Podnikatelia a inovátori rezignovali. Už sa nechcú baviť so zástupcami štátu, neveria pekným rečiam Eduarda Hegera, ktorého riadia štyria, nie celkom normálni, predsedovia štyroch strán. Štyria ľudia riadia vládu, ministerstvá a parlament a voláme to demokraciou. Ich predchodcovia kradli, títo nič nevedia a kradne sa ďalej. Ťažko povedať, kto napáchal väčšie škody. Namiesto toho, aby odišli čím skôr, rozhodli sa poškodzovať Slovensko až do septembra. Tu som napísal úvahu k téme úradníci a inovácie:

https://www.aktuality.sk/clanok/Aufpdu3/ako-znicit-inovacie-nazor-jana-kosturiaka/

Ak máte výhrady k tomu, čo sa deje, môžete napísať na premier@vlada.gov.sk. Aj ja som tam napísal, ale odpoveď neprišla. Napísal som aj list:

Vážený pán predseda vlády,

Po mojich prvých skúsenostiach s prácou RVVTI som nadobudol dojem, že do tohto orgánu nepatrím. Myslím si, že Vy ako premiér nedokážete presvedčiť svojich ministrov o potrebných zmenách v oblasti konsolidácie agentúr pre vedu a inovácie. Vo vláde viac rozhodujú predsedovia koaličných strán ako Vy. Počas Vašej vlády v krajine pribudli ďalšie štátom financované úrady, v ktorých sa zbytočne míňajú peniaze na inovácie. Zatiaľ neexistuje ani náznak konsolidácie starých štruktúr v oblasti inovačného ekosystému iba veľa prázdnych rečí. Namiesto zlepšenia inovačného prostredia sa zase cestuje po svete a hľadajú sa najlepšie praktiky (koľký krát už), rozpútal sa boj o kompetencie medzi úradníkmi na Pláne obnovy a ministerstvami, podnikatelia a inovátori v regiónoch sú zúfalí. Občas si ich vypočujete, ale zneužívate ich ako komparz a len minimum návrhov zdola bolo zapracovaných do strategických plánov. Situácia je ešte horšia ako pred rokom 2020 a na úradníkov sa míňa ešte viac peňazí ako predtým.

Dospel som k názoru, že ako člen RVVTI nedokážem tento degeneratívny proces zvrátiť a stávam sa tak jeho spolutvorcom.

Preto by som veľmi rád uvoľnil svoje miesto v RVVTI inému kandidátovi alebo kandidátke. Verím, že pochopíte, že nedokážem spolupracovať s predstaviteľmi vlády, voči ktorej nemám dôveru.

A týmto s politikmi končím. Rezignoval som. Budem spolupracovať s ľuďmi a podnikmi v našej sieti Inovato a v Aliancii za silné regióny. Musíme si začať spravovať svoje firmy a regióny tak, aby sme v nich eliminovali deštrukčnú činnosť politikov a politických strán (organizovaných zločineckých skupín).

36