Občas si prečítam nejakú štatistiku ale pozorujem aj ľudí okolo seba. Šokuje ma, koľko dezorientovaných ľudí žije na Slovensku. Začínam sa báť. Čo keď ma niekto označí za sorošovca alebo dúhovú pliagu a ľudia mi rozbijú okno na dome, prepichnú dušu na bicykli alebo začnú o mne písať na internete škaredé a zlé veci? Nedávno akýsi ľudia protestovali proti plagátu Divadla P.O.Hviezdoslava. Nezaujímalo ich, čo chcel jeho autor vyjadriť ani to, ako chce divadlo komunikovať s verejnosťou. Im sa to nepáčilo a tak spustili vlnu protestov – aj s podporou politikov a Matice slovenskej. Ďalšie skupiny obyvateľstva túžia po našom vystúpení z Európskej únie a NATO. Keby sme sa zbavili tohto „otrokárstva“ západu, určite by k nám priniesli slobodu naši ruskí bratia – tak ako v roku 1948 alebo 1968.

Bolo by to celkom zábavné, keby počet dezorientovaných ľudí nestúpal a nezvyšovala sa ich agresivita a grobianstvo.

Nedávno som navštívil svojho priateľa, matematika a dominikánskeho kňaza a mnícha Humberta Virdzeka. Pomáha komunite ľudí z okraja spoločnosti a s týmito ľuďmi zachraňujú a digitalizujú historické dokumenty a knihy. Úžasná práca bez akejkoľvek štátnej alebo cirkevnej finančnej podpory. Podobné dielo vytvára aj Braňo Valko – približuje ľuďom zaujímavé osobnosti – Jána Hutyru, Jozefa Damka alebo Dona Jozefa Strečanského.

Premýšľam nad tým, ako dostať k ľuďom kultúru, slušnosť, rešpekt, namiesto nekultúrnosti, hulvátstva a agresivity. Humbertove a Braňove diela vznikajú z podpory dobrodincov a sleduje ich pomerne málo ľudí. Podobne by som mohol spomenúť, napríklad diela Matúša Demka alebo Aleny Čermákovej.

Namiesto toho majú na internete veľkú sledovanosť príspevky rôznych bláznov alebo ruskom platených trollov. Vo vojne na Ukrajine vidíme, že pohyb fronty medzi Ukrajincami a ruskými fašistami závisí od technického vybavenia, velenia a bojových činností vycvičených vojenských jednotiek. Lenže podobná vojna prebieha aj v mediálnom priestore. Rusi do nej investujú obrovské prostriedky a na Slovensku majú celkom dobré výsledky – podobne dezorientovaných ľudí, akých si vychovávajú v Rusku. Nemali by sme si vytvoriť nejakú mediálnu domobranu? Nemyslím cenzúru a vypínanie ruských mediálnych kanálov na našom území, ale skôr vlastnú kultúrnu protiofenzívu. Čo keby sme sa spojili a začali niečo robiť pre záchranu nášho kultúrneho dedičstva a zdravého rozumu? Veď už aj Matica slovenská, ktorej aktívnym členom som kedysi bol v našej obci, mi pripadá úplne dezorientovaná. Rôzni ľudia nám tu vykrikujú, že všetko zlé prichádza zo západu a dobré z východu. Majú asi na mysli Stalinove komandá, ruské tanky alebo Džingischána. Môžeme byť radi, že sme konečne súčasťou stabilného a kultúrneho spoločenstva západných krajín. A dezorientovaní blázni vykrikujú o dúhovom fašizme a slovanských bratoch z východu. Podobní ľudia kedysi uverili fašizmu a komunizmu. A milióny ľudí za to zaplatili životmi. Vieru, lásku a nádej nájdeme v Bohu a v tichu, nie na internete, medzi politikmi a ukričanými bláznami. Na Slovensku sú dve skupiny ľudí – tichí a pokorní, ktorí zdola opravujú krajinu a hluční a sebavedomí, ktorí ju zhora ničia. Tí, ktorí včera oslavovali svoj vstup do parlamentu, majú na pozitívny vývoj našej krajiny menší vplyv ako mnohí neviditeľní, ktorí niekde dole prinášajú veľký úžitok.

Neposmievajme sa dezorientovaným ľuďom. Sú niekedy obeťami médií, alebo svojich slabostí, strachov alebo zranení. Niektorí snívajú po návrate ku komunizmu, lebo sa cítia ohrození a vylúčení. Chceli by silný štát, ktorý sa o nich postará. Pomáhajme starým, slabým, osamelým, chudobným a „nepotrebným“ ľuďom, ktorí sú obeťami prebiehajúcej transformácie a vôbec nechápu, čo sa okolo nich deje. Učme deti ako funguje svet. Nedávno som sa o tom bavil s Henrietou Holúbekovou a príde ma tento týždeň navštíviť do Dobrého pastiera. Učí životológiu. Nenadávajme ľuďom do dezolátov a hlupákov, rozprávajme sa s nimi, snažme sa ich pochopiť a pomôcť im rozvinúť ich talenty, proaktivitu a zodpovednosť za život.

Zajtra sa stretneme s Jozefom Antošíkom a Ľubomírom Klieštikom v Akadémii Dobrého pastiera. V stredu sa v Gbeľanoch stretne elita praktického obchodu a marketingu.

25