Ako dieťa som rád chodil do cirkusu. Bola to vždy veľká a nepretržitá zábava. Striedali sa vystúpenia so zvieratami, akrobati a klauni. Bola to hodina a pol nabitá napätím aj smiechom. Keby takéto vystúpenie trvalo deň, týždeň, mesiac alebo rok, asi by to účinkujúci ani diváci nevydržali. Možno by niektorí odpadli od únavy, ďalší by dostali infarkt a iných by možno postupne prestali baviť vystúpenia klaunov.

Máme tu cirkus a reality show, ktoré trvajú už roky. Drahý cirkus a šapitó v Bratislave. Vystupujúci sú rozdelení do súborov, ktoré vedú predsedovia a tých riadia bohatí ľudia. Volajú ich oligarchovia. Súbory si pravidelne menia svoje role, ktoré sa volajú koalícia a opozícia. Koalícia hrá dobrých a rozdáva divákom cukríky, opozícia im nadáva a robí zle. Predseda vlády má pod sebou ministrov, ktorí dočasne obsadia rôzne časti šapitó a majú tam svoje úrady, agentúry a trafiky. Žijú z peňazí divákov, okrádajú ich, predávajú im vstupenky, cukrovú vatu, ohňostroje, sladené nápoje, rôzne kupóny a žreby. Občas sa diváci cítia podvedení a začnú sa búriť. Vtedy si cirkusanti vymenia role a predstavenie pokračuje. Ministri predsedu neposlúchajú a tak im musí dávať rôzne sľuby a darčeky. Keď sa dohodnú, idú za svojimi predsedajúcimi alebo oligarchami a dohody neplatia, pretože aj oni chcú niečo pre seba. Skrátka bordel pod cirkusovým šapitó.

Cirkusanti spotrebujú veľké množstvo masiek a kostýmov, ktoré si neustále vymieňajú. Vedia zahrať dobrých aj zlých, zlodejov aj policajtov, komunistov, fašistov aj demokratov, liberálov, konzervatívcov a kresťanov. Perfektne im sedia aj machiavellistické, narcisistické, psychopatické, schizofrenické, sadistické a paranoické postavy. Po predstavení si dajú dole masky a spoločne sa opijú.

Je medzi nimi panoptikum svojráznych a podivných postavičiek, ktoré neustále tárajú dve na tri a sledujú ako to zapôsobí na ich publikum. Najznámejší klauni dostali namiesto červených nosov limuzíny a majáčikmi. Je tam klaun kšeftár a úchyl s mnohými ženami a deťmi. Ďalší trapoš si pozval do svojho vystúpenia aj rodinku Úžasných z Nemecka. Diváci boli hladní a on sa pred nimi napchával a popíjal drahé vína. Vypískali ho a on urazene opustil manéž. Niekedy vybehne do arény ďalší šašo. Behá s rôznymi plagátikmi, všetkým okolo seba nadáva a občas na nich aj hádže rôzne predmety. Niekedy ho usporiadatelia vyvedú, ale on zase pribehne inými dverami a spustí svoju trápnu show. Vystupujú tam aj ženy. Jedna klaunka má vraj od narodenia čudný zvyk. Keď ju chceli dospelí niečo nové naučiť, vraj ich odstrčila a kričala: „Ja sama.“ Zostalo jej to. Nič sa nenaučila, je sama a neustále kričí: „Ja sama!“

Cirkus končí v lete svoju sezónu. Od jesene sa budú meniť role aj kostýmy. Protivný klaun, komunista, ktorý v živote nikdy nič poriadne nerobil, by chcel získať lepšie platenú rolu, aj keď má hromadu peňazí na svojich vietnamských účtoch. O rolu sólistu sa bude uchádzať aj jeho usmievaný učeň. Je lenivý a prázdny. Snaží sa zaujať fotografiami na bagroch a traktoroch. Aby mohol so svojimi kumpánmi znovu dostávať obálky plné peňazí.

Diváci sa na tomto cirkuse už dávno prestali zabávať a smiať. Niektorí plačú, iní zúria a väčšina toto trápne predstavenie prestala sledovať. Cirkusantom to však vôbec nevadí, veď oni majú svoje peniaze aj kulisy. Namiesto toho, aby sedeli vo väzení alebo na psychiatrii, iba otravujú ľudí. Do normálneho cirkusu nemusíte ísť. Niektoré vystúpenia so zvieratami boli zakázané. Tento cirkus je však štátom schválený a podporovaný. Je to štát, v ktorom musíme žiť. Ako sa skončí toto predstavenie? História nám ukazuje dve cesty – buď ušli diváci do exilu alebo zobrali do rúk palice a do emigrácie vyhnali nehodných cirkusantov. Zatiaľ odchádzajú diváci a slovenská cirkusová show pokračuje. Dokedy?

Existuje ešte jedna cesta ako eliminovať vplyv politických cirkusantov na deštrukciu krajiny – vytvoriť silné regióny bez straníckych a politických vplyvov. Zajtra, 6.2.2023 budeme od 13:00 v Akadémii Dobrého Pastiera v Dome sv. Jozefa (bývalý penzión Nitra, Kľak) diskutovať o tom, prečo je re-lokalizácia dôležitá, ako rozbehnúť regionálne podnikanie a vytvoriť regionálny ekosystém pre inovácie a spoluprácu. Diskutovať budú Michal Janovčík, Inovia, Ján Košturiak, ml., Living Restaurant, Emil Schultz, Emilove Sady, Daniel Kojnok senior a junior, Aliancia za silné regióny, Vlado Mužila, Agro CS, Renáta Fogeltonová, Cesty k podnikaniu, Vladko Maslák, OZ Dobrý Pastier, Ján Košturiak, Inovato, Silvia Fabičovičová, Michaela a Ján Cabadajovci a ďalší.

30