Dnes sme mali video seminár s Vladkom Šuchom a tu je niekoľko mojich poznámok z neho:

1. Dátová explózia prináša do nášho sveta obrovskú transformáciu, ktorá je skúškou aj príležitosťou zároveň.

2. Veľa vecí je nejasných a nedajú sa predpovedať, ale jasné je, že v najbližších rokoch sa zmení vyše 50% našej práce. Potrebujeme zásadne zmeniť náš súčasný vzdelávací systém.

3. Mladí ľudia trpia viac osamelosťou a mentálnymi poruchami, ako starší a hrozí nám irelevantnosť človeka. Noah Harari o irelevantnosti hovorí, že je hroznejšia ako vykorisťovanie, pretože keď vás niekto vykorisťuje, tak vás potrebuje, irelevantní ľudia sú neviditeľní a nepotrební.

4. Stroje vedia veľmi dobre pracovať s ľudskými emóciami a 80% našich rozhodnutí sú emociálne. Naša psychologicko – emočná odolnosť bude kľúčová na to, aby sme neboli manipulovaní a zotročení.

5. Hrozí nám polarizácia a radikalizácia spoločnosti a jej rozklad.

6. Štáty zatiaľ zaisťujú bezpečnosť a poriadok na svete, o ekonomický poriadok sa delia s firmami, ale globálny dátový poriadok je v rukách biznisu.

7. Umelá inteligencia zásadne zvýši našu produktivitu, prinesie ekonomický rast, ale aj obrovské problémy v prerozdeľovaní bohatstva a zamestnanosti.

8. Exponenciálne narastie naša kognitívna kapacita a schopnosť riešiť problémy, urýchli sa vedecký výskum a máme šancu vyriešiť mnohé medicínske, prírodné aj sociálne problémy , ktoré sa nám nahromadili v posledných desaťročiach a storočiach.

9. Narastie význam živých, ľudských komunít, spirituality, tvorivosti a empatie.

10. Máme šancu posunúť ľudstvo na vyššiu úroveň života a spolunažívania, kde budeme mať viac času na sebarealizáciu, alebo môžeme spoločnosť uvrhnúť do konfliktov, deštrukcie a zotročenia ľudí.

Tu jeVladkova prezentácia s obrázkami, ktoré vytvorila umelá inteligencia.

Inovato-Vrable-2024

Ak máte čas, pozývam vás na budúci týždeň na víkendovku v Lukovom dvore pri Nitre – https://misionari.sk/course/295/uzdravujuca-cesta-zivota

20