Náš život je časovo obmedzený. Skladá sa z hodín, dní, týždňov, mesiacov a rokov. Tomáš Baťa rozdeľoval deň na tri časti – 8 hodín na prácu, 8 hodín na rozvoj a život a 8 hodín na spánok. Čas, ktorý máme plynie. Nedá sa skrátiť, zastaviť ani uložiť. Čas nášho života môžeme rozdeliť na dobrý a zlý. V tom dobrom vytvárame hodnotu pre seba alebo pre druhých. V tom zlom žiadnu hodnotu nevytvárame alebo škodíme. Dobrý čas je napríklad užitočná práca, cvičenie, štúdium, oddych alebo modlitba. Zlým časom sú činnosti, ktoré neprospievajú nám ani druhým – napríklad ohováranie, hádky, intrigy a vzájomné boje. Dobrý čas nás posilňuje a rozvíja, zlý čas nás ničí.

Vysoko postavený politik nedávno spomínal, ako ho ničia rôzne spory. On by chcel rozvíjať krajinu, ale jeho spojenci sa hádajú a oberajú ho o čas a energiu. Majiteľ úspešnej firmy hovoril, že venuje niekedy viac času rôznym „idiotom,“ namiesto správnych ľudí, s ktorými by dokázal dosahovať plánované ciele. Je okolo nás veľa ľudí, ktorí iba nadávajú, všetko vidia negatívne, neustále sa na niečo sťažujú. Sami nič neurobia, komplikujú veci a zdržujú, berú druhým energiu a narúšajú dobré vzťahy. Oberajú nás o dobrý čas. K lepšej budúcnosti sa neprehádame. Musíme sa sústrediť na cieľ a tvrdo pracovať. Nedávno mi kamarát povedal, že vzhľadom na môj vek a vzdelanie, obdivuje môj neustály optimizmus a vieru, že bude lepšie. Bude! Len si musíme dopriať viac dobrého času.

Keď končíme naše diskusie a modlitby na stretnutiach kresťanských podnikateľov, organizátor Ľubko Klieštik, sa usmeje a povie: „Priatelia, ďakujem vám za dobrý čas, ktorý sme spolu prežili.“ Naučme sa odpájať od médií, ktoré cielene ovplyvňujú naše emócie. U mladých narastajú mentálne choroby. Počet ľudí, ktorí trpia osamelosťou sa v posledných 5 rokoch v Európe zvýšil z 13 na 25%. Na svete je viac dobrých správ, ako zlých, ale náš mozog reaguje citlivejšie na tie negatívne. A tak nás nimi médiá kŕmia. Dobrou správou je, že sa dajú vypnúť. Záleží len na nás, či dáme prednosť dobrému alebo zlému času v našom živote.

foto: Mirko Saniga, dobrý čas v jesennej prírode

30