Nedávno mi kamarátka poslala fotografiu svojej dcéry pred Národnou radou. Vydesil som sa a vyzval som ju, aby na takéto miesta nevodila svoje dieťa. Poznám veľa ľudí, ktorí boli úplne normálni a po vstupe do tejto budovy úplne osprosteli. Niečo tam musí byť – vírus alebo baktérie, ktoré napadajú mozog a menia normálnych ľudí na „gágajov, tárajov a prďúsov,“ ako kedysi povedal klasik, ktorému to tam tiež riadne preplo. Funguje to takto: Najskôr vznikne firma, ktorej zakladatelia dajú zaujímavé meno a logo. Potom začnú hľadať ľudí, ktorí majú potenciál osloviť rôzne skupiny voličov. Musia z nich urobiť zaujímavý zoznam, v ktorom sú ľudia rôzneho veku, pohlavia, vzdelania, názorov, profesii aj regiónov. Potom sa robí marketing – heslá a sľuby, na ktoré každý štyri roky niekto naletí a ide do volebnej miestnosti hodiť do krabice papierik s názvom tejto organizovanej zločineckej skupiny. Niektorí aj zakrúžkujú ľudí, ktorí sa im na zozname najviac pozdávajú. Zvolení zástupcovia sa rozdelia na dve skupiny – jedna si rozdelí kancelárie, miesta, autá a rôzne funkcie a druhá, ktorej sa trafiky neušli, im štyri roky nadáva. Obe tieto skupiny riešia iba seba. Keď idú medzi ľudí, tak len preto, aby sa vyfotili na sociálnu sieť, napísali status, urobili tlačovku a získali vyššie preferencie. Postupne sa však začnú stále viac uzatvárať vo svojich zasadačkách, ministerských kanceláriách a kluboch. Prifrčia na veľkých autách medzi obyčajných ľudí, prestrihnú pásku, povedia zopár fáz a letia ďalej. Niekedy si aj vypočujú ponosy z ľudu, povedia, že s tým niečo urobia, už sa neukážu a neurobia nič. Postupne sa začne prejavovať ich diagnóza – rozprávajú veci, nad ktorými normálni ľudia iba nechápavo krútia hlavou a pýtajú sa: „robia si z nás posmech, alebo sú úplne odtrhnutí od reality?“

Vírus hlúposti sa šíri neuveriteľne rýchlo. Postihnutí nás najskôr strašia – migrantmi, mafiánmi, iluminátmi, liberálmi, chudobou, chorobami alebo niečím iným. Potom nám hovoria, že nás pred týmito pliagami ochránia. V skutočnosti iba tárajú a míňajú cudzie peniaze. Keď ich kritizujete, ukazujú na druhých, ktorí sú vraj horší ako oni. Potom vysvetľujú, že ste ešte nepochopili všetky zložité súvislosti, ktorým rozumejú len oni. Z bezvýznamných postavičiek sa odrazu stávajú nadľudia. So svojimi oponentmi sa prekrikujú, ale v skutočnosti ničomu nerozumejú. Veď ani nemôžu, lebo na nič nemajú čas – iba na prázdne reči. Kedysi som ich poznal ako normálnych ľudí, po niekoľkých mesiacoch v parlamente alebo na ministerstve, sa menia na nepoznanie. Je úplne jedno, komu dáte hlas – táto choroba moci postihuje všetkých rovnako. Týchto ľudí treba sledovať, presadiť zákon, že budú chodiť na pravidelné psychiatrické vyšetrenia a odborné skúšky na to, aby mohli zastávať svoje funkcie. A pozerať sa im na ruky. Musíme obmedziť ich právomoci a vytvárať na nich tlak, aby si uvedomili, že sú našimi dobre platenými služobníkmi a nie vládcami. Ideálne by bolo postaviť tieto organizované zločinecké skupiny mimo zákona a začať spravovať spoločnosť skupinami odborníkov.

Pozor, nebezpečných miest je viac. Aj regiónoch, mestách a dedinách. U nás práve dokončujú cyklotrasu Varín – Terchová. Zdá sa mi, že je to projekt viac pre stavbárov mostov, ako pre cyklistov. A projektant mal asi len pravouhlé pravítko a nikdy nesedel na bicykli. Zmizlo tam zbytočne veľa peňazí a bude tam veľa úrazov. Drevený materiál na mosty sa ničil v zime vybalený pod snehom, všetko sa robí niekoľko krát – postavia, rozoberú, prerábajú. Však to platí Európska únia. Chcel som si vyfotiť aspoň tú tabuľku. Aj tú ukradli. Zabezpečenie stavby s ohľadom na bezpečnosť? Žiadna. Na nedorobených mostoch majú deti preliezačky. Teraz sa finišuje, lebo idú voľby. Už len pre tento tunel Varín – Terchová by som zodpovedných nevolil. Vo Varíne nemáme len Ulicu Dr. Jozefa Tisa, ale aj ulicu, kde chcel kedysi starosta postaviť klzisko. Nakoniec tam stojí dom jeho syna. Vedľa stavia dom družka súčasného starostu, ktorá schvaľuje stavebné povolenia v obci. Mala tam byť vraj cyklotrasa. Aj na dedinách máme veľa chorých a nebezpečných ľudí na obecných úradoch.

Zdá sa mi, že celá krajina je čudná. Jedna pani dostala dotáciu. Vraj na 25 ľudí, u ktorých zlepší pracovné návyky. My máme v Dobrom Pastierovi takmer 800 ľudí a pracovné návyky si zlepšujú každý deň. Rovnaký projekt nám zamietli.

Sedel som tento týždeň v kancelárii jedného ministra. „Nechajte robiť veci ľuďom, ktorí majú charakter a odbornosť“, povedal som mu. Prekvapivo sa na mňa pozrel a povedal: „Taký prienik neexistuje.“ Hlavne, že existuje prienik bezcharakternosti a hlúposti.

A teraz vám prezradím, kde je bezpečné miesto. Oáza pokoja a zdravého rozumu. Dobrý Pastier, Kláštor pod Znievom. Celý týždeň chlapci pripravujú priestor na premiéru Fiat Lux. Pripravené sú už pódium, kostýmy aj kulisy. Každý deň prebiehajú skúšky. Veľmi sa teším na toto predstavenie v sobotu 13.8.2022 o 20:30 v OZ Dobrý Pastier.

Pripravuje sa pódium aj ozvučenie
Máme aj toalety pre hostí
Vladko pripravil aj veľký kotol na guláš

26