Pracovať iba pre peniaze je otroctvo. Pracovať pre radosť je lepšia alternatíva, ale môže to byť aj prejav sebectva alebo workoholizmu. Stretávam s tým, že si niekto založí firmu len, aby sa v nej hral. Väčšinou sa jedná o človeka, ktorý sa hrá tým, že míňa svoje zarobené peniaze v podnikaní, ktoré ho síce baví, ale mu nerozumie. Najčastejšie to býva nejaký penzión alebo reštaurácia. Trochu o tomto type biznisu viem, lebo sa mu venuje môj syn. Ako zdroj investície, kde by investor očakával veľké výnosy je to ilúzia. Dobrý biznis je to napríklad pre kuchára, ktorého baví stáť celý deň na nohách v horúcej kuchyni tešiť sa z toho, že ľuďom chutí. Aj ho to môže slušne uživiť, ale nie ako „akcionára.“ Tí, čo hovoria, že sa vo firme hrajú a musia ju dotovať, slovom „hranie,“ často iba zakrývajú svoju neschopnosť. Nechcel by som pracovať vo firme, kde sa majiteľ iba hrá a raz ho to prestane baviť. Vo firme sa treba hrať, ale aj dosahovať výsledky.

Myslím si, že je dobré, ak nás práca baví, ale ešte lepšia kombinácia je, ak nás baví a sme v nej aj skutočne dobrí. Poznáte to – niektorých chlapov baví varenie a nakoniec si to musia zjesť sami, iných baví spievanie v povznesenej nálade a publikum zatvára okná… Byť dobrý v tom čo robíme, mať z toho radosť, zarábať peniaze a nachádzať zmysel je asi základ spokojného života.

Veľa sa dnes hovorí o podnikovej kultúre. Niekedy o nej prednášajú práve tí, ktorí ju okolo seba skôr ničili ako rozvíjali. Hovoria pekné slová, organizujú firemné akcie, ale skutky sú iné. Kultúra vzniká z prostredia. Poznám firmy, kde sa organizujú rôzne akcie na „vylepšenie kultúry“, ale prostredie je zdeformované. Pravda sa skrýva za pekné prezentácie a grafy, vyvolení si rozdeľujú medzi sebou odmeny a ostatní prácu. Pod vyfarbenou fasádou sa skrýva niečo nezdravé a falošné.

Dostal som sa do veku, keď sa ľudia vzdávajú mnohých ambícií z mladosti. Sprotivili sa mi tituly, na ktorých som kedysi dosť usilovne pracoval. Dnes by ma už nikto neprinútil písať prácu v čiernom obale so zlatým písmom a rozprávať komisii veci, ktoré chce počuť. Som rád, že nemusím robiť každú prácu, len preto, že je zaplatená. Je stále viac projektov, ktoré odmietam. Nie z pýchy alebo roztopaše, ale hlavne preto, že mi téma projektu musí dávať zmysel a s ľuďmi v tíme by som si chcel rozumieť a cítiť sa dobre. Dôležitá je aj koncentrácia. Človek sa nemôže venovať mnohým veciam súčasne.

A tak sa vyhýbam miestam a ľuďom, ktorí mi odoberajú energiu a chodím tam, kde nachádzam zaujímavé projekty a pozitívnu energiu. Nechodím veľmi na spoločenské akcie a medzi ľudí. Doma a v tichu mi je najlepšie.

V tomto roku sa venujem hlavne týmto projektom:

  • Vo firme Embraco robíme veci, ktoré majú celosvetový dosah. Je to inovácia celého podnikateľského modelu a teším sa, že už máme prvé výsledky – fyzický produkt, digitálny ekosystém aj návrh výrobnej linky. Fantastický tím, na čele s Norom Brathom rieši 4 oblasti – inovácia podnikateľského systému, digitálny ekosystém, produkt a výrobný systém. Boli sme koncom týždňa u nich na návšteve. Noro nám na diaľku posielal vášnivé SMSky zo stretnutia so zákazníkmi v Nemecku. Zastúpila ho manželka Mirka. Venovali sa nám Braňo Poliak, Fero Harčár, Peter Daniel, Radúz Toporcer a další. Úžasný tím ľudí s kombináciou odvahy a sebavedomia na vytvorenie veľkého cieľa a pokory a trpezlivosti na jeho dosiahnutie. Profesionáli s veľkým srdcom. Aj vďaka ním je svet lepší.
  • Vo firme Gevorkyan som našiel výbornú partiu ľudí, rozumiem si s majiteľom aj s chlapcami z vývoja. Firma rastie, investuje do nových technológii a pripadám tak trochu ako jej spolupracovník.
  • Neďaleko Embraca je firma Bio+. Ešte nemôžem prezentovať produkt a biznis model, na ktorom robíme, ale mám z toho radosť. Fajn parta, projekt, ktorý má zmysel.
  • Agrokruh je moja dlhoročná srdcová záležitosť. S partou na čele s Jankom Šlinským som si vždy dobre rozumel. Zakladáme spoločné družstvo a zdá sa, že náš kruh sa uzatvára – pripravujú sa projekty rozširovania fariem a technológie na Slovensku aj v zahraničí.
  • ECG – tak trochu naplnenie snov, kamarátstvo, biznis. Robíme na tom už dlhšie – Patrik, Števo a ja. Každý z nás je iný, každý má svoje predstavy a tvrdú hlavu. Nápady, plány, hádky aj radosti. Dohodli sme sa, že založíme firmu na eBiky a kontrolovať nás budú naše manželky. Dáme vo to, na čom sme robili niekoľko rokov a uvidíme, kam nás to bude ďalej smerovať – dizajn, výroba, predaj, investor?
  • Vladkom Levárskym sa poznám už dosť dlho. Vážim si ho za to, čo dokázal vo firmách OMS Lighting, SLEIlumtech. Pred časom mi volal, či s nim pôjdem robiť inovácie do Číny. Tak idem. Základy už máme pripravené, dojednané s čínskymi partnermi a koncom roka štartujeme do Číny. Teším sa tam aj na spoluprácu s Jirkom Markom, Martinom Tvarůžkom, Milanom Zeleným a ďalšími borcami.
  • Red Button je nápad Jana Maška a Luboša Malého. Fajn chlapci – jeden robil inovácie v 3M a druhý ich robí vo firme Lego. Dali v Čechách dokopy partu šikovných ľudí – Petr Skondrojanis, Roman Stupka, Petr Ludwig, Filip Dřímalka, Petr Šídlo, David Vrba, Jirka Rozvařil, Petr Pouchlý a ďalší. Zdá sa, že vzniká zaujímavá inovačná sieť. Nedávno sme si spolu opekali klobásy a koncom roka budeme finalizovať veľký projekt,
  • V polovici roka som sa začal stretávať s majiteľmi firiem Geodeticca, ProCampNotus Powersonic. Robia neuveriteľné veci, rozumejú tomu, baví ich to a myslím si, že urobia dieru do sveta. Teším sa na naše pravidelné stretnutia. Majiteľom tej poslednej je Ľubo Švec. Pracovitý chlapík, ktorý vo Vrábloch zamestnáva už takmer 500 ľudí. A štátni úradníci dávajú dotácie zahraničným firmám, na to, aby mu mohli zobrať najlepších ľudí a vyhrážajú sa mu pokutami. Ľubo to prekoná, ale ako raz dopadne tento zlodejský štát?

Takto teda vyzerá moja práca a zábava v tomto roku. Okrem toho záhrada na Morave, bicykle, túry v Malej Fatre a mesiac cestovania po svete.

Baví ma učiť sa nové veci a objavovať ich aplikácie. Teším sa, že aj moje deti sa stali inovátormi – Lucka v medicínskych prístrojoch a Janko v gastronómii. Zuzka zatiaľ „inovuje“ s učiteľmi v škole a s nami doma. A vychádza jej to. Prajem vám všetkým, aby ste si našli vo svojich životoch a v práci ihriská, na ktorých uplatníte svoje talenty.

0