Papaláši zneužívajú svoje postavenie, aby získali nejakú výhodu. Väčšinou sa za papalášov považujú vyššie postavení verejní činitelia. Takmer každý Slovák má však v sebe papalášske sklony – vyhľadávať známosti, vybavovať pre seba výhody a výnimky, privlastňovať si, čo nám nepatrí, predbiehať sa a porušovať predpisy. Každý deň vidí takýchto ľudí – niektorí si nad Varínom načierno stavajú namiesto záhradných chatiek veľké domy, ďalší sa preháňajú na terénnych autách po lesoch a lúkach v Malej Fatre a okolo Vodného diela Žilina. Nelegálne rúbu drevo a strieľajú zvieratá v národných parkoch. Kámoši ministrov, tenistka a iné „celebrity“ predbiehali ľudí pri očkovaní a ministri s majákmi vodičov na cestách. Pre obyčajných ľudí platia predpisy a vyhlášky, papaláši si u hygienika povybavujú výnimky. Papaláš s anténou na hlave si počas mimoriadnych opatrení vodil do nemocnice svoj hárem. Pre ambicióznych papalášov vznikajú aj nové ministerstvá, úrady a funkcie. Papaláši v samosprávach si kupujú strategické pozemky a rozdeľujú provízie.

Keď papaláša prichytia, že odpísal diplomovku, alebo si privlastnil niečo, čo mu nepatrí, tvári sa, že sa nič nestalo. A ľudia si povedia, že takto to u nás od nepamäti chodí. V krajine papalášov, kde nikdy neplatil rovnaký meter pre všetkých.

Bol by som rád, keby sme raz žili v krajine, kde majú všetci ľudia rovnaké práva a možnosti. Tí hore aj tí dole, vzdelaní aj menej vzdelaní, starí aj mladí, bohatí aj chudobní, zdraví aj nemocní. Potrebujeme na to tri veci:

  1. Osobnú odvahu a statočnosť, neustupovať papalášom a postaviť sa proti nim.
  2. Transparentný systém a jasné pravidlá pre všetkých.
  3. Kontrolu dodržiavania pravidiel a nekompromisnú represiu pri ich porušovaní.

Robíme si žarty z Američanov, ale ľudia tam rešpektujú zákon a policajtov. Moja dcéra žije v Šanghaji. Vírus tam eliminovali disciplínou a dodržiavaním pravidiel. Všetci a bez rozdielu. V krajine papalášov si mnohí robia, čo chcú. A tak aj táto krajina vyzerá – chaos, klamstvo a podvody.

32