Často sa hovorieva o tom, že niekto je na kolenách. Vyjadruje sa tým pád, krach alebo strata schopnosti pokračovať vo svojej životnej ceste. Byť na kolenách je v našom svete prejavom slabosti, ale opak je pravdou. Na kolená padáme v bezmocnosti, opúšťame svoje ego a pýchu. Prosíme Boha o pomoc a odovzdávame mu všetky svoje starosti. A práve v tejto chvíľke bezmocnosti môžeme dostať obrovský dar zhora, o nášho Pána. Tam, kde nestačíme svojimi vlastnými silami, prichádza pomoc od Boha. Iba úplne odovzdaní, môžeme prijať tento dar.

Nedávno mi volal kamarát Peter. Kedysi podľahol hracím automatom a skončil na ulici. Bez peňazí a strechy nad hlavou. Začal písať príbehy z ulice a vydal ich ako knihu. Pomohol mu vtedy náš spoločný priateľ Dano Hevier a Peter si predajom vlastnej knihy zarobil peniaze na podnájom, vyhrabal sa z najhoršieho a napísal druhú knihu. Lenže prišiel Covid a na Miletičke sa už nedalo predávať tak, ako predtým. Všetko išlo dole vodou. Skúšal rôzne veci, napísal aj poslancom do parlamentu, aby si kúpili jeho knižku. Ozvali sa mu dvaja. Pred pár týždňami bol Peter úplne bezradný a zúfalý. Modlil sa k Bohu a hovoril mu, že už nemá silu a nevie ako ďalej žiť. Keď sa vrátil domov, urobil ešte posledný pokus predať svoju knižku na sociálnej sieti. A potom sa to stalo – začali sa sypať objednávky. Jedna za druhou. Desať, dvadsať, sto, dvesto, tristo. Peter nechápal, čo všetko sa začne diať, keď človek padne na kolená a nebeské sily začnú pôsobiť.

Padnúť na kolená nie je hanba. Ani bezmocnosť a plač. Oveľa horšie je pyšne stáť na vlastných nohách a počúvať iba vlastné ego. Jeden politik sa snažil viesť krajinu, ale nedokázal niekedy riadiť ani sám seba. Keď musel odstúpiť, namiesto ospravedlnenia občanom, vyhlásil, že odpustil všetkým, ktorí žiadali jeho odchod.  O pár dní príjemne prekvapil – požiadal ľudí o odpustenie. Nech mu to vydrží. Žije vo svojom vesmíre a je mi ho niekedy ľúto. Držím mu palce, aby sa aj on premenil k lepšiemu. Inovácia človeka začína s pokorou na kolenách. Môžeme začať už dnes – v Deň zmŕtvychvstania.

27