Mám nápad. Túto vetu počúvam často od rôznych ľudí. Privádza ma niekedy do rozpakov. Človek sa ma pýta, čo má so svojim nápadom robiť a mne sa zdá neslušné povedať mu, že si ho má poznačiť na papierik a ten si zastrčiť za klobúk. Lenže dnes sa klobúky nenosia. Papieriky sú dnes farebné a dajú sa nalepiť napríklad na stenu. To je dobré riešenie. Nalepiť si papieriky s nápadmi na stenu a vyfotografovať sa s nimi na pamiatku. Môžeme takto po čase spomínať na deň, keď nás napadlo niečo prevratné.

Nechcem nikoho uraziť a tak dávam ľuďom k ich nápadu niekoľko otázok: Kto bude zákazník? Čo to zákazníkovi prinesie? Koľko je zákazníkov a čo všetko treba všetko urobiť, aby sa k nim riešenie dostalo? Neexistujú už niekde podobné nápady a riešenia? Často dostávam odpoveď, že autor nápadu chce iba vyriešiť problém, nejde mu o peniaze a podobné otázky nerieši. Hľadá niekoho, kto mu s tým pomôže. Keď sa bavíme o tom, že bude treba detailne dopracovať technické riešenie, vytvoriť prototyp, zaistiť skúšky, testy a certifikáty, vyriešiť právne a finančné otázky, pripraviť podklady pre výrobu, vymyslieť spôsob marketingu, predaja, servisu a množstvo ďalších vecí, mám často pocit, že sa bavíme o svete, ktorý je autorovi nápadu úplne vzdialený. Načo sú nám nápady bez realizácie? Načo nám je realizácia bez zákazníkov? Rozdiel medzi „ľuďmi s nápadmi“ a inovátormi je v realizácii. Viem, vedec, vynálezca alebo technik neriešia podnikateľský model a vyššie položené otázky. Výsledkom je, že majú veľa nápadov a málo peňazí. Poznám inovátorov, ktorí dokázali svoje nápady realizovať. Nefungujú tak, že im niekto nosí svoje nápady a oni mu pomáhajú s ich realizáciou. Majú dosť svojich vlastných nápadov. Každý z nás má najväčšiu motiváciu rozvíjať svoje vlastný myšlienky a nápady.

Čo teda s ľuďmi, ktorí majú nápady a hľadajú pomoc pri ich realizácií? Musia sa zbaviť pýchy a pochopiť, že nápad získava hodnotou až vtedy, keď sa realizuje a začne slúžiť zákazníkom. Aj keď vynálezcovi nejde o peniaze a chce zachraňovať svet, bez peňazí sa mu jeho sen pravdepodobne nesplní. Občas vidím u týchto ľudí nedôveru a strach, že mu niekto jeho myšlienku ukradne. Tam, kde vo svete fungujú inovačné ekosystémy, dôvera a spolupráca, má niekedy autor nápadu na konci podiel iba niekoľko percent z celého projektu. Musí sa rozdeliť s dizajnérmi, vývojármi, poradcami, právnikmi, investormi, technologickými a marketingovými expertmi. Sú to však percentá zo stoviek miliónov eúr. U nás si mnohí nositelia nápadov starostlivo chránia svoj podiel 100% – z nuly.

Nápady na inovácie procesov budeme spoločne zdieľať na stretnutiach priemyselných inžinierov vo firmách Nobel Automotive, Schaeffler, Koyo, Škoda Auto, Jaguar Land Rover, Bosch, Gevorkyan, Kia a i.

Tu je rozhovor s Petrom Novákom z firmy Koyo Bearings, JTEKT::

16