Občas dostávam v diskusiách otázky týkajúce sa konkurencie alebo konkurenčnej schopnosti. Niekedy sa týkajú ľudí, inokedy firiem alebo krajiny. Slovo konkurencia vo mne vzbudzuje skôr negatívne predstavy – súperenie, boj alebo nepriateľstvo. Áno, športovci súťažia a dostávajú medaily za prvé, druhé a tretie miesto. Potrebujeme však súťažiť a považovať druhých ľudí za súperov alebo konkurentov aj v normálnom živote? Určite je dobrá konkurencia, ktorá vytvára inovácie, znižuje ceny a posúva svet dopredu. A je aj zlá konkurencia, ktorá chce dobýjať, ovládať, porážať a ničiť.

Nedávno som dostal otázku, či je Slovensko konkurencieschopnou krajinou. Neviem na takúto otázku odpovedať. Komu chceme konkurovať a s čím? Či vyrobíme viac áut na obyvateľa, alebo budeme mať vyšší HDP, rýchlejší internet alebo širšie diaľnice? Kedysi súťažili mestá, kto bude mať najvyššiu kostolnú vežu, neskôr ázijské krajiny, súťažili vo výškach televíznych veží. Stále sme sa nepoučili z osudu Babylonskej veže? Namiesto našej konkurencieschopnosti by sme mali premýšľať nad tým, akú hodnotu vytvoríme a čím obohatíme svet – naša krajina, firma alebo my sami. Konkurent je niekto, kto chce dosiahnuť to isté čo my. Bojujeme proti sebe o to, kto bude lepší. Je to súboj výhra – prehra, ale niekedy prehrajú aj obaja. Je smutné sledovať ako dobýjajú znepriatelené strany územia a mestá a zostáva po nich zničená krajina a oslobodené mŕtvoly ľudí.

Každý bojuje o niečo. Vojaci o územia. Firmy sa snažia o podiely na trhu. Politické strany o percentá. Ľudia na sociálnych sieťach o kliknutia. Televízne stanice o sledovanosť. Manažéri o pozície. Je to väčšinou boj o moc, slávu a peniaze. Boj, ktorý sa skončí, keď opustíme tento svet. Tí, ktorí veria, vo večný život vedia, že to, čo sme na tomto svete získali nám „tam“ nepomôže, skôr možno uškodí. Ale aj bez viery vo večný život je lepšie, keď sa nebudeme predbiehať, odstrkovať a biť o to, kto bude prvý, najväčší alebo najdôležitejší. Stačí, keď budeme užitoční a dobrí. Bez ohľadu na to, či si to niekto všimol a odmenil nás. Okrem odmeny v nebi sme odmenení už tu na zemi. Je lepšie byť pokorný, tichý a láskavý, ako víťaziť v nemilosrdných konkurenčných bojoch. Som presvedčený, že budúcnosť je v spolupráci, synergii, vzájomnom dopĺňaní a obohacovaní sa a nie v súťažení, kto bude najrýchlejší, najbohatší alebo najmocnejší.

Obrázok: Stano Lajda, kniha J.Košturiak: Povolanie

Aj o tom, ako premeniť konkurenciu na spoluprácu budeme hovoriť na seminári Ako premieňať problémy na príležitosti, 30.6.2023 v Žiline.

Všetkých priateľov OZ Dobrý Pastier a ďalších organizácií, ktoré pomáhajú slabším a vylúčeným ľuďom, pozývam na premietanie filmu o neviditeľných ľuďoch na okraji spoločnosti a komunitách, ktoré vytvárajú. 

Po premietaní filmu bude diskusia s dekanom Vladimírom Maslákom/OZ Dobrý pastier, Ivanom Leitmanom/OZ Náruč a tvorcom filmu, Braňom Valkom/Štúdio Pajta.

Podujatie sa uskutoční v pondelok, 12.6.2023 o 17:00 v Kinekuse, Rosinská cesta 13, Žilina.

Vstup je voľný. Kvôli zabezpečeniu miesta prosíme o potvrdenie Vašej účasti emailom na: posledni.budu.prvymi@rotary-zilina.sk do 9.6.2023.

Upútavka k filmu: https://www.youtube.com/watch?v=dEa7GcW2iz8&t=1s

15