Rozhovor s mojim synom Jankom a jeho manželkou Saškou – o ich spoločnom podnikaní a reštaurácií Living restaurant.

  • Vybral si si podnikanie v gastro obore, máš malú reštauráciu, ktorá ťa živí. Čo ťa na tomto podnikaní motivuje a čo je kľúčové pre to, aby to fungovalo?

Práca v gastre je úžasná v tom , že človek dostane takmer okamžite spätnú väzbu. V gastre neexistujú takmer žiadne limity, inak povedané môžem variť podľa vlastnej fantázie. Kľúčom úspechu v gastre je nebáť sa pracovať, byť k ľuďom príjemný. Zákazník je ten ktorý nás živí a preto si ho treba vážiť.

  • Reštaurácie to v roku 2020 nemali ľahké, ako si sa vysporiadal s problémami ty?

V prvom rade sme rýchlo zareagovali a ženy ktoré umývali riad sadli do áut a išli rozvážať obedy. V rade druhom sme ponúkli výrazné zľavy pre dôchodcov, záchranárov, dobrovoľníkov, zdravotníkov, policajtov a hasičov. Dôchodcom preto, aby ostali doma  a nemuseli chodiť na nákup. Ostatným zložkám preto, že si ich prácu neskutočne vážime a chceli sme im takto pomôcť. Týmto krokom sme si získali segmet trhu, ktorý k nám predtým nechodil. Samozrejme sme museli variť aj trocha iné jedlá, nakoľko nie každé jedlo je chutné zabalené. Neskôr sme pristúpili na ponuku rozvozov obedov cez rôznych sprostredkovateľov (bistro atď.. )

  • Tvoju manželku Sašku zastihla korona kríza ako trénerku vo fitness štúdiu. Obaja ste sa teda ocitli v ohrození, k tomu malá dcérka Stelka, splácanie pôžičiek. Saška, čo si vymyslela Ty, okrem toho, že si mohla nadávať na koronu alebo štát ako mnohí ostatní?

 Prvé čo mi hneď napadlo bolo pokračovať v trénovaní svojich klientov online, takže hneď sme sa prepli do online sveta a pokračovali v tréningoch ďalej. Myslím, že to je dôležité aj pre klienta vzhľadom k tomu, že sme už spolu niečo dokázali a bola by škoda to zahodiť len kvôli tomu, že nám zatvorili fitness centrá. Každý z nás má doma predsa kúsok voľného miesta doma kde si môže rozložiť podložku a urobiť niečo pre svoje zdravie a psychickú pohodu. Druhý nápad, ktorý sme dostali spoločne s Jankom bolo variť pre ľudí zdravé jedlo na celý deň. Samozrejme, že takých firiem existuje veľa avšak my sme sa vydali odlišnou cestou. Chceli sme variť krabičky presne podľa potrieb daného klienta tzn. na mieru podľa ich cieľa. Toto robíme tak, že nám klient dá všetky informácie potrebné na výpočet BMR (Bazal Metabolic Rate). Tu už presne vieme makronutrienty a potrebné kalórie podľa ktorých môžeme variť. Samozrejme toto sa nedá robiť vo veľkom lebo by to bolo na úkor kvality a to nie je našim cieľom. Máme svojich stálych klientov o ktorých sa staráme a vieme aké robia pokroky.

  • Vídavam Vás v poslednom období, ako spoločne riešite vaše podnikanie a veľa času trávite spolu v kuchyni vašej reštaurácie. Nie je to aj zdroj hádok a konfliktov?

Predtým sme na seba nemali veľa času kvôli pracovnej vyťaženosti a tak si teraz viac ceníme čas strávený spolu ale samozrejme sa občas stane nakoľko sme obaja tvrdohlaví a temperamentní. Vždy sa ale všetko hneď vyrieši a nepestujeme zbytočne hnev.

  • Zdá sa mi, že v dnešnej dobe treba byť kreatívny, neinvestovať zbytočne veľa peňazí do fixných nákladov, ktoré potom do určitej miery fixujú aj predmet podnikania, ale byť schopný predávať nápady a nové riešenia – vo vašom prípade nové recepty, nové skupiny zákazníkov a nové podnikateľské modely. Ani ty, ani Saška, ste neštudovali nejaké podnikateľské a manažérske teórie. Napriek tomu, alebo práve preto, mám pocit, že používate zdravý rozum a viete sa presne zamerať na správnu oblasť, ktorú potom rozvíjate. Čo ste sa za to obdobie, ktoré podnikáte, naučili a akých princípov sa snažíte držať?

Naučili sme sa plánovať, hľadať riešenia na každú situáciu, spolupracovať ale hlavne kontrolovať financie a lepšie hospodáriť. Dlhodobo sa snažíme budovať rodinný podnik – mať zamestnancov ako rodinu. Otvorené vzťahy, pomoc a istotu. Je jednoduché zbaviť sa človeka a nahradiť ho, ťažšie je preklenúť spolu aj ťažké obdobia.

  • V našej rodine si všímam, že máme dosť veľa podnikateľov. Podnikal môj otec, aj jeho otec, mnohí bratranci a sesternice. Vždy som to pripisoval aj našej povahe, že si radi robíme veci po svojom a nemáme radi, keď nás niekto zhora komanduje. Na druhej strane však môžu mať pekný život aj zamestnanci a úradníci, ktorí majú svoje istoty, odrobia si svoju prácu a majú čistú hlavu. Keď vás niekedy navštívim, vidím ako večer vymýšľate nové recepty, prepočítavate náklady a výnosy – čo vám dáva podnikanie?

Podnikanie nám dáva určitú voľnosť a možnosť robiť si veci po svojom. Na druhej strane však nesieme zodpovednosť nielen za seba, ale aj za zamestnancov a chod celého podniku. Myslím si, že najdôležitejšie je, že robíme to čo nás baví.

  • Viem, že už v minulosti vaše nápady využili iní ľudia a ste opatrní vo vyzrádzaní vašich plánov a vízií, ale ako si predstavujete vaše podnikanie o 3 až 5 rokov?

Mojím cielom je plne využiť kapacitu priestorov, od rána od šiestej až do večera musí byť priestor vyťažený na 100 percent. Spoločne vidíme projekt ktorý ľuďom zabezpečí časový úsporu a zároveň zdravý životný štýl, najlepšie z pohodlia domova.

  • Veľa ľudí meria úspech podnikanie množstvom zarobených peňazí alebo veľkosťou firmy, ale zabúdajú pritom na seba a rodinný život. Sám poznám niekoľko rodín, ktorým podnikanie veľmi negatívne zasiahlo do života – nemali čas na deti, postupne vznikali hádky, konflikty a odcudzenie medzi manželmi aj deťmi. Myslíte aj na tieto tienisté stránky, ktoré podnikanie niekedy so sebou prináša?

Áno, preto sa snažíme plánovať si čas tak, aby nám ostal čas na rodinu. To znamená v skratke asi to , že sa snažíme nepracovať dlhšie ako do tretej, potom ideme na prechádzku ale ideme navštíviť rodinu. To sa dá dosiahnuť len tak, že sa v podnikaní obklopíme ľuďmi, ktorým veríme a ktorí veria vám.

  • Na čo ste, Saška a Janko, vo svojom doterajšom podnikaní najviac hrdí?

Asi na to, že fungujeme piaty rok, máme mnoho spokojných zákazníkov a vieme mať pri tom všetko čas aj na seba.

  • Čo považuješ za svoje najväčšie chyby a poučenia Janko?

V určitom čase som venoval príliš veľa času podnikaniu a nevedel som sa odosobniť. Rodinný život tým upadal.

Čo by ste vy dvaja poradili iným mladým manželským párom, ktoré sa pokúšajú podnikať?

Že sa toho netreba báť. Podnikanie prináša viac výhod ako nevýhod.

So Saškou a s Jankom sa môžete stretnúť na našej konferencii Podnikatelia spojte sa v sekcií venovanej rodinnému podnikaniu. Tu sú niektoré Saškine zdravé jedlá:

0