Mali ste niekedy radosť z toho, keď ste niekomu ublížili? Normálny človek sa zahanbí, ak niekomu neúmyselne spôsobí škodu alebo zlo. Sú však ľudia, ktorí škodia druhým s radosťou. Kedysi sme sa prechádzali s lekárom na detskej onkológii. Bola to smutná prehliadka. Lekár sa ma spýtal, či si viem predstaviť, že by niekto tieto choré deti okrádal. Nechápavo som sa na neho pozeral a on mi rozprával príbehy hrubého okrádania tejto nemocnice na predražených obchodoch cez nastrčené firmy.

Bol som kedysi s pánom farárom, ktorý pomáha ľuďom na okraji, zbierať veci po chlapcoch, ktorí „odišli na výlet.“ Podobné výlety začínajú búrlivo a končia po pár dňoch alebo týždňoch návratom bez peňazí. Keď sme pani krčmárke pri Žiline hovorili, že chlapci mali pri sebe peniaze, ktoré si so sebou zobrali, ukázala nám podpísaný lístok. Popredala im rôzne blbosti sa nezmyselné ceny – ľuďom v núdzi, so zníženou schopnosťou rozlišovať. Opila a okradla chudákov.

Medzitým som sa stretol s ďalšími prípadmi škodcov v ľudskej podobe. Jedna pani, ktorá si riadne nerobila svoju prácu sa hodila na maródku a neoprávnene si v noci fotografovala interné dokumenty svojho zamestnávateľa – domu sociálnych služieb pre chudobných ľudí. Počas roka „maródky“ rozpútala vojnu sťažností, udaní a trestných oznámení s cieľom zničiť dielo, ktoré pomáha ľuďom v núdzi. Požaduje veľa peňazí, inak vraj so svojimi útokmi neprestane. Je hrozné, koľko ľudí dokáže zamestnať a koľko zla vytvoriť takáto pani, ktorú baví robiť druhým zle. Mnohí jej ustupujú, lebo majú strach. Táto pani sa sťažuje na porušovanie svojich práv, ale zákon porušuje ona. Bolo by dobré aktivizovať právnikov, ktorí začnú protiútok a zastavia toto šialenstvo. Hlavná obeť, pán farár, ktorý pomáha chudobným, je však mierumilovný človek, naučený trpieť a odpúšťať.

Komunita ľudí, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti, sa rozrastá, pracuje, podniká a pripravuje projekt domu sociálnych služieb. Kúpili si pozemok, navozili naň staré tehly a vybavujú si stavebné povolenie. Ďalšia „dobrá“ pani napísala sťažnosť na úrady, ktoré donútili ľudí z komunity stavebný materiál do niekoľkých dní odviezť. Pozemok je ich, od susedných stavieb vzdialený desiatky metrov, stavba je povolená obecným úradom, ale zákon je zákon. Táto pani sa teraz môže tešiť, že sa zo svojho domu nebude vidieť na tehlu, ktorú si na dom sociálnych služieb navozili chudobní ľudia. Pani sa nechce pozerať na ani na dom sociálnych služieb a utrpenie. A tak píše petície a sťažnosti. Zo svojej záhrady, vzdialenej desiatky metrov, si môže užívať pekný výhľad a písať ďalšie petície a sťažnosti.

Tešili by ste sa z okradnutia chorého dieťaťa, alebo z porazenia chudobného a slabého človeka? Modlím sa za vás ľudia, ktorí škodíte, aby vám bolo odpustené a stretli ste sa raz v so svojimi obeťami v nebi.

Snažme sa oslobidiť od toho, aby sme škodili – druhým aj sebe. Zajtra budeme na tému Sloboda a zodpovednosť diskutovať v Akadémii Dobrého pastiera. Stretneme sa v Dome sv. Anny vo Vrícku o 12:30. Moje podklady k diskusii si môžete stiahnuť tu – sloboda a zodpovednost. Mojim hosťom bude Ivan Ivan Moďoroši – tu je jeho prezentácia – Utek kvoli navratu.

Ivan Modorosi

 

1