Keď ukazuješ prstom na druhého človeka s nejakou výčitkou, pozri sa na svoju ruku. Tri prsty ukazujú na teba. Čo to znamená? Ak tvoje deti a spolupracovníci nie sú takí ako by si chcel, tak je to tvoja vina. Možno si k nim nemal správny prístup alebo si na nich nemal čas. Ak ich vyzývaš k práci na veľkom projekte, tak by si si mal vysúkať rukávy ty sám a ísť príkladom. Ak im niečo vyčítaš a kritizuješ ich, pozri sa do zrkadla a nehádž kameňom. Ak chceš súdiť a odsúdiť druhého človeka, pozri sa na svoju ruku ešte raz. Ukazovák ukazuje na druhého človeka, tri prsty na teba a palec je obrátený hore – k Bohu. Len On má právo súdiť nás. A bude nás súdiť tak, že nás zahrnie Láskou. A my vtedy uvidíme na sebe praskliny a škvrny.

Tri prsty ukazujú na nás. Jeden nám hovorí, že zodpovednosť za náš život a dôležité rozhodnutia sú len v našich rukách. Neobviňujme preto nikoho druhého za to, čo nám život priniesol. Druhý prst ukazuje na nás preto, aby sme si uvedomili, že nemôžeme dávať druhým to, čo sami nemáme. Poznám ľudí, ktorí chcú pomáhať druhým a zachraňovať svet. Pomoc však často potrebujú oni – chýbajú im energia, sila, znalosti, empatia alebo odvaha. Tretí prst nám ukazuje, že sa máme naučiť ďakovať za to, že sme dostali dar života a množstvo iných darov. Často si ich vôbec nevšímame a iba poukazujeme na druhých, porovnávame sa s nimi, závidíme im a ľutujeme sa.

Stretávam ľudí, ktorí stratili veľa – strechu nad hlavou, peniaze, zdravie, slobodu a vzťahy s blízkymi. Mnohí z nich dokážu vstať zo dna, kam spadli a vrátiť sa do života. Zbavia sa svojich zlozvykov, splácajú dlhy, nájdu si prácu a bývanie. A stretávam aj ľudí, ktorým nič nechýba a neustále ukazujú na druhých a majú pocit krivdy, nespravodlivosti alebo nedocenenia. Väčšinou dostali oveľa väčšie dary ako tí, na ktorých poukazujú. Tri prsty ukazujú na nich, aby prestali nad sebou lamentovať a začali využívať svoje talenty. Ukazovák ukazuje smerovanie našej cesty a palec otočený do neba na nášho navigátora a ochrancu. Predtým ako ukážeme prstom na druhých, zamyslime sa nad piatimi prstami na ruke.

37