Stretol som v poslednej dobe mnoho ľudí, ktorí sa trápia. Mnohí sú bezradní a frustrovaní, lebo všade vidia veľa problémov. Aj jeden kňaz na nás vylial na svätej omši svoje trápenia. Vo dlhej kázni sa posťažoval na (ne)veriacich, spolubratov kňazov, pápeža, energetické spoločnosti, vírusy a ďalšie problémy okolo nás. Zo svätej omše odchádza človek obyčajne radostný so stretnutia s Pánom, po tejto prednáške sme boli s manželkou zrelí na psychológa alebo psychiatra. V ďalších dňoch som bol vo firmách, kde manažéri neustále znižujú náklady (inými slovami redukujú počty pracovníkov) a už im to nedáva zmysel ani ich to nebaví. Bolo mi ich ľúto, pretože na konci takejto „optimalizácie“ sú odstránení aj tí, ktorí ju viedli. A biznis ide ďalej.

Občas ma pozvú medzi študentov a riešime spolu premenu problémov na príležitosti. Najskôr spoločne pozorujeme svet okolo nás a zaznamenávame problémy. Nenávisť, bezohľadnosť, sebectvo, nespravodlivosť, tlak na ľudí, konflikty medzi rodinným životom a prácou, ničenie životného prostredia, osamelosť, sociálne problémy, otrasná úroveň zdravotnej starostlivosti a prístup k pacientom, upadajúce školstvo, násilie a vojny, neschopní politici – veľmi rýchlo dokážeme identifikovať okolo seba množstvo problémov.

Vo firme to býva ešte zaujímavejšie, pretože ľudia často poukazujú na problémy, ktoré sú mimo nich, najlepšie niekde hore v manažmente alebo na inom oddelení. Každý predsa vie, že keď niekto nájde problém u seba, tak dostane úlohu, aby ho vyriešil.

Problémy a príležitosti. Dve slová začínajúce na P. To prvé vedie niekedy k paralýze a negatívnej energii, to druhé otvára dvere kreativite a pozitívnej zmene. Po identifikácii problému nasleduje jeho definícia. Snažíme sa ho ohraničiť, popísať jeho veľkosť a následky. V tejto fáze si začneme uvedomovať, čo všetko zlé problém prináša a čo by sme mohli priniesť svetu, keby sa nám ho podarilo zmenšiť alebo odstrániť. Naša motivácia vyriešiť problém začína narastať. Nasleduje analýza príčin problému. Na niektoré príčiny máme priamy vplyv, na iné nemáme, ale môžeme si ho vytvoriť. Môžeme si rozšíriť svoje kompetencie, prizvať do tímu expertov a ľudí, ktorí majú v danej oblasti väčšie znalosti a vplyv ako my. Odrazu nám začne svitať a problém sa mení na príležitosť. Môžeme zjednodušiť proces, zlepšiť službu alebo výrobok, priniesť niekomu úžitok, zlepšiť niekomu život alebo opraviť svet okolo nás. Naša motivácia stúpa ešte viac. To zlé, čo nás paralyzovalo na mieste, sa mení na dobré, ktoré nás poháňa dopredu.

Prichádza realizácia. Nie všetko funguje tak, ako sme plánovali, ale korigujeme prvotné návrhy, opravujeme prototypy a skúšame ďalej. Už nás nič nezastaví, pretože vidíme prvé výsledky našej práce. Problémy odrazu miznú a my vidíme niečo úžasné, čo sme si na začiatku ani nevedeli predstaviť – „chromých“, ktorí odrazu chodia, „slepých“, ktorí vidia, „nemých“, ktorí rozprávajú, „hluchých“, ktorí počujú, ruiny, ktoré sa zmenili na krásne stavby, neveriacich Tomášov, ktorí uverili, hundrošov a vzdychačov, ktorí pridávajú ruky k dielu.

Takto sa mení svet k lepšiemu a liečia sa choré duše. Takto vznikajú diela, o ktorých budeme hovoriť v pondelok 3.4.2023 na našej Akadémii Dobrého pastiera s Vladom Maslákom, Rudolfom Tomom, Martinom Mekelom, Jurkom Malým, Radovanom Hasíkom, Milanom Labantom, Tomaszom Poterałom a ďalšími.

Na túto tému som pripravil aj seminár s workshopom, ktorý rád urobím vo vašej firme alebo komunite:

9:00 – 10:15: Problémy okolo nás a ich premena na príležitosti – príklady a inšpirácie z práce a života, postupy a metódy na uchopenie problému a jeho systematické riešenie

11:45 – 12:00: Praktické cvičenie premeny problému na príležitosť – 1. Pozoruj, 2. Pochop, 3. Podnikni akciu

13:00 – 16:00: Výber problémov účastníkov a ich riešenie, vytvorenie prostredia na premieňanie problémov na príležitosti a akčný plán

Výsledok: Prestaneme sa pozerať na problémy ako na negatívne javy, ale naučíme sa ich premieňať na príležitosti, budeme mať okolo seba menej negatívne naladených ľudí a vzdychačov a viac proaktívnych spolupodnikateľov, spoločne budeme zlepšovať prostredie okolo seba.

Tu sa môžete prihlásiť na seminár.

24