Kedysi boli jednoduché záchody. Potiahol sa špagátik a bolo spláchnuté. Dnes sú parádne záchody, kde je nádržka v stene, ale občas sa niečo pokazí a preteká. Nezdá sa vám, že aj práčky, chladničky a sporáky sa akosi viac kazia? Nikto ich nechce opraviť alebo je oprava taká drahá, že ľudia prístroj radšej vyhodia a kúpia si nový. Aj autá sa kazia. Mal som tri BMW a už si auto tejto značky nekúpim. Odborník na servis BMW mi to raz povedal jasne: „Čím novšie, tým horšie.“ Predražené auto, s ktorým ste stále v servise. A servis je predražený a zle organizovaný. Podobne ako vo firme Toyota AT Žilina. Zdá sa mi, že najlepšie to robí značka Škoda.

Bola raz jedna firma Nokia. Vraj vzor inovatívnosti. Každý nový mobil bol horší ako jeho predchodca. Nokia sa stratila. Nasleduje ju Apple. Nový telefón, nové problémy. A ešte sa vám pravidelne do ich mobilu, tabletu alebo počítača sťahuje „vylepšený“ operačný systém. Je to ako nejaká hra – hľadajte ikonky a funkcie, na ktoré ste si zvykli. Tí programátori musia byť fakt na hlavu – prerobia to tak, že to čo bolo dobré je zrazu inak – a horšie. A inovácie vo firme Apple? Menia farby, rozmery, ikonky, kábliky a ceny. Steve Jobs sa musí obracať v hrobe. Aj potravinári inovujú – napríklad mliekareň Tami, minerálka Mattoni alebo Fatra. Viete, čo sa väčšinou skrýva za novým obalom? Menej obsahu za vyššia cena. Obchodné reťazce milujú Slovensko a Slovákov až tak, že nútia výrobcov potravín meniť tradičné receptúry a znižovať náklady. Je jedno, čo v tom je – musí to chutiť ako predtým a nesmie sa to pokaziť. Niektorí vraj chodia bezradne po fabrike a hľadajú, čo by tam ešte zomleli.

Mám ešte staré a poctivé turistické topánky od svojho otca. Tie moderné a značkové sa rozlepia do dvoch rokov. Neviem, či je to vekom, ale nové veci sa mi zdajú horšie ako tie staré. Pozrite sa napríklad na filmy. Staré spracovanie nejakej klasickej témy – romantické alebo dobrodružné scény, vtipné dialógy, elegantné herečky a herci. Nové spracovanie – výbuchy, streľba, násilie, sex a vulgarizmy. Autor predlohy by sa možno obrátil aj v hrobe. Pred časom bola moja žena v divadle. Na reality show a hlúpe seriály v televízii sa už nedá pozerať, tak si vyšli so susedou Jankou za kultúrou. Odišli po desiatich minútach. Vyhnali ich obscénnosti a vulgarizmy. Kedysi chodili ľudia do divadla v oblekoch za kultúrnych zážitkom, dnes sa chodia pozerať v rifliach na vulgárnych hercov. V hudbe je to podobné – niekedy sa mi zdá, že viac hrajú a spievajú počítače a prístroje ako hudobníci. Zlaté časy Beatles, Blue Efektu, Kryla, Fermáty alebo Collegium Musicum. Aj v knihách je menej pekných príbehov a viac škaredých slov. Vraj preto, lebo je taký svet. Neviem. Vždy som mal rád výtvarné umenie – od Fra Angelica až po Stanka Lajdu. Dnes niektoré obrazy nechápem – asi mi ušli nové trendy. Vo výstavných sálach pribúdajú expozície mŕtvol a nahých živých tiel. V novinách sú krátke texty bez obsahu a veľké titulky o znásilneniach, vraždách, šokujúcich odhaleniach, drsných odkazoch a iných nechutnostiach.

Viem, že také posudzovanie nie je fér. V nových prístrojoch sú lepšie materiály a technológie. Možno by mohli slúžiť aj dlhšie. Každý však musí z niečoho žiť. A tak sa musia kaziť a vyhadzovať. Sú aj dobré veci. Novšie domy a prístroje majú nižšiu spotrebu, novšie materiály sa lepšie recyklujú, v nových školách začínajú konečne učiť deti to, čo budú v živote potrebovať. Zdá sa mi, že mladí nie sú až tak orientovaní na peniaze, kariéru a konzum ako ich rodičia. Bolo by zlé, keby všetko novšie bolo iba horšie. Inovácie pridávajú výrobku alebo službe úžitok a odstraňujú ich škodlivé funkcie. V celom životnom cykle. Myslíme na to, keď budeme vyvíjať nový produkt, službu alebo podnikateľský model. Nevymieňajme krátkodobé benefity za poškodzovanie zákazníkov a planéty, na ktorej žijeme. Poďme vyvíjať výrobky, ktoré vydržia dlhšie a služby, v ktorých vybudujeme so zákazníkmi silný vzťah rešpektu a dôvery.

Nie všetko sa však zhoršuje. Napríklad ruské teambuildingové toalety sa rozvíjajú správnym spôsobom.

34