniga, ktorý nám posiela krásne fotografie z prírody. Písal mi pred pár dňami profesor Milan Hejný, človek, ktorý zmenil výučbu matematiky na zábavu. Aj on príde s nami diskutovať do Brain Breakfast v roku 2020.

Ľudia moji. nebuďte takí zachmúrení a smutní. Namiesto politických diskusii si púšťajte niečo pekné a poučné. Na internete klikajte na pekné veci o vyhýbajte sa vulgárnym politikom, sudcom a mafiánom. Namiesto rozhovorov medzi zločincami si pustite radšej dobrú hudbu alebo audio knihu. V nedeľu ráno mnohí stolujeme s Ježišom. Nekazme si ju politikou. Verím, že vo februári porazíme kazisvetov, ktorí nám pošpinili krajinu zločinom, minimálne 3 : 1. Vyberme sa radšej do lesa. Jeseň prináša nové farby, vône a štebotajúce vtáčiky. Pekných a dobrých vecí je na svete viac, ako toho škaredého a zlého.

foto: Miroslav Saniga

Jesen2

jesen1

vtacik

beloritky

smaragdy

jesen3

amweber

Obrázok na vstupe do firmy AM Weber

am

Majitelia spoločnosti AM Weber – Alicka a Marián Weberovci s Vladkom Maslákom pri vysvätení nových priestorov svojej firmy

0