V poslednej dobe si vyberám projekty hlavne podľa toho, aby som v nich nachádzal zmysel a zaujímavých ľudí. Veľmi sa teším na každé stretnutie v našej Akadémii Dobrého pastiera, kde pravidelne cestujeme s Ľubom Kliešikom (všimli ste si, že aj on už má konfigurátor kameňa? ). Keď sme tento program pripravovali, vôbec som si nemyslel, že tam stretnem toľko perfektných ľudí z veľmi zaujímavých firiem. V lete som si užil projekt s Nadáciou ZETPodnikateľský camp pre deti vo Vilémove. Boli tam fajn učitelia a podnikatelia, ale hlavne mladí ľudia. Na budúci rok v júli štartujeme podobný camp na Slovensku.

Už dlhšie mám dobrý pocit z projektu modulárnej kondenzačnej jednotky vo firme Embraco – dobrý tím ľudí aj veľmi ambiciózny projekt, v ktorom sú viaceré významné trendy – individualizácia, modularizácia, digitalizácia, samoobsluha a lokálna výroba.

embraco

Mám radosť aj zo spolupráce s Emilom Schultzom v Emilovych sadoch. Aj naše družstvo Agrokruh postupne realizuje svoje plány oživovania pôdy, pestovania zdravej zeleniny a vytvárania kruhov dôvery a spolupráce medzi dobrými ľuďmi.

Keď sme vlani začínali diskusie o tom, že by bolo dobré robiť zo slovenskej repky radšej zdravý repkový olej do kuchyne, ako prídavky do benzínu, nemyslel som si, že už o rok budeme mať novú značku Flaviol na stole.

U chlapcov z Notus Powersonic sa mi vždy páčilo, s akým nadšením sa púšťali do riešenia rôznych problémov – čistenie trysiek v striekacích linkách, čistenie foriem, náradia a súčiastok, rozpúšťanie kostí z rýb, urýchľovanie procesov v liehovaroch a pod. Spojili sa s Martinom Tvarůžkom a Karlom Novotným a začali vznikať výnimočné produkty, o ktorých budeme ešte počuť.

Teším sa aj na stretnutia s majiteľmi firmy Idona, ktorá robí výnimočné riešenia interiérov po celej Európe.

So Staňom Martincom diskutujeme o modulárnych fabrikách a mestách, pripravujeme inovačné stretnutia s technikmi, architektmi a dizajnérmi v jeho firme a tento nasledovník Tomáša a Jana Baťovcov nám svojimi domčekmi veľmi pomáha aj v Dobrom Pastierovi, Oáze a Gréckokatolíckej charite v Prešove.

Firma Aco Industries patrí k svetovým lídrom v odvodňovaní budov a plôch. V našom inovačnom tíme otvárame rôzne témy a uvedomujeme si, že pracujeme so znečistenou vodou, ktorá bude stále vzácnejšia a tomu bude zodpovedať aj jej manažment.

Teším sa z kustomizovaného eBiku, ktorý bol vytlačený na 3D tlačiarni z hliníkového prášku. Na prvom prototype praskol zvar, ten druhý je z jedného kusa a chlapci na ňom veselo jazdia a skáču. Ja som ho testoval v Kláštore pod Znievom – príjemne ma prekvapila jeho stabilita a nízka hmotnosť. Vďaka za dobrú a trpezlivú prácu patrí hlavne Patrikovi Paulovi.

eBike

Aj projekt Anora je krokom do nového sveta, v ktorom by si mal zákazník definovať čo skutočne potrebuje a za čo platí. Všimli ste si, že vám mnohí predajcovia ponúkajú „svoje najlepšie riešenia“ a vôbec ich nezaujímajú vaše skutočné problémy a preferencie? Ešte stále sú odvetvia, kde technici a predajcovia majú nadvládu nad zákazníkom a nie sú ochotní naučiť sa jeho jazyk. Anora mení predaj v oblasti podlahových krytín v prospech zákazníka.

Teším sa na naše stretnutia v Podnikateľskej univerzite na jeseň a ďalšie zaujímavé projekty.

PU

Orava

1