Kedysi boli zalezení a skrytí. Smradili lokálne. Zakomplexovaní, hlúpi, neschopní, závistliví, leniví a zlí ľudia. Nadávali v krčme, doma alebo hulákali niekde, kde ich nikto nepočul. Dnes smradia verejne na internete. Dajú si rôzne mená, aby ich nikto nepoznal a nadávajú a smradia okolo seba. Zomrie známy človek a oni potrebujú pošpiniť jeho život a pamiatku. Niekto dosiahne úspech svojim talentom a prácou a oni ho znevažujú. Vymýšľajú si rôzne nezmysly a klebety a šíria ich medzi ľuďmi. Hádžu špinu a vulgárne slová všade, kde sa objavia. Ľudia, ktorí sami nič nedokázali si liečia svoje komplexy tým, že zbabelo útočia na úspešných. Namiesto toho, aby prekonali zlozvyky, rozvinuli svoj talent a naučili sa pracovať a spolupracovať, oni iba smradia. Okamžite zamoria celý priestor, kde sa objavia.

Ako sa dá chrániť pred smradmi a zápachom, ktorí šíria? Mnohí pred nimi utekajú a snažia sa im vyhnúť. Je to ťažké, lebo oni prídu všade tam, kde môžu niečo pokaziť, očierniť alebo poškodiť.

Zdá sa mi, ľudia, ktorí nenávistne útočia na každého úspešného človeka, prevládajú hlavne na Slovensku a v Česku. V krajinách, kde ľudia v minulosti boli ovládaní Nemcami, Maďarmi alebo Rusmi nám chýba úcta k autoritám. V západnej Európe, Amerike alebo v Ázii som sa s takou mierou nenávisti a závisti voči úspešným ľuďom nestretol. Dokonca aj Maďari a Poliaci, ktorí mali svojich kráľov, majú k skupine úspešných ľudí rešpekt a úctu.

Aká úspechy môže dosiahnuť krajina, kde budú opľúvať úspešných ľudí a vyháňať ich do zahraničia? Krajina, kde všetky pozitívne myšlienky a projekty budú prehlušené negatívnymi názormi smradov? Keby bola olympiáda v nerestiach, tak v závisti a ohováraní by Slováci určite bojovali o zlato.

Nuž čo, treba si dať „plynové masky“ a vydržať. Bude to trvať dlho, pretože tieto postoje sa prenášajú cez generácie. Musíme vydržať a veriť, že dobro je silnejšie ako zlo, dobroprajnosť premôže závisť. Naše talenty a dary sme nedostali na to, aby sme smradili, ale obohacovali svet. O týždeň nám začína letný podnikateľský kemp. Budeme sa venovať radosti zo života a z práce. Teším sa na toto stretnutie s výnimočnými ľuďmi.

27