Písal som nedávno, ako Jurajovi s absťákom dali policajti pokutu. Kráčal po nesprávnej strane. Mali mu pomôcť, ale nepomohli. Aj našim chlapcom z Dobrého pastiera často nadávajú ľudia, ktorým prišli pomáhať. Nad bezdomovcami sa niektorí ľudia radi vyvyšujú. Vôbec nevedia, akým utrpením si mnohí z nich prešli. Sedím niekedy ráno s chlapcami v Dobrom pastierovi, keď sa rozdeľuje práca. Obdivujem ich, ako sa snažia a napredujú – v terapii, práci aj v duchovnom živote. Padli na dno, ale pracujú na sebe. Myslím, že Pán ich dvíha a povoláva k sebe. Na rozdiel od tých, ktorí si myslia, že všetko dokážu sami a sú lepší, ako tí druhí.

Jeden z našich chlapcov, Peter, išiel pred časom pracovať na cintorín do neďalekej obce. Pri jednom hrobe stáli ľudia. Keď Peťo zašiel, rozprávali sa o ňom, ako o „bezdomovcovi od Masláka, od ktorého  by mohli niečo chytiť.“ Peťo je šikovný chlap a roboty sa nebojí. Mal v živote smolu. Keď počul návštevníkov cintorína takto o sebe hovoriť, rozplakal sa. Volal do Dobrého pastiera, že on nie je ani bezdomovec a neroznáša žiadne choroby. Má okolo 50 rokov, je rozvedený a nemá kde bývať.

Myslím si, že Ježiša stretneme skôr na ulici medzi žobrákmi, alebo v útulkoch bezdomovcov, ako v spoločnosti dôležitých ľudí v honosných priestoroch. Uvidíme ho skôr odetého v roztraných šatách, ako v pozlátených rúchach a oblekoch na mieru. Pane, chodíš okolo nás a my Ťa nevidíme, lebo vyzeráš ako bezdomovec, cigánka alebo narkoman.

Boli sme slabí a báli sme sa. Žili sme vo svete „oko za oko a zub za zub.“ Čakali sme Ťa. A Ty si prišiel. Zobral si na seba naše hriechy a otvoril si nebo. Uzdravoval si a ukázal si nám, že si neprišiel trestať ale odpúšťať. Potil si sa krvou, bol si bičovaný, tŕním korunovaný a niesol si svoj kríž, na ktorom si bol ukrižovaný. Namiesto zločinca. Vstal si z mŕtvych a ukázal si nám, že aj my môžeme vstať, znovu chodiť, vidieť a žiť. Aj tí, ktorí ležali bezvládne na ulici, alebo sa triasli v ťažkom delíriu. My ich nemáme posudzovať, máme v nich hľadať Krista a pomáhať im. Že si to zavinili sami? Asi tak ako človek, ktorý má upchaté cievy, cukrovku alebo rakovinu.

Pane si tu medzi nami a my Ťa nevidíme. Tak ako na obraze Stana Lajdu – Bez Teba, s Tebou a bez nás. Tu je pekné video o tom, ako nevidíme Ježiša vo svojej blízkosti.

Vrátili sme sa z letného kempu. Tu je jedna fotografia s Ľubom Švecom a Norom Brathom.

Image-451

0