Mnohí politici vnímajú svojich občanov ako zlých ľudí, ktorých treba sledovať, viesť a chrániť. Niektorí šéfovia si myslia o svojich podriadených, že ich treba kontrolovať, lebo majú skony zašívať sa, podvádzať a kradnúť. Mnohí ekológovia považujú človeka na zemi na ničivý mor. Katastrofy a pandémie ukazujú skutočnú tvár človeka. Áno, vždy sa nájdu takí, ktorí vykrádajú zničené domy alebo okrádajú chorých a mŕtvych. Ale drvivá väčšina pomáha tým, ktorí to potrebujú. Ľudia sú dobrí a práve v ťažkých časoch nachádzame v sebe to najlepšie. V médiách vidíme často vybuchujúce bomby, utekajúcich ľudí, zemetrasenia, tornáda alebo zničené budovy. Ale v obraze nevidieť ľudí, ktorí pomáhajú trpiacim a bezmocným. Aj v bežnom živote, bez vojen a katastrof, väčšina ľudí nekradne, vracajú stratené peňaženky a pomáhajú druhým.

Pre ľudí je prirodzené robiť dobré veci. Je to základný zdroj radosti. Hádajte, kto má z poznania prirodzeného dobra v ľuďoch strach? Ľudia, ktorí sú motivovaní robiť dobro, nepotrebujú nad sebou politikov ani manažérov. Vedia spolupracovať v sieti bez dozorcov a audítorov sú schopní spravovať si svoje komunity aj bez politikov a úradníkov.

Médiá nám prinášajú rôzne reality show. Dovezú ľudí do divočiny na ostrov a ukazujú rôzne podrazy a konflikty medzi nimi. Existujú však reálne príklady ľudí, ktorí sa dostali do podobnej situácie a prežili vďaka vzájomnej dôvere, spolupráci a pomoci. V reálnom živote ide o prežitie. V reality show o „zábavu,“ ktorá sa vytvára štvaním a provokovaním účinkujúcich, aby sa hádali a robili si zle. Médiá veria tomu, že negatívne a šokujúce informácie priťahujú pozornosť. A tak nám ich prinášajú. A ľudia vyzerajú ako sebeckí a racionálni individualisti, bojujúci medzi sebou. Viete si predstaviť redaktora v médiách, ktorý by ukazoval spoločenstvo, kde ľudia spolunažívajú v láske, spolupracujú, dôverujú si a nikto nerobí nikomu nič zlé? Sledovanosť by možno klesla a prišiel by o prácu. Nenechajme sa kŕmiť otráveným krmivom, ktoré prinášajú médiá. Zostaňme dobrí, konajme dobro a dostaneme radosť.

32