„Či už si myslíš, že to dokážeš – máš pravdu. Ak si myslíš, že to nedokážeš, tiež máš pravdu,“ povedal Henry Ford. On sám toho dokázal veľa. Poznám podnikateľa, ktorý s nuly a z kravína v Želevčiciach za 30 rokov vybudoval svetovú firmu. Stretol som ľudí, ktorí padli na dno a vrátili sa späť, športovcov bez nôh. Spolupracujem s kňazom, ktorý s ľuďmi na okraji spoločnosti robí veľké dielo. Môj kamarát sa v škole nevedel sústrediť, mal problémy s čítaním a zajakával sa od trémy. Dnes prednáša stovkám ľudí a napísal dve knihy. Poznám chlapca, ktorý padol na dno a prišiel o obe nohy. Vo väzení stretol Boha, postavil sa na „nohy“ a študuje Tomáša Akvinského. Niekedy radia deťom učitelia alebo rodičia, že niečo nemajú robiť, lebo na to nemajú alebo to nemusí dobre dopadnúť. Berú im takto odvahu na objavovanie svojich talentov a prekonávanie prekážok.

Poznám veľa ľudí, ktorí mali nejaké obmedzenia, nevynikali a nakoniec dokázali veľké veci. Motivovali ich prekážky a túžba niečo dokázať. A poznám aj ľudí s obrovským talentom, ktorí ho zahrabali. Podľahli lenivosti, pýche a zľakli sa konfrontácie s prekážkami a problémami.

Priatelia. Naše hlavy a telá majú oveľa vyššiu výkonnosť, ako si myslíme. Každý z nás má neuveriteľný potenciál. Objavíme ho, ak nájdeme odvahu – vystúpiť do nekomfortnej zóny, prekonať pohodlnosť a bolesť pri tréningu, tvrdo na sebe pracovať.

Učitelia, namiesto hľadania toho, čo vaši žiaci nevedia, pomáhajte im objavovať ich talenty. Rodičia, posilnite odvahu vašich detí pri hľadaní ich vlastnej cesty. Neposudzujme ľudí podľa prvých dojmov a predsudkov, ale povzbudzujte ich v rozvíjaní dobra, ktoré je skryté v každom človeku. Je užitočné hľadať chyby a nedostatky na sebe a dobré veci na druhých. Ak prejavíme ľuďom dôveru a lásku, rozmnožíme ich. Keď pomôžeme druhým urobiť dobrú vec, opravíme svet. Pochvala a povzbudenie sú užitočnejšie ako kritika. Povedať slabým, že to dokážu je lepšie, ako ich presviedčať o opaku. Sme Božie deti a dokážeme viac, ako si vieme predstaviť. Len musíme prekonať strach a niektoré zlozvyky.

38