Bol som jeden deň na východe. Vo výrobných závodoch LPH v Poprade, Prešove a vo Vranove nad Topľou. Vybudoval ich z nuly Ján Manduľák za 30 rokov. Chlap, ktorý mal víziu, rozumel vstrekolisom a formám a tvrdo pracoval. Jeho synovec, Dušan Manduľák, so svojim tímom práve balili bicykle Sharvan na výstavu Expo v Dubaji. Firma vyrába pre zákazníkov z rôznych segmentov a v roku 2017 začal Dušan premýšľať nad vlastným výrobkom. Vývojový tím sa stretával každú stredu a vymysleli bicykel, ktorý dokáže rásť s dieťaťom a dá sa poskladať do malého priestoru. Až 70% súčiastok do bicykla si dokážu vyrobiť vlastnými silami. Bicykel je vhodný pre dieťa od 120 cm až po dospelého človeka a hrebeňový prevod a posuvné mechanizmy dokážu bicykel zväčšovať tak, aby sa jazdec nemusel hrbiť. Zaujímavý je rám vyrobený z kompozitného materiálu na vstrekolise za 2 minúty. Bežné kovové rámy sa dnes vyrábajú hydroformingom, ohýbaním a zváraním za 1-2 dni. Na ráme sú plastové kryty, ktoré sa dajú meniť, podobne ako na mobilnom telefóne. Chlapi práve chystali do Dubaja kryty v slovenských farbách a jeden s originálnou maľbou majstra Róberta Polanského. Na bicykli je aj veľa iných zaujímavých prvkov – klinový remeň namiesto reťaze, inovatívne skladacie prvky, kotúčové brzdy, 3D tlačené diely, viacstupňové prevody alebo elektrický pohon zadného kolesa. na tomto bicykli sa dá s prídavným zariadením dokonca jazdiť aj na vodnej hladine, alebo ho používať doma ako rotoped.

Dušan Manduľák má so svojim tímom vymyslenú nielen výrobu, ale aj celý biznis model predaja a servisu. Je to bicykel, za ktorým sa budú ľudia obracať, keď pôjde po ulici a dokáže ho zdieľať celá rodina. V mestách budú vznikať Sharvan Pointy, kde si bicykel ľudia nakonfigurujú a objednajú a príde im domov v balíku. Je to krásna dizajnérska aj technická inovácia a dizajnéri z Bromptonu by sa mohli od chlapcov v Prešove veľa naučiť.

Do noci sme debatovali s Dušanom a Jánom Manduľákovcami aj Ľubkom Klieštikom v príjemnom prostredí ich hotela Zelená Lagúna na Domaši. Zistili sme, že zdieľame veľa spoločných hodnôt a vízií a dohodli sme sa, že ich skupina LPH sa stane členom našej siete Inovato.

LPH je dobre organizovaná firma s modernými technológiami
Dušan Manduľák, otec bicykla Sharvan
Prvé modely bicykla Sharvan
Veľa komponentov si chlapci vyrábajú sami
Príprava bicyklov na Expo v Dubaji
29