Nadávame vám, že ste iné ako my. Neposlúchate nás, sedíte pri počítačoch, nebaví vás to, čo bavilo nás. Vraj sa vám nechce učiť a pracovať.

Odovzdávame vám svet, ktorý sme roky poctivo budovali – je plný materializmu a sebectva. Obetovali sme veľa kariére a tomu, aby sme pre vás vytvorili podmienky, že nebudete musieť pracovať tak tvrdo ako my. Nemusíte a máte oveľa viac. Tak sme sa zamerali na bohatstvo a rast, že vám odovzdávame do správy nespravodlivú spoločnosť a zničenú prírodu. Zarábali sme pre vás peniaze ale nemali sme na vás čas. A teraz vám vyčítame vaše zlozvyky a to, že nemáte čas na nás vy. Nechce sa vám vraj zakladať rodiny, vychovávať deti a obetovať sa pre druhých. Rozpadávajú sa vám rodiny. A akými vzormi sme pre vás boli my – vaši rodičia?

Zahŕňali sme vás tým, čo chýbalo nám – peniazmi a vecami, ktoré pre nás boli kedysi nedostupné. Umožnili sme vám študovať v zahraničí a cestovať, ale doma sme vybudovali spoločenské pomery, do ktorých sa vám nechce vrátiť. Tak chodíme za vami na návštevy do zahraničia. Tých ľudí, ktorí dlhé roky vedú a rozkrádajú našu spoločnosť sme volili my.

Zametali sme vám chodníčky, vybavovali známosti, ospravedlňovali vaše chyby, chceli sme od vás, aby ste dokázali to, čo sme nedokázali my. A teraz vás zahŕňame výčitkami. Niekedy žartom hovorím svojim deťom: „Keď som sa ja narodil, Jurij Gagarin vyletel do vesmíru, a čo ste dokázali vy?

Pozorujem mladých a zdá sa mi, že pohŕdajú tým, čomu naša generácia slúžila – peniazom, kariére, moci a sláve. Možno ich to prejde a zmenia sa na náš obraz. Budú cynickí, potlačia svoje svedomie a prispôsobia sa skorumpovanému svetu. Vraj sa to láme okolo osemnásteho roka života. Možno je dobré, že nás deti nepočúvajú a neberú vážne. Aby zostali takými akí sú. Naša generácia už nezmení chyby, ktorých sa v minulosti dopustila. Môže však pomôcť postaviť našim deťom barikády a poraziť bandy, ktoré ničia tento štát.

Prepáčte nám deti, že sme vám niekedy zobrali radosť z objavovania vašej vlastnej cesty a prekonávania prekážok, že ste menej zakúsili chudobu a tvrdú prácu ako my. Neboli sme vám vzormi v odvahe postaviť sa zlu, často sme vám ukazovali svoju ľahostajnosť, cynizmus, kompromisy s nespravodlivosťou, závisť a nenávisť. Dovolili sme rozkradnúť štátny majetok, zadlžovať krajinu, pomíňať peniaze na starostlivosť o starých, chorých a na vzdelávanie detí.

My, vaši rodičia si máme čo vyčítať. Ale radšej hľadáme chyby na vás. Čaká vás veľká práca – opraviť tento svet. Prepáčte nám deti.

O novom svete budeme hovoriť na našom stretnutí Podnikatelia spojte saRegistujte sa.

0