Mám rád hokejbal a florbal. Hrával som tieto športy a mám na ne krásne spomienky. Hokejbal sme hrávali s deťmi a moja Lucka sa tam naučila základy toho, čo potom uplatnila v reprezentácii florbalu. Prestal ma baviť hokej a futbal a poviem vám prečo. Vraj sa tam podpláca už od detských kategórii, aby sa mladí hráči dostali na ihrisko a rástla ich hodnota. Potvrdili mi to viacerí ľudia z futbalového aj hokejového prostredia. No a keď sa to podarí, tak vyrastie celebrita – hráč, ktorý zarába obrovské peniaze a za ešte väčšie peniaze prestupuje z klubu do klubu. Nezávidím im to. Sú to tvrdo zarobené peniaze. Skôr ich ľutujem, lebo od útleho detstva nepoznajú nič iné, len ihrisko a loptu. Nepáči sa mi, keď sa pozerám na zápas, kde sa futbalisti váľajú po zemi, simulujú a podvádzajú. Aj v slovenskom hokeji sa vraj dejú zvláštne veci – hlavne sa tam točí kopa peňazí, množstvo príživníkov a darmožráčov. Vraj si tam občas aj mafiáni preperú svoje peniaze. Neviem, ale keď človek vidí, ako sa kriminálnici zmocnili celého štátu, tak to je celkom možné.

Kedysi sme mali v Bratislave slávny klub Slovan. Boli sme naň hrdí v hokeji aj vo futbale. Hokej tam hrali bratia Šťastní aj Václav Nedomanský, vo futbale vyhrali Pohár víťazov pohárov a Slovan bol základom reprezentácie, keď sme sa stali majstrami Európy. Hokejový aj futbalový Slovan kúpili dvaja oligarchovia svojim synáčikom. A tak to aj vyzerá. Hanba Slovenska. S pomocou štátu si postavili predražené štadióny aj kadečo iné. Synovia lejú do klubov podivne zarobené peniaze svojich otcov a hrajú tam dobre zaplatení cudzinci bez srdca. Futbalový Slovan zničil v Bratislave dva kluby – Petržalku a Inter.  A oligarchovia pokračujú v ničení futbalu na celom Slovensku. Ak sa zakážu umelé trávniky, tak skončí napríklad aj príprava mládeže a na Slovensku budú hrávať postupne iba cudzinci. Hokejový Slovan a jeho majiteľ výrazne prispel k úpadku celého slovenského hokeja.

Mafiánsky štát, mafiánsky šport, mafiánsky biznis. Hore sedia oligarchovia, ktorí dohodujú obchody a vytvárajú firmy na odlievanie peňazí zo štátnych podnikov, ktoré majú prepravovať ľudí, plyn, elektrinu, dáta alebo vodu. Tí dole majú radi svoju prácu aj firmy a zachraňujú pred zlodejmi, čo sa dá. Poznám niektorých manažérov v štátnych podnikoch, ktorí zachraňujú zisky pred vládnymi politikmi, aby ich neukradli.

Pozeral som sa pred časom na hokejbalové finále majstrovstiev sveta medzi Slovenskom a Fínskom. Bol to pre mňa krajší zážitok, ako majstrovstvá vo futbale alebo v hokeji. Chlapi, ktorí milujú hokejbal a zobrali si dovolenky zabávali celú košickú arénu. Spievali hymnu tak, že sa mi tlačili slzy do oči. Hrali aj za svojho bývalého trénera, Dušana Danka, ktorý už nie je medzi nami.  A hrali aj za nás – obyčajných ľudí. Niečo podobné som zažíval, keď naše dievčatá reprezentovali Slovensko na majstrovstvách sveta vo florbale. Lucka mi rozprávala aká fantastická partia sa tam vždy stretla. Hrali pre radosť, nie pre peniaze. Hrali naplno a so srdcom.

Mám radšej chudobný hokejbal a florbal, ako bohatý hokej a futbal. Obdivujem akú trpezlivosť majú obyčajní ľudia s oligarchami, ktorí zatiaľ riadia tento štát a ponúkajú nám pokazený futbal a hokej pod značkou Slovan. Keby bežní ľudia vedeli, aké obrovské sumy vyťahujú v spolupráci s vládnymi politikmi z tohto štátu, tak by zaplnili ulice, žiadali by ich potrestanie a skonfiškovanie majetkov. Niektorí oligarchovia sa dajú nájsť podľa športových klubov, ďalší podľa nemovitostí, jácht a iného luxusu. Každý z nich odčerpáva peniaze z nejakého rezortu – niekto z energetiky, ďalší z dopravy, stavebníctva, informatiky, školstva, poľnohospodárstva alebo obrany. Ich mená pozná každý na Slovensku. Dokážu ich noví politici odstrihnúť od týchto zlodejstiev? Aj v Žiline sa už roky takýto lokálny oligarcha priživuje na meste a každý primátor sa s nim rýchlo spriatelí. Aj ten posledný, ktorému ľudia dôverovali a hovoril, že je nezávislý. Nie je. Investori chcú kúpiť starú budovu od univerzity a dve hodiny po jednaní volá „miestny Kočner“, nech to riešia s nim. Je to normálne? Dúfam, že od marca bude Slovensko viac hokejbalové a florbalové, ako hokejové a futbalové. Viac slušné ako skorumpované. Slovensko, kde sa bude hrať so srdcom a fér.

V tomto týždni sa mi rozbehli ďalšie nové projekty – dva s Vladkom Maslákom v Dobrom Pastierovi a jeden so Staňom Martincom v Koma Modular – Škola modularity. S Danom Hevierom sme sa vo štvrtok dohodli na príprave novej knihy o podnikaní a inováciách pre deti. V tomto týždni začína prvý modul Strojárskej univerzity, ktorú organizuje Inovato Vráble. V Akadémii Dobrého pastiera privítame Mirka Sanigu, Miška Pallu a Tadeáša Gavalu. Teším sa aj na nové Baťove inšpirácie.

IMG_9425

So Staňom Martincom preberáme nové moduly Fashion Line a Školu modularity

IMG_9441

S Vladkom Maslákom u Jožka Gaboša v Nobel Automotive

filex

Dnešné raňajky v Dobrom Pastierovi – morčacie vajcia na nedeľný spôsob 🙂

A ešte niečo – poďte voliť – List-nevolicom

Foto z florbalu – Ján Rovňaník

0