Rozhovor so Simonou Kubán, majiteľkou a riaditeľkou scr interactive. Simona prednášala na našej Podnikateľskej univerzite o marketingu a dala nám veľa inšpirácií. Je to profesionálka, ktorá dokáže previesť svojich klientov do digitálneho sveta marketingu. Pripravujem s ňou teraz niekoľko projektov a stále zisťujem, čo všetko som ešte o tejto disciplíne nevedel. Je mi aj trochu ľúto podnikateľov a firiem, ktorí sa snažia vytvoriť si svoje prezentácie na internete, ale nechodia im tam správni zákazníci. A keď tam aj prídu, tak nerobia to, čo by mali. Nevyberajú, neobjednávajú, nekupujú. Urobil som preto so Simonou rozhovor a pripravujeme spoločne s ňou, s Matejom Šuchom, Lacom Gabčom, Dušanom Nemčkom a ďalšími expertmi Školu marketingu a obchodu. Ak by som mal definovať jedinú vec, ktorá chýba takmer všetkým slovenským firmám, v ktorých som bol, tak je to práve obchod a marketing. Ale vyvíjať a vyrábať nové veci je zbytočné plytvanie, ak ich nedokážeme predať. Navyše, dnes musíme vedieť predávať výrobky a služby ešte predtým, ako boli vyvinuté a vyrobené.

  1. Veľa ľudí rozpráva o digitálnom marketingu, ale iba málo ľudí vie, čo to v skutočnosti je. Čo to teda je?

KAMENNÁ PREDAJŇA

Digitálny znamená nový priestor na komunikáciu. A všetko nové má svoje špecifiká a pravidlá. Poznáš to, v kamennej predajni, ak zákazník zvažuje kúpu, pýta sa svojich 1000 otázok. A ty alebo tvoj šikovný predavač ho privediete k nákupu.

DIGITÁLNA DOBA

V online priestore túto možnosť nemáš. Nevieš priamo pôsobiť na zákazníka. A tak potrebuješ pripraviť predajné podstránky pre zákazníka, ktoré budú obsahovať predajné texty a privedú ho k nákupu.

  1. Poznám firmy, ktoré sa snažia vytvárať si svoje webové stránky, alebo profily na sociálnych sieťach, ale chodí im tam málo správnych zákazníkov. Čo sa s tým dá robiť?

SPOKOJNÝ ZAKAZNÍK

Výborne vravíš, málo správnych zákazníkov. Nie každý zákazník môže byť našim zákazníkom. (My máme len príjemných zákazníkov.) Digitálny marketing je 100% profilácia. My vyžarujeme hodnoty a tie hodnoty by sa mali preniesť aj na našu značku. Cieľom je, aby značka vyžarovala svetlo, za ktorým prídu presne „naši“ zákazníci, ktorým sú sympatické naše hodnoty. A sú ochotní stať sa našimi ambasádorom.

  1. Máš nejaké príklady dobrých a zlých riešení?

KRACH FIRIEM

Žiaľ áno, mám aj príklady zákazníkov, ktorí nezvládli prechod na online a skrachovali. Prípadne, nezvládli cenovú politiku, na online predávali za rovnaké ceny ako v kamenných predajniach. Ich produkty boli potom nekonkurencieschopné.

ANI ŠPIČKOVÉ KAMPANE NEPOMOHLI

A niekedy nepomohlo ani špičkové nastavenie kampaní, zákazníkom sa aj tak nepredávalo.

Nás to trápilo, preto sme investovali stovky hodín do výskumu, hľadali sme doma aj v zahraničí, prečo sa jednému predáva a inému nie. Objavili sme systém predajných podstránok, ktorý našim klientom prináša brutálne rozdiely v predaji v porovnaní s konkurenciou. Logiku predajných podstránok si vieš pozrieť u klientov:

PREDAJNÉ PODSTRÁNKY

Predajňa: https://maag.sk/

Produkty a služby: https://www.mojekurenie.sk/tepelne-cerpadla/preco-tepelne-cerpadla-od-nas/

Služby: https://www.scrinteractive.sk/preco-scr/

Eshop: https://www.teakandgarden.sk/hlinikovy-zahradny-nabytok/

  1. Silnou stránkou digitálneho marketingu je, že vidíme správanie sa našich zákazníkov on line a vieme ho aj merať. Čo všetko vieme dnes sledovať a robiť v digitálnom svete marketingu?

AUTOMATIZOVANÉ  NEWSLETTRE

Nielen merať, ale vieme posielať automatizované newslettre podľa toho, čo si zákazník na stránke pozerá. Toto využívame najmä pri eshopoch ako EXIsport, Kinekus, Protechshop.

KAMPANE S UMELOU INTELIGENCIOU

Pracuje sa s umelou inteligenciou, kedy strojové učenie vie vytvoriť stovky kampaní, ktoré si vieme efektívne otestovať. To sa využíva najmä pri veľkých kampaniach pre Hewlett Packard, kde sa nasádzajú stovky banerov v rámci kampane www.doveryhodneit.sk.

Vďaka technológií tiež vieme spravovať kampane na úrovni maržovosti jednotlivých produktov.

PARALÝZA DÁTAMI

Častokrát sa stáva, že klienti sú paralyzovaní množstvom informácií. Aj tu je umením, vybrať si tie správne dáta a vyhodnocovať ich v súvislostiach.

  1. Niektorí podnikatelia, ktorí predávajú stroje alebo technológie a pracujú v B2B biznise tvrdia, že pre nich internet nie je vhodným komunikačným kanálom so zákazníkmi. Je to tak?

B2B BIZNIS, STRATA ČASU?

V živote netreba mať predsudky. Online vieme rýchlo nasadiť a vyhodnotiť, či to pre nás je alebo nie je. Pre firmu Novplasta (výroba polyetylénových fólií) sme pred rokmi optimalizovali web pre zahraničie a hneď do mesiaca sa im začali ozývať distribútori zo západnej Európy, s ktorými spolupracujú doteraz.

Pri B2B segmente treba pozrieť vyhľadávacie výrazy v zahraničí.  Častokrát si firmy zo zahraničia hľadajú výrobcov na Slovensku. 

  1. Niekedy sa mi zdá, že „internet“ vie o mne viac ako ja sám. Aké sú trendy a aká je budúcnosť digitálnej komunikácie so zákazníkmi a digitálneho marketingu?

STRAŠIDELNÁ REKLAMA

Možno sa ti stalo, že si sa s kamošom o niečom rozprával a začali sa ti zobrazovať presne také reklamy. Strašidelné… Dôvodom je, že takmer všetci máme na mobiloch povolené mikrofóny a Siri od Apple a Google asistent v Androide už môžu pracovať. Aj Amazon pracuje na svojej Alexe. Cieľom má byť, že sa rozprávame so svojim robotom a ten nám uľahčuje život.

MILIARDY DOLÁROV NA VÝVOJ

Áno, Google dáva neuveriteľné miliardy na vývoj a vytlačili všetky vyhľadávače na svete. Už aj v Čechách je Seznam v menšine. Väčšina užívateľov je stále prihlásená v Gmaili a nemaže si históriu prehliadania. Vďaka tomu dokážeme personalizovať reklamy. Čím viac personalizujeme, tým viac predávame.

TRENDY 2025

V budúcnosti sa bude viac sústreďovať na:

  • mobile first,
  • modely mesačného predplatného,
  • bezpečnú prácu s dátami,
  • prepájanie kanálov, aby sme dostali maximálne personalizované dáta o zákazníkoch.
  1. Marketing som v minulosti vnímal často ako reklamu, ktorá bola niekedy zavádzajúca alebo otravná. Dnes mám pocit, že sa niektoré firmy snažia pomôcť zákazníkovi vybrať si a kúpiť, prispôsobiť sa jazyku zákazníka, dať mu možnosť nakonfigurovať si svoj produkt alebo službu. Ako sa mení marketingová komunikácia v dnešnej dobe? Zažijeme niekedy dobu, že na nás nebude na Vianoce vyskakovať z každého média otravná reklama?

OTRAVNÁ REKLAMA

Reklama je otravná, ak je zle nastavená. Ak máš bábätko, majú sa vám zobrazovať produkty pre bábätka. Ak ich nemáš a zobrazujú sa ti také reklamy, potom si otrávený.

REMARKETING

Najúčinnejšia forma reklám je remarketing – pripomíname sa návštevníkom, ktorí boli u nás na webe. Aj tá má svoje pravidlá – frekvencia zobrazovania a nesmie byť otravná.

Trik je v tom, že by sme nemali tlačiť len na predaj, ale mali by sme klientom vedieť poradiť. Oni to ocenia a keď budú nakupovať, už budú mať emóciu k našej značke.

  1. Viem, že každý biznis je iný, ale dá sa povedať koľko dnes dávajú firmy v rôznych odvetviach na digitálny marketing a ako sa meria dobrý alebo zlý výsledok?

ROZPOČET MALÝ KLIENT

Ak si malý klient, potrebuješ rozbehnúť predaj a preto všetok rozpočet ide do predajných kampaní. Pri predajných kampaniach by si mal počítať s rozpočtom – 15.000 – 30.000 eúr na rok.

ROZPOČET STREDNÝ KLIENT

Ak chceš budovať brand – povedomie o značke, potrebuješ komunikovať kampane v určitej hustote a preto potrebuješ rozpočet od 50.000 Eur.

EFEKTÍVNOSŤ KAMPANÍ

KPI sú jednoduché, rastúce tržby. My sme dokonca ochotní s klientami fungovať na províznom systéme, kde nás klient platí na základe dosiahnutých tržieb.

  1. Máš nejaké tipy ako postupovať v oblasti digitálneho ekosystému vo firme, ktorá nemá veľa peňazí ani skúseností v tejto oblasti?

ZAČÍNAJÚCI PODNIKATEĽ

Ak si start up, Slovak Biznis Agency robí výborné prednášky a mentoringy, kam chodíme pravidelne prednášať. Prednášky sú bezplatné.

DEFINOVANIE CIEĽOV

Najprv si treba zadefinovať ciele, čo chceš dosiahnuť. Kam sa chceš dostať. Následne ti agentúra pripraví vhodný rozpočet a média plán. Máme klientov, ktorí začínali ako jednochlapová firma a teraz má 7 zamestnancov. Takže začať sa dá naozaj efektívne. 

  1. Simonka, pracujem s mnohými podnikateľmi a firmami. Väčšina z nich vie vyriešiť mnohé zložité problémy, vedia nadizajnovať, vyvinúť a vyrobiť rôzne výrobky. Ale nevedia osloviť zákazníkov svojou značkou, výrobkami a službami, nevedia predávať a teda ani zhodnotiť prácu, ktorú vložili do vývoja a výroby. Žiaľ, sú to často technicky orientovaní ľudia, ktorí rozumejú svojim riešeniam, ale nerozumejú zákazníkom, marketingu a obchodu. Čo by si im poradila?

PROJEKT „KOMUNIKÁCIA“

Nech komunikáciu berú ako nový produkt/projekt, ktorému pridelia rozpočet. Nech si vyčlenia na komunikáciu zopár tisíc. Vedia si stanoviť ciele, ktoré chcú naplniť. Po pár mesiacoch si vedia bilancovať a krásne vyhodnotiť návratnosť investícií.

Tu je prezentácia Simony Kubán z našej Podnikateľskej univerzity:

https://www.kosturiak.com/wp-content/uploads/2020/11/SCR-brand-V11.pdf

1