Ľuďom často vládnu hodiny, klamári v médiách a ľudia, ktorí vládnuť nevedia, napísal kedysi múdry Gilbert Keith Chesterton. Prekvapuje ma, ako niektorí ľudia ešte stále s nádejou niečo očakávajú od vlády, hľadajú niečo dobré a pozitívne v správach v médiách a nevedia sa dostať zo sveta tik – tak. Koľko času venujeme tomu, aby sme vyriešili priority niekoho druhého? Koľko času nasávame do seba toxické informácie, konflikty, hlúposti z úst nejakého politika a z pera alebo klávesnice novinára? Hodiny, na ktoré sa tak často pozeráme, stresujeme sa, že sme niečo nestihli a odmeriavajú náš život. Väčšinou nestíhame iba jednu jedinú vec – skutočne žiť.

Konzumovať hlúposti a klamstvá v médiách a nenávistné boje v politike, je podobné ako žiť o otrávenom prostredí. Reagovať na udalosti a úlohy pod časovým tlakom znamená nechať sa riadiť udalosťami a nežiť svoj vlastný život.

Dá sa z tohto divného sveta uniknúť? Dá! Ja som si v prvom kroku urobil rozbor toho, čomu venujem svoj čas. Zistil som, že sú tam veci, ktoré nechcem a neviem robiť a tak som sa im prestal venovať. Boli tam ľudia, ktorí ma oberali o energiu a čas (vzdychači a upíri, vysávajúci energiu z druhého človeka) a tak som sa s nimi prestal stretávať. Boli tam projekty a aktivity, ktoré mi nedávali zmysel – postupne som ich vytesnil zo svojho kalendára. Rovnako ako množstvo stretnutí, kde sa iba rozpráva a neprichádza žiadna akcia ani výsledok. Viete, čo som vyškrtol prvé zo svojho zoznamu? Politikov a médiá. Televízne stanice nepozerám, radšej si pustíme s Milenou nejaký film. Nečítam ani politické komentáre, lebo sú to často iba čierno – biele jednostranné názory alebo narcistické prezentácie egocentrických autorov, ktorí majú pocit, že rozumejú tomu ako funguje svet.

A čo mi to prinieslo? Veľa pokoja a času na to, čomu sa chcem venovať, čo ma baví a dáva mi zmysel, čo je dobré a napĺňa ma pozitívnou energiou.

Často sa ľudia rozčuľujú nad tým, kto nám vládne z Bratislavey Skôr by sme sa mali zaoberať tým, aby si vládol každý nad svojim vlastným životom a nenechali si do neho vstupovať hlúpych politikov, hlásne trúby z médií a udalosti, ktorými sa vôbec zaoberať netreba.

46