Stavali sme zimnú záhradu a architekti navrhli na strechu tri strešné okná. Stavbári okná namontovali a vtedy začal tento príbeh. K trom oknám sme dostali 9 ovládačov aj s baterkami. Jeden na žalúzie, jeden na markízy a jeden na otváranie okien. 3 okná – deväť ovládačov. Nezdalo sa mi to komfortné ani ekologické a tak som zisťoval u obchodného zástupcu, či sa ovládanie nedá nejako zjednodušiť. Navrhol mi aplikáciu v mobile, s ktorou sa budú dať ovládať všetky okná. Prišiel teda ďalší ovládač, aj s dvoma káblami – európsky a britským. Práve v tom období som videl niekde na internete reklamu výrobcu o tom, aké inteligentné výrobky ponúka a aké sú ekologické. Nezdalo sa mi. Už som mal desať ovládačov a obchodník ma upozornil, že si mám opatrovať aj tých deväť, keby sa ten centrálny pokazil. Dobre mi poradil. Centrálne riadenie sa nepokazilo, ale nefungovalo od začiatku. Aplikácia v tablete síce ukazovala rôzne funkcie, markízy sa dali stiahnuť a vytiahnuť, ale okná sa nedali otvoriť. Večer sa zatiahli rolety samé od seba a ráno sa zase zasa začali otvárať. Začal som mať pocit, ako v horore o inteligentnom dome, keď dom ovládal jeho majiteľa. Spojil som sa s firmou, že to nefunguje a prišiel technik. Bojoval s tým tri hodiny a nepodarilo sa. Nakoniec prestalo riadne fungovať aj tých deväť pôvodných ovládačovka. Každý zrazu riadil niečo iné, ako v tom horore. Technik nás upokojoval, že sa nič nedeje. U jedného klienta to vraj bolo horšie – ovládač na okná otvoril bránu a ušli mu psi. To sme dopadli ešte celkom dobre, hovorím si a som rád, že ovládače nenaštartovali moje auto. Technik telefonoval kolegom, ale nedarilo sa. Nakoniec našiel riešenie. Odskočil si do auta a priniesol iný ovládač – už jedenásty. Tento funguje ináč, mohlo by to ísť. A išlo. Pripadal som si síce ako na dispečingu jadrovej elektrárne, ale tri okná sa dali otvoriť aj zatvoriť, dali sa sťahovať aj vyťahovať žalúzie aj markízy. Pán sa riadne narobil – niekoľkokrát bol na streche, prepínal ovládače a skúšal všetko možné. Nič si z toho nerobte, povedal. V jednom múzeu máme 60 okien, tak si predstavte to množstvo ovládačov. Vozíme ich vo fúriku. Trvalo to dlho, ale už to konečne funguje. Vedel som si to predstaviť. Keby som tento príbeh neprežil, tak by som si myslel, že je to vymyslená groteska. Mám 11 ovládačov a tri okná, niekoľko káblov a veľa batérií. Je to ale provizórne riešenie, technik sľúbil, že prinesie ešte ďalší ovládač.

Kedysi sme mali vo Varíne stolára, ktorý vedel vyrobiť na mieru drevený stôl alebo okno. Dnes nám korporácia privezie globálne okná, zložené z komponentov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Dánska.

Ak by ste chceli prežiť podobný príbeh, napíšte súdruhom do centrály firmy Velux v Dánsku. Ak by ste chceli britský kábel – venujem vám ho. Ďakujem technikovi aj riaditeľovi Jurajovi z ich slovenského závodu, že po 4 mesiacoch otvoríme okná. Velux je „zelená“ firma s „inteligentnými“ riešeniami. Bez nej by tento veselý príbeh nevznikol.

6