Právnici a fušeri, ktorí nikdy nepracovali odchádzajú, spoločne so zlodejmi a podvodníkmi. Už o dva týždne by sme mohli osláviť jar. Bolo by to krásne a symbolické, keby bojovník Igor porazil tatka Roba.

Išiel som sa ostrihať. Aj holičky v Žiline predpovedajú veľké zmeny. Počúvali rádio a informácie o kapitánovi, ktorý rád všetko bozkáva. „Dúfam, že už sa konečne zbavíme tých hore a príde zmena, hovorila jedna a ostatné s ňou súhlasili. Pripadám si ako v roku 1989 keď sme sa túžili zbaviť vlády komunistov. Teraz máme šancu zbaviť sa 30 ročnej vlády zlodejov (Mečiarizmus, Dzurindistán a Ficoland). Rozkradnuté miliardy chýbajú v nemocniciach, na železniciach, v školách aj v zdravotníctve. Mladí utekajú do zahraničia, starí sú bezradní a mnohí už ničomu neveria. Ja verím, že príde víťazný február, lepší ako ten v štyridsiatomôsmom. Že bude vládnuť veľa strán? Vždy lepšie ako vláda mafie. Čím viac ľudí a názorov, tým lepšie riešenia môžu vzniknúť. Komunistov a hlasovačov na povel sme tu už mali dosť. Potrebujeme vládu slušných a kompetentných ľudí. Ja ich vidím na piatich kandidátkach – u Igora, Miša, Lojza, Andreja a Richarda. Nepremárnime šancu na zmenu. Zbavme sa táraja Pellegriniho, ktorý iba zosmiešňuje Úrad vlády a Danka s Bugárom, ktorí degradovali Parlament na štvrtú cenovú skupinu. Fica už nespomínam, ten by sa mal s Kalim, Dobrošom, Strapatým a ďalšími pripravovať na diskusie s vyšetrovateľmi. A na rad by mali prísť firmy – pijavice na štáte. Mená majiteľov aj rezorty, ktoré vykrádali všetci poznajú.

Prichádzajú lepšie časy. Tento týždeň sme mali Podnikateľskú univerzitu v I.D.C. Holding v Seredi. S majiteľom Štefanom Kassayom, generálnym riaditeľom Pavlom Kovačičom, riaditeľom pre stratégiu Miroslavom Buchom a Gabrielou Smerigovou z marketingu a PR sme diskutovali o podnikaní. Hovorili sme o tom, ako musí slovenská firma odolávať tlakom nadnárodných firiem a neočakávať žiadnu pomoc od štátu. Vo výrobe sú najmodernejšie technológie a výrobca Horaliek nerobí kompromisy s kvalitou. Poctivé receptúry a postupy, ale aj korektné vzťahy so spolupracovníkmi a partnermi. Spomínam si ako sme pre rokmi v Seredi a v Trnave optimalizovali procesy vo výrobe. Dnešný stav automatizácie a digitalizácie sme si ani vo sne nevedeli predstaviť. Rovno zo Serede som sa presúval na našu konferenciu kresťanských podnikateľov v Nimnici. Vyše 200 ľudí sa spoločne modlilo a diskutovalo o zjednodušovaní práce a života – Mária Podhradská zo Spievankova, Jeremy Harbinson, Marián Kolník, Mário Tomášik, Ferko Halmeš, Anton Barcík, Ľubko Klieštik, Vladko Maslák a mnohí ďalší. Videl som medzi účastníkmi aj architekta automatizácie v I.D.C. Holding, učiteľov, študentov, podnikateľov aj ich manželky.

Prečo o tom píšem? Lebo naša sieť kresťanských podnikateľov a Podnikateľskej univerzity rastie. Možno by sme tam ani slovo kresťanskí dávať nemuseli, lebo hovoríme hlavne o slušnom podnikaní, o tom, aby sme nerobili druhým, čo nechceme, aby robili nám, aby sme dávali cisárovi aj Bohu to, čo im patrí, aby sme si nehromadili poklady na zemi ale v Nebi. Aj na konferencii mi niektorí hovorili, že sa hlásia na Podnikateľskú univerzitu a ďalšie semináre. Začala sa predávať kniha Zjednodušovanie práce a života a v marci k nej budem mať seminár s praktickými príkladmi.

Firma I.D.C. Holding rastie, lebo má dobré výrobky, dobrého majiteľa a riaditeľa. Podnikajú poctivo. Komunita slušných podnikateľov rastie a môže povzbudiť spolupracovníkov, obchodných partnerov, deti, študentov aj učiteľov. Zdá sa, že dobré sa rozmnožuje a zlé sa drobí. V panike ešte rozhadzujú cudzie peniaze, sľubujú, že už budú dobrí, alebo strašia a urážajú. Za dva týždne sa ich zbavíme. Nebude to ľahké ani potom – bude treba vyviezť hnoj, čo po sebe nechali, zaplátať diery, poopravovať škody, odstrániť ploštice a zamaskovaných agentov na rôznych úradoch. Noví lídri budú musieť potlačiť svoje ego, opustiť predvolebné heslá a pokriky, viac počúvať a slúžiť. Bude to ťažká operácia – opraviť prehnitý štát, zničenú infraštruktúru, zdravotníctvo, vzdelávanie, súdy a políciu. Ale verím, že prichádzajú lepšie časy.  Vysúkajme si rukávy. Práce bude dosť pre všetkých. Verím, že aj pre nových sudcov a vyšetrovateľov, aby sa aspoň časť lupu vrátila späť. Dajme si „matovi-čaj“ a tešme sa na nové časy.

konf2

konf4

konfer

konfer2

1